Αναζητείται ο άγνωστος Χ

Η μεγάλη ημέρα για τη ΝΔ έφτασε. Την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται Σαμαράς, αντιφρονούντες και δελφίνοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους για την επόμενη ημέρα της ΝΔ.
Μετά από τρία χρόνια οι βουλευτές θα πάρουν τον λόγο σε συνεδρίαση της Κ.Ο. Η τελευταία φορά ήταν τον Φεβρουάριο του 2012, όταν επήλθε ο μεγάλος διχασμός στη συζήτηση για το εάν θα έπρεπε να ψηφισθεί ή όχι το δεύτερο μνημόνιο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να ξεπεράσει, χωρίς απώλειες, την συνεδρίαση, ενώ έχει αποφασίσει να προβεί σε σημαντικές κινήσεις στο εσωκομματικό πεδίο, προχωρώντας ακόμα και σε «ανθρωποθυσίες» στο στενό περιβάλλον του, απομακρύνοντας πρόσωπα που ήταν στην στενή ηγετική ομάδα.
Ο Αντ. Σαμαράς προετοιμάζεται να απαντήσει σε όλα τα σημεία και στο αίτημα που αναμένεται να τεθεί από αρκετούς για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, ενδέχεται να αντιπροτείνει τη διεξαγωγή έκτακτης εθνικής συνδιάσκεψης. Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να ανακοινώσει συλλογικότερη λειτουργία στο κόμμα και με την ανάθεση ρόλων σε πρόσωπα όλων των αποχρώσεων, θα μιλήσει για την ριζική αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού από τη βάση έως την κορυφή, μια απόφαση που θα σημάνει και την πλήρη και σε βάθος ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και την ενεργοποίηση και νέων προσώπων.

Στο καταστατικό
Αν προκληθεί, ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να ρίξει το γάντι σε όποιον τον αμφισβητήσει, θέτοντας ευθέως ζήτημα ηγεσίας, και θα τον παραπέμψει στις καταστατικές διαδικασίες, δηλαδή συλλογή υπογραφών του 1/3 των μελών της ΚΟ ή του 1/3 των μελών της ΠΕ ή του 1/3 των μελών του συνεδρίου -για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας του αρχηγού και έγκρισή της από το 50%+1 (δηλαδή 39 στην ΚΟ) για να γίνει εκλογή από τη βάση.
Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής συνιστά ψυχραιμία σε όσους τον επισκέπτονται, παράλληλα όμως δεν αποθαρρύνει όσους σκέφτονται να θέσουν θέμα ηγεσίας. Απλά τονίζει διαρκώς την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας της παράταξης.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες όλοι σχεδόν οι δελφίνοι και οι βαρόνοι είχαν τις τελευταίες τρεις ημέρες αλλεπάλληλες συναντήσεις με πολλούς βουλευτές και στελέχη. Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει δεχθεί πάρα πολλούς βουλευτές, ακόμα και ορισμένους που ήταν «ορκισμένοι» υποστηρικτές του κ. Σαμαρά στο παρελθόν, ο Νίκος Δένδιας έχει συναντηθεί με ομάδα νέων βουλευτών και πολλά στελέχη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης πραγματοποίησε αρκετές επαφές με βουλευτές, στελέχη της ΟΝΝΕΔ και συνδικαλιστές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται έντονα στο παρασκήνιο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε δυναμική εμφάνιση στη Βουλή, ο Μάκης Βορίδης είχε αρκετές συναντήσεις με βουλευτές που έχουν πιο δεξιές απόψεις, ενώ συναντήθηκαν και συνομίλησαν η Όλγα Κεφαλογιάννη με τον Βασίλη Κικίλια.
Μόνο η Ντόρα
Αναμφίβολα το μεγάλο ενδιαφέρον είναι το ποιος, ή ποιοι θα θέσουν θέμα ηγεσίας. Η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως έχει γνωστοποιήσει θα θέσει ανοικτά θέμα παραίτησης του Αντ. Σαμαρά τονίζοντας σε όλους τους συνομιλητές της ότι δεν την ενδιαφέρει η ηγεσία -αν και πολλοί λένε ότι αποτελεί την πιο αξιόπιστη ενδιάμεση και μεταβατική λύση -αλλά το μέλλον της παράταξης, ενώ μιλάει για την ανάγκη να υπάρξει μια υγιής και ισχυρή Κεντροδεξιά που θα πρέπει να βρει τον σωστό πολιτικό προσανατολισμό.
Σκληρή κριτική αναμένεται να ασκήσουν και οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Νίκος Δένδιας, ενώ μένει να φανεί αν θα θέσουν ευθέως θέμα ηγεσίας, ενώ ανοικτά θα μιλήσει και ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ιδιαίτερα επικριτικός θα είναι και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης που δεν πρόκειται να θέσει θέμα ηγεσίας, αλλά θα μιλήσει για τη λειτουργία του κόμματος, την ανάγκη αλλαγής προσώπων και για αναπροσαρμογή πολιτικής και φυσιογνωμίας.
Την υπεράσπιση του Αντ. Σαμαρά θα αναλάβει μια ομάδα περίπου 10-15 «σαμαροφυλάκων» και κεντρικό ρόλο έχουν οι Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα