Απολογισμός από τον Θεοδωράκη

Με ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 5 το απόγευμα η μεγάλη μετεκλογική συνάντηση στελεχών και υποψηφίων βουλευτών του Ποταμιού. Το Κίνημα έκλεισε αυτές τις μέρες τον πρώτο του χρόνο και η συνάντηση θα είναι αφορμή για έναν πρώτο απολογισμό, οικονομικό και οργανωτικό.
Στη συνάντηση της Κυριακής, που θα γίνει στο Acro (Ιερά Οδός 11 και Πειραιώς, κοντά στο σταθμό Κεραμεικός του Μετρό) θα πάρουν μέρος οι υποψήφιοι βουλευτές από όλη τη χώρα, τοπικά στελέχη από όλες τις εκλογικές περιφέρειες, τα μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου.
Ειδικότερα οι υποψήφιοι βουλευτές θα κληθούν να κάνουν έναν απολογισμό της δράσης τους ενώ τα τοπικά στελέχη θα προτείνουν τρόπους για αποτελεσματικότερη δράση των εθελοντικών ομάδων.
Σε παράλληλες συνεδριάσεις, η Πανελλήνια Επιτροπή θα κληθεί να εκλέξει νέα Συντονιστική Επιτροπή, ενώ η Επιτροπή Διαλόγου θα συζητήσει για τη μετεξέλιξή της σε πολιτικό Ινστιτούτο. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.
Κριτική στην κυβέρνηση
Στο μεταξύ το Ποτάμι, μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε όλα τα ζητήματα, προκειμένου η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται, όπως λένε στην Σεβαστουπόλεως, να μην ασκεί κριτική.
Έτσι σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μεταξύ άλλων το Ποτάμι τονίζει: «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανακούφιση της ακραίας φτώχειας, παρότι κάποιες ρυθμίσεις του κινούνται σε θετική κατεύθυνση, είναι αόριστο και ασαφές, δεν προσδιορίζει ούτε κριτήρια, ούτε διαδικασίες και παραπέμπει σε έκδοση υπουργικών αποφάσεων. Συνεπώς αποτελεί ερώτημα αν τα μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα. Επίσης προκαλεί εντύπωση ότι δόθηκε σε διαβούλευση μόλις 15 ωρών (8 από τις οποίες ήταν νύχτα). Αυτό που θα έδινε άμεση απάντηση στην ακραία φτώχεια (εκτός φυσικά από το να δημιουργηθούν δουλειές) θα ήταν η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή μιας από τις 7 προτάσεις του Ποταμιού προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν εφαρμόζεται, θα ανακούφιζε 400.000 οικογένειες. Όμως η κυβέρνηση δεν προχωράει στην υλοποίηση της πρότασης, ενώ και η ΝΔ παρότι την υποστηρίζει στα λόγια όταν ήταν κυβέρνηση, δεν προχώρησε στην υλοποίησή της, παρά μόνο σε πιλοτικό στάδιο σε πολύ λίγες περιοχές».
Αλλά και στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής το Ποτάμι κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει ενιαία πολιτική υποστηρίζοντας πως τα κυβερνητικά στελέχη προβαίνουν σε εξαγγελίες και δηλώσεις, οι οποίες είναι αλληλοαναιρούμενες και πολλές φορές εκ διαμέτρου αντίθετες. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει: «Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα -όντως απαράδεκτα από άποψη συνθηκών- κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών θα έπρεπε να συνδυαστεί με την ύπαρξη νέων δομών σίτισης, φιλοξενίας και ιατρικής φροντίδας αυτών των ανθρώπων. Το να τους «σπρώχνεις» στα γκέτο της Αθήνας, χωρίς δουλειά και χωρίς στέγη, είναι σαν να τους παραδίδεις για εκμετάλλευση στα εγκληματικά κυκλώματα που καραδοκούν. Κάθε πολιτική για να έχει αποτέλεσμα, προϋποθέτει δομές και σχεδιασμό, όχι μεγαλόστομες διακηρύξεις. Και αυτή η πολιτική που εκτελείται χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση, κινδυνεύει να ξαναφέρει το κέντρο της Αθήνας στη κατάσταση που ήταν πριν τη σύσταση των κέντρων φιλοξενίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα