Αλλάζει κάτι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο;

Απόφαση βάσει προηγούμενου σχεδιασμού φαίνεται να είναι η αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στο ερώτημα αν αυτό είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης στο Eurogroup στη Ρίγα, απαντούν πως η κυβέρνηση κινείται βάσει συνολικού σχεδιασμού και όχι για να ικανοποιήσει τους εταίρους. Άλλωστε, σημειώνουν, η ευθύνη των διαπραγματεύσεων παραμένει στον πρωθυπουργό.

Πάντως η απόφαση αυτή φαίνεται να έχει γίνει καταρχήν δεκτή με ανακούφιση από την Ευρώπη καθώς όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αναβαθμίζεται ο ρόλος που θα διαδραματίζει στο εξής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος φέρεται να είναι πιο συμπαθής στους εταίρους σε σχέση με το Γ. Βαρουφάκη, λόγω των χαμηλών του τόνων.
Τούτο σημαίνει -πάντα σύμφωνα με το Reuters- ότι «ο έχων σπουδάσει στην Οξφόρδη οικονομολόγος και καθηγητής, τον οποίο οι εταίροι της Ελλάδας συμπαθούν για τους χαμηλούς του τόνους» θα έχει πλέον πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τους δανειστές.
Τέλος, το πρακτορείο εντοπίζει ένα σημάδι υποβάθμισης του ρόλου του κ. Βαρουφάκη στο γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Θεοχαράκης, ανέλαβε να εκπονήσει σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ως βάση για τη συμφωνία με τους δανειστές τον Ιούνιο
Πάντως, πληροφορίες από το Μαξίμου θέλουν οι θέσεις της κυβέρνησης να παραμένουν οι ίδιες και απλά να αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα υποστηριχθούν.

Με έντονη κριτική σχολίασε το ΠΑΣΟΚ την απόφαση της κυβέρνησης να συγκροτήσει πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης.
Ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι χάθηκαν τρεις ολόκληροι μήνες από τις εκλογές, επιδεινώθηκαν όλα τα μεγέθη της οικονομίας, στέγνωσε όλη η ρευστότητα φτάνοντας η χώρα στο αμήν και η κυβέρνηση αλλάζει τη διαπραγματευτική ομάδα.
«Ευνουχίζει τον κ. Βαρουφάκη, αποσύρει τους συνεργάτες του και προσπαθεί να στείλει στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ μήνυμα πολιτικής βούλησης για συμφωνία. Τι συμβαίνει; Οι υπερήφανοι και σκληροί διαπραγματευτές προσδιορίζουν την ομάδα τους με βάση τις οδηγίες των ξένων ή κατάλαβαν πόσο επικίνδυνο για τη χώρα ήταν το παιχνίδι που έπαιζαν έως τώρα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης;» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει απάντηση στα στελέχη της και κυρίως στον ελληνικό λαό, τον οποίο γέμισαν ψέμματα και ψευδαισθήσεις.
«Ας καταλάβουν, όσο υπάρχει ακόμη περιθώριο, ότι ή θα προσχωρήσουν στην πολιτική μας, παραδεχόμενοι τις συκοφαντίες και τα ψέματα πέντε ολόκληρων ετών ή θα καταστρέψουν τα πάντα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
«Η κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών στις στοχευμένες και κατευθυνόμενες επιθέσεις που δέχεται», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, απαντώντας σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη.
Αναφέρει ακόμη ότι «συμφωνούμε απολύτως με τον κ. Καραγκούνη ότι “ο κ. Βαρουφάκης δεν είδε φως και μπήκε σε αυτή την κυβέρνηση” και ότι “αυτός και η πολιτική που εκπροσωπεί είναι επιλογή της κυβέρνησης”».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα