Όπου λαλούν πολλά κοκόρια

 

Το Σάββατο, ημέρα διεξαγωγής του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, η Νέα Δημοκρατία εξέπεμπε σε πολλές συχνότητες. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης εντός Προεδρικού και απέξω οι Κυρ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας να βγάζουν ανακοινώσεις, αλλά και οι Ευ. Μεϊμαράκης και Αδ. Γεωργιάδης να τοποθετούνται επί της ατζέντας και της στάσης που θα έπρεπε να έχει το κόμμα. Προφανώς, στενά, παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Ευτυχώς για το κόμμα, οι «γραμμές» δεν ήταν πολύ διαφορετικές. Τουλάχιστον, επί του παρόντος, όπου στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει μία σαφής σύμπτωση απόψεων από καραμανλικούς, σαμαρικούς και φιλελεύθερους να μην δοθεί στήριξη στην κυβέρνηση στο ασφαλιστικό. Το τί θα συμβεί προσεχώς παραμένει άλλο θέμα, με τον κ. Μεϊμαράκη να δηλώνει, επί της αρχής, υπέρ της συνεννόησης, τους Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα να είναι υπέρ της σκληρής γραμμής και τον Μητσοτάκη να υιοθετεί σκληρή γλώσσα προς τον Αλ. Τσίπρα.

Ο εκτελών χρέη Προέδρου της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης καλείται να διαχειριστεί ένα ναρκοθετημένο κόμμα, πολλώ δε μάλλον ότι ξεκινά και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή και ο Αλ. Τσίπρας είναι, εμφανές πλέον, ότι επενδύει στην πόλωση με την αντιπολίτευση προκειμένου να περιορίσει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Παράλληλα, καλείται να φέρει εις πέρας την εκλογική διαδικασία και να εμπεδώσει, ει δυνατόν, κλίμα σχετικής συσπείρωσης στο εσωτερικό. Κατά πληροφορίες, αναμένεται να συγκαλέσει αύριο την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ενώ στους στόχους του περιλαμβάνεται και η πραγματοποίηση μίας σύσκεψης των τεσσάρων υποψηφίων για να πέσουν οι τόνοι και να σταλεί μήνυμα σεβασμού της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας.

Συμφωνία με τους υποψήφιους

Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, απαιτείται αφενός να συμφωνήσουν οι “4” υποψήφιοι, αφετέρου να κλειδώσει η διεξαγωγή των εκλογών. Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, ανάθεση του έργου δεν υπήρξε ούτε μέσα στο σαββατοκύριακο που πέρασε, ωστόσο η διεξαγωγή των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου μοιάζει εξαιρετικά πιθανή. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ν.Δ. προχωρά, σε συνεννόηση και με ισχυρές εταιρείες του κλάδου των επικοινωνιών  στην εκπόνηση εναλλακτικού συστήματος εκλογής, το οποίο αφαιρεί τα tablet και όλες τις σύνθετες διαδικασίες και λειτουργεί μέσω της δημιουργίας ενός μεγάλου call center, τηλεφωνικού κέντρου. Αντί να καταγράφουν τους ψηφοφόρους στα εκλογικά κέντρα, μέσω tablet, η καταγραφή θα γίνεται μέσω τηλεφωνικών κλήσεων στο κέντρο, όπου και θα καταγράφονται τα στοιχεία κάθε ψηφοφόρου ώστε να μην μπορεί να ξαναψηφίσει σε άλλο εκλογικό κέντρο στη συνέχεια. Καθώς οι προθεσμίες εξαντλούνται, οι αποφάσεις θα πρέπει να
ληφθούν εντός των επόμενων 24ώρων, διαφορετικά ο κίνδυνος μετάθεσης των εκλογών στο νέο έτος είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Το μόνον θετικό, αν και με το πρόσφατο φιάσκο ουδείς μπορεί να δηλώνει βέβαιος, είναι ότι η προεργασία για τη διεξαγωγή της νέας εκλογικής διαδικασίας μοιάζει να κινείται σε δρόμους σοβαρότητας, που απουσίασαν την πρώτη φορά, κάτι που καθιστά πολύ πιθανή το άνοιγμα των γαλάζιων καλπών στις 13 Δεκεμβρίου για τον πρώτο γύρο και στις 20, εφόσον απαιτηθεί, για το δεύτερο.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Στο μεταξύ αύριο Τρίτη το απόγευμα συνεδριάζει η Κ.Ο. της Ν.Δ. υπό την προεδρία του Γιάννη Πλακιωτάκη. Βασικό θέμα της συνεδρίασης οι πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο λόγω και της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2016, θα υπάρξει εισήγηση και από το Συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων  Χρήστο Σταϊκούρα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα