Επίθεση από παντού δέχεται η κυβέρνηση

Απροετοίμαστη για να διαχειριστεί τα μέτωπα που η ίδια άνοιξε, εμφανίζεται η κυβέρνηση η οποία πλέον λαμβάνει δραστικά μέτρα για την προστασία της, ενώ την ίδια ώρα τρέχει να καλύψει το κενό που έχει δημιουργήσει. Και ελπίζει στην κόπωση των αντιδρώντων ώστε να ανακτήσει δυνάμεις.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η Ελληνική Αστυνομία, μετά τις παραστάσεις διαμαρτυρίας από διαδηλωτές έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αποφάσισε για πρώτη φορά στα χρονικά να αποκλείσει τη διέλευση των πεζών από την Ηρώδου Αττικού. Η απόφαση αυτή δείχνει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, η οποία βλέπει απέναντί της ακόμα και τα σώματα ασφαλείας.

Με συνέντευξή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επεχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μιλώντας για δυσαρέσκεια και κόπωση της κοινωνίας, τις οποίες προσπαθούν κάποιοι να εκμεταλλευτούν προκειμένου να επανέλθουν στην εξουσία, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο προς τη Νέα Δημοκρατία όσο και προς το ΠΑΣΟΚ. «Το έχουμε ξαναζήσει το σενάριο αυτό στο παρελθόν από πολιτικούς κύκλους, οι οποίοι –όπως φαίνεται– δεν πολυσυμπαθούν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Καλώ λοιπόν, για μία ακόμη φορά, τους εταίρους της κυβέρνησης Παπαδήμου να σταματήσουν τις προκλητικές δηλώσεις και να ξεχάσουν κάθε φαντασίωση υπόγειων διαδρομών προς την εξουσία, όταν έχουν τσαλακώσει επανειλημμένα στο παρελθόν τον όρο “Δημοκρατία”», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναλαμβάνει ο Βούτσης

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδείξει την πολιτική πλευρά του προβλήματος, δεν μειώνει τη σημασία του. Το Μέγαρο Μαξίμου μουδιασμένο παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα του αγροτικού, όπου ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έχει χάσει κάθε έλεγχο και πλέον αναλαμβάνει δράση ο πρόεδρος της Βουλής σε μια απόπειρα να εγκλωβίσει και τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα αυτό. Μάλιστα η Βουλή προαναγγέλλει συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής για το αγροτικό, με τη σημείωση ότι θα παραστούν και εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων.

Στην κυβέρνηση θεωρούσαν πως οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα ήταν μικρής διάρκειας αλλά, όπως αποδείχθηκε, οι πληροφορίες που είχαν ήταν λανθασμένες. Ακόμα και το αίτημα μερίδας αγροτών που έγινε αποδεκτό από τον Αλέξη Τσίπρα για μεταξύ τους συνάντηση, αποδείχθηκε πως δεν αρκούσε ώστε να καταθέσουν τα όπλα, μιας και σε καμία περίπτωση αυτοί δεν εκπροσωπούσαν το σύνολο.

 

Ο Πρ. Παυλόπουλος

 

Στην προσπάθεια να κλείσει το συντομότερο ειδικά το ζήτημα του ασφαλιστικού, που απειλεί να καταφέρει καίριο πλήγμα στον Αλέξη Τσίπρα, έχει συστρατευθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρίσκεται σε επικοινωνία με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προσπαθώντας να πείσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βοηθήσει έτσι ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή και να κλείσει το θέμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», τη θέση του αυτή έχει μεταφέρει ο ίδιος και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο φέρεται να συνέστησε να κερδίσει χρόνο προς όφελός του. Μόνο που οι παραινέσεις του Πρ. Παυλόπουλου δεν είχαν προς ώρας αποτέλεσμα.

Η μεγάλη κινητοποίηση της Πέμπτης ήρθε να επιβεβαιώσει πως οι αντοχές της κοινωνίας έχουν προ πολλού εξαντληθεί και το επιχείρημα πως «όλοι μαζί τα ψηφίσαμε» δεν έχει δυναμική.

Και μπορεί για ακόμα μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ να επέλεξε την παραδοξότητα καλώντας σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, μπορεί ακόμα και το κομματικό όργανο –η εφημερίδα «Η Αυγή»– να αναφέρθηκε με πρωτοσέλιδο τίτλο στις εξαντλημένες αντοχές της κυβέρνησης, το γεγονός όμως πως τόσο το ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό θα έχουν ως αποτέλεσμα μια σκληρή πραγματικότητα για τη χώρα δεν επιτρέπει στα κυβερνητικά στελέχη να εφησυχάζουν. Το αντίθετο. Κυβερνητικοί κύκλοι πλέον περιμένουν ακόμα δυναμικότερη αντίδραση από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ειδικά αν επιλέξουν να υποχωρήσουν στο αγροτικό.

 

Τώρα… τρέχουμε για το προσφυγικό

Με μεγάλη καθυστέρηση ανέλαβε δράση στον τομέα του προσφυγικού που απειλεί το σύνολο της χώρας η κυβέρνηση.

Όπως έγινε χθες γνωστό, στην έγκριση πιστώσεων ύψους 9,3 εκατ. ευρώ προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας για έργα που αφορούν στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα, η χρηματοδότηση αφορά σε κέντρα υποδοχής και καταγραφής μεταναστών σε Λέσβο, Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

Η έγκριση της χρηματοδότησης γίνεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτάχυνση και έγκαιρη αποπεράτωση των έργων που αφορούν στη δημιουργία πλήρως λειτουργικών hot spots.

Την ίδια ώρα κυβερνητικοί κύκλοι, επιχειρώντας να απαντήσουν στις έξωθεν απειλές, υποστήριξαν πως η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει την ώρα μάλιστα που το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του. Παράλληλα θυμίζουν πως η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας  δεν έχει ξεκινήσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συμφωνίες επανεισδοχής για τους πρόσφυγες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.

Μάλιστα, ομολογούν πως υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν τα ελληνικά σύνορα, έστω και αν αυτό το αποδίδουν στο παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών. Δεν διστάζουν δε να κατηγορήσουν ευρωπαϊκούς κύκλους ότι πιέζουν η Ελλάδα να μην τηρεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα