Αναζητούν νέο Ασφαλιστικό, νέο Φορολογικό και νέο υπουργό

Σε περίοδο πυκνών πολιτικών εξελίξεων εισέρχεται η Ελλάδα, καθώς η αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών, μετά από μία εβδομάδα παραμονής στην Αθήνα, συνεπάγεται πως τώρα αρχίζει το μεγάλο… αλισβερίσι για τα μέτρα λιτότητας.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι αδύναμη να αντιμετωπίσει το κύμα λαϊκής κατακραυγής, ενώ με δεδομένες τις αντιρρήσεις των δανειστών στα πρόχειρα και αναποτελεσματικά σχέδιά της για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, πιθανότατα θα αναγκαστεί σε αλλαγή πλεύσης και σε υιοθέτηση μέτρων που θα την απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από τις προεκλογικές της υποσχέσεις -κοινώς: η μείωση συντάξεων επίκειται. Παράλληλα, σε ένα περιβάλλον διόλου ευνοϊκό για τον ΣΥΡΙΖΑ ορισμένοι βουλευτές του κόμματος έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται ακόμα και την έξοδο -όχι από το Κοινοβούλιο από την Κ.Ο. του Αλέξη Τσίπρα.

Καλά πληροφορημένες πηγές και κάποιοι από τους συνομιλητές του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν, όμως, ότι ο κ. Τσίπρας αυτήν την περίοδο δεν σκέφτεται την έξοδο, αλλά κάτι πολύ δυσκολότερο -την παραμονή στην εξουσία και το πώς θα την επιτύχει. Οι ίδιες πηγές, αφήνουν να εννοηθεί πως στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ήδη ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τις προσεχείς εβδομάδες και εφόσον δεν υπάρξουν άλλου είδους ανατροπές. Από την στιγμή που το σχέδιο Κατρούγκαλου αποτελεί ήδη παρελθόν, το κλίμα βαραίνει επικίνδυνα για τον υπουργό Εργασίας. Λέγεται, μάλιστα, ότι η απομάκρυνση του, εν είδει πολιτικής θυσίας, είναι μια από τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στον πρωθυπουργό και εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση θα ανοίξει τον δρόμο για άλλες διαδικασίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την αποχώρηση των δανειστών η κυβέρνηση προαναγγέλλει ήδη από την Δευτέρα έναν διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για το Ασφαλιστικό. Πιθανολογείται ότι σε επόμενη φάση θα προσκληθούν και τα κόμματα είτε σε έναν επίσημο διάλογο, είτε σε μία παράλληλη συζήτηση, με στόχο την (δήθεν) διαμόρφωση μίας εθνικής θέσης.

Με βάση την διαρροή, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν δεδομένη την αρνητική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη  και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται για… επίθεση φιλίας προς την Φώφη Γεννημάτα. Για το ΠΑΣΟΚ, πάντως, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς κάποιοι και κάποιες ονειρεύονται την σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι επιμένουν στην αυτονομία και την ανασύνταξη στον χώρο της Κεντροαριστεράς και άλλοι δεν θα είχαν πρόβλημα να συμπράξουν με τον Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα