Δεξί αντίβαρο σε αριστερή κυβέρνηση

Του Κώστα Παπαδόπουλου

Πολλά μπορεί κανείς να χρεώσει στον Πάνο Καμμένο, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει ανακόλουθο ως προς τις θέσεις του. Από την πρώτη στιγμή πάλεψε με πάθος ενάντια στο Μνημόνιο, κατήγγειλε συνωμοσίες και σκοτεινά ή φανερά συμφέροντα, δεν έκρυψε τις σκληρές του θέσεις στα εθνικά θέματα, καθώς και την πίστη του στον χριστιανισμό – σε βαθμό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και θρησκόληπτος.

Η συμφωνία των ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες έφερε τον πρόεδρο του κόμματος στον θώκο του υπουργού Άμυνας. Ένας υπουργείο που θα έλεγε κανείς πως του… ταιριάζει γάντι. Ήδη από τις πρώτες δηλώσεις του, ο κ. Καμμένος έδειξε τις προθέσεις του: «Σκοπός μας είναι η επανεργοποίηση της ΕΑΒ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, προκειμένου όχι μόνο να καλύψουμε τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων αλλά και η ελληνική αμυντική βιομηχανία να αναπτυχθεί εξαγωγικά». Μάλιστα, εξέφρασε την πρόθεσή του να δώσει αγώνα προκειμένου να αποκατασταθούν μισθολογικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η πρώτη του εντολή αφορά στην άμεση έναρξη των διαδικασιών για την επαναχορήγηση των προβλεπομένων «ημερών εκτός έδρας» –4 ημέρες, μηνιαίως– στα στελέχη των ΕΔ που υπηρετούν στον νομό Έβρου και τα νησιά του Αιγαίου, πλην της Κρήτης. Μία παροχή που είχε κοπεί λόγω της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ έδειξε από την πρώτη στιγμή τη στάση που θα κρατήσει απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση: Πέταξε με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορία πάνω από τα Ίμια και με το που «αισθάνθηκε» την παρουσία δύο τουρκικών μαχητικών, έδωσε εντολή για αναχαίτισή τους από ελληνικά μαχητικά – όπως και έγινε. Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως με το «καλησπέρα» της θητείας του στο Πεντάγωνο ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα επιδιώξει στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία και στον αμυντικό τομέα. Ένα άνοιγμα που είχε επιχειρήσει να κάνει και η κυβέρνηση Καραμανλή, άλλοτε με επιτυχημένες και άλλοτε με όχι και τόσο επιλογές.

Κριτική απ’ το εξωτερικό
Μπορεί να μην τον χαρακτηρίζουν «ψεκασμένο», όμως ο Πάνος Καμμένος δεν άκουσε και λίγα από τα διεθνή ΜΜΕ. Τον… χορό έσυρε πρώτος ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων, Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, που τον χαρακτήρισε «ομοφοβικό, αντισημίτη και ρατσιστή». «Ακόμα και στις πιο αντιαριστερές και ριζοσπαστικά παραδοσιακές παρορμήσεις μου, ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι η πρώτη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν με τον Πάνο Καμμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωτεργάτης του Μάη του ’68.

Κανονικά… στόλισε τον υπουργό Άμυνας και η βρετανική εφημερίδα «Telegraph»: «Οι ΑΝΕΛ είναι ένα συντηρητικό, εθνικιστικό κόμμα. Δημιουργήθηκαν το 2012 μέσα από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, έχουν σχέσεις με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον άθεο Τσίπρα». Σε ό,τι αφορά τον κ. Καμμένο προσωπικά, αναφέρει το δημοσίευμα πως «οι επικριτές του λένε γι’ αυτόν ότι είναι ο θεωρητικός των συνωμοσιών, εξ ου και έχει δηλώσει πως η Ελλάδα καταστράφηκε από τη νεοφιλελεύθερη χιονοστιβάδα. Επιπλέον έχει πει πως ο Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο της τρόικας σε ένα πείραμα λιτότητας. Τον προηγούμενο μήνα δήλωσε πως οι Έλληνες Εβραίοι πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους υπόλοιπους πολίτες και έχουν προνομιακή μεταχείριση».

Οι «ανεξάρτητοι» υφυπουργοί
Τέρενς Κουίκ: Έχει «γράψει» άπειρα χιλιόμετρα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο Πάνος Καμμένος δεν θα μπορούσε να μην τον ανταμείψει με τη θέση του υφυπουργού Επικρατείας. Στο πλευρό του προέδρου του κόμματος από την πρώτη στιγμή, καλείται να δείξει πως εκτός από καλός δημοσιογράφος διαθέτει ικανότητες και στη διαχείριση ρόλων και προσώπων.

Έλενα Κουντουρά: Δεν ξέρουμε εάν το «διαβατήριό» της για το υφυπουργείου Τουρισμού ήταν η εμφάνισή της, σίγουρα όμως είναι μία εξίσου εντυπωσιακή γυναίκα όσο και η απερχόμενη υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη. Από την πρώτη στιγμή έδειξε τις προθέσεις της να συνεχίσει στις ράγες της προηγούμενης ηγεσίας, δηλώνοντας ότι «δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια εις βάρος των προϊόντων all-inclusive. Αντίθετα, στόχος είναι η περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των συγκεκριμένων προϊόντων».

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά: Εφόσον οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος συμφώνησαν στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης να πάει πρόσωπο από τους ΑΝΕΛ, η κα Κόλλια-Τσαρουχά ήταν η φυσιολογική επιλογή. Δεν είναι μόνο η καταγωγή της από τις Σέρες (σ.σ. είναι και η εκλογική της περιφέρεια), αλλά και το γεγονός ότι είναι πρόσωπο ιδιαίτερα δραστήριο στη Βόρειο Ελλάδα και με την απαραίτητη κοινοβουλευτική εμπειρία (σ.σ. εκλέγεται ανελλιπώς από το 2000) για να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο.

Παναγιώτης Σγουρίδης: Από… σπόντα, λόγω των ενστάσεων για τυχόν παρουσία του Νίκου Νικολόπουλου στο κυβερνητικό σχήμα, βρέθηκε υφυπουργός Ανάπτυξης. Ο 65χρονος Ξανθιώτης υπήρξε βουλευτής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Τους τελευταίους μήνες εντάχθηκε στους ΑΝΕΛ, ενώ ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα –χωρίς να εκλεγεί– και τιμητικά είχε μπει στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις εθνικές εκλογές.

Το συμπέρασμα που εύλογα προκύπτει είναι πως οι ΑΝΕΛ αποτελούν το ανάχωμα που επιζητούσε ο Αλέξης Τσίπρας, προς όλους όσοι τον χαρακτήριζαν ακροαριστερό. Με την παρουσία τους στην κυβέρνηση «εγγυώνται» πως δεν θα υπάρξει διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, δεν θα ανοίξουν ανεξέλεγκτα τα σύνορα και δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει ανενόχλητη «παιχνίδι» σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα