Δημοσιογράφος στο Αυτόφωρο γιατί αποκάλεσε «νεοναζί» έναν γυμνασιάρχη

Ένας άρθρο του δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας και αρχισυντάκτη της τοπικής εφημερίδας της Λέσβου «Εμπρός», Στρατή Μπαλάσκα για τον διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Βασίλη Μακρυπούλια, ήταν αρκετό για να οδηγηθεί ο δημοσιογράφος στο Δικαστήριο με τη διαδικασία του Αυτοφώρου.  

Όλα ξεκίνησαν όταν σε άρθρο του ο Στ. Μπαλάσκας χαρακτήρισε «νεοναζί» τον Γυμνασιάρχη, με αποτέλεσμα αυτός να τον μηνύσει για «συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου». Φαίνεται, ωστόσο, ότι η περίπτωση του διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Βασίλη Μακρυπούλια δεν είναι καινούργια. Μόλις χθες και μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Εμπρός», ο δημοσιογράφος Στ. Μπαλάσκας γράφει τα εξής αποκαλυπτικά για το ιδεολογικό υπόβαθρο του εκπαιδευτικού:

«Η υπόθεση Μακρυπούλια στο παρελθόν χαρακτηρίσθηκε αδιάφορη, κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να μιλήσουν για “γραφικότητες”(…). Το 2010 στο κρατικό ενδοδίκτυο του Υπουργείου Παιδείας http://users.sch.gr είχε δημιουργήσει ιστοσελίδα την οποία τιτλοφορούσε “ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΕΙΟΝ ΗΜΑΡ” (σημ.: Επιστροφή των Αρείων, δηλαδή της Αρείας Φυλής). Σε αυτήν, προκαλούσε επισήμως ως εθνικοσοσιαλιστής. Συγκεκριμένα αναρτούσε ρατσιστικά και αντισημιτικά κηρύγματα, από τα οποία τα περισσότερα κατέληγαν με την απειλητική φράση “Έσσεται Ήμαρ”, δηλαδή έρχεται η επιστροφή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στρ. Μπαλάσκα, ο συγκεκριμένος καθηγητής θεωρούσε τον εαυτό του κάτι σαν εθνικοσοσιαλιστή Μεσσία στο χώρο της Εκπαίδευσης. Καλούσε μέσα από άλλο άρθρο του να γίνουν οι εκπαιδευτικοί προπαγανδιστές των απόψεων αυτών μέσα στα σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, έλεγε:
«Όσοι έχουν την ευκαιρία -εκπαιδευτικοί και όχι μόνο- θα μπορούσαν μέσα από την παιδεία, ενάντια στην παιδεία αυτού του κράτους, ανασυστήνοντας το Κρυφό Σχολείο, να διδάσκουν τα παιδιά τις ιστορικές και φιλοσοφικές αλήθειες που θα τα στρέψει να ανακαλύψουν την οδό προς το Αγαθό ενάντια στο ποδόσφαιρο, στα internet-καφέ και στα άλλα σύγχρονα “άρτους και θεάματα”.
»Θα ήταν πράγματι πολύ καλό να συνασπιστούν οι Εθνικιστές ανά κλάδο συνάδελφοι και οργανωμένα να διδάσκουν τις εθνικές αλήθειες στα παιδιά-μαθητές. Να διοργανώνουν εορτές επί τη ευκαιρία σημαντικών γεγονότων, επίσης εκδρομές σε σημαντικά μέρη εθνικής μνήμης, αλλά και συνεχώς να υπενθυμίζουν επετείους και σημαντικά εθνικά γεγονότα.
»Όλοι μπορούμε στον μικρό μας κόσμο να επηρεάζουμε τον συνάνθρωπό μας τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι έχουμε καταλάβει ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της Πατρίδος αλλά και σε βάρος της ύπαρξής μας είναι δόλιο. Εάν πράγματι έχουμε πιστέψει ότι αυτά τα οποία πιστεύουμε είναι η Αλήθεια, εάν θεωρούμε ότι πράγματι είναι αναγκαία η διάδοσή τους, τότε ας ορίσουμε τον μικρό ή μεγάλο ζωτικό μας χώρο και μέσα εκεί ας επηρεάσουμε πρόσωπα ή καταστάσεις.
»Είναι άκρως σημαντική η επαφή μας και η ουσιαστική σχέση μας με εθνικιστικές οργανώσεις και συνδέσμους (πρβλ. Χρυσή Αυγή) οι οποίες ως κιβωτός διατηρούν τον γνήσιο εθνικιστικό Λόγο και Πράξη».
Όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος, εκείνη την περίοδο η Άννα Διαμαντοπούλου, ως υπουργός Παιδείας τότε, είχε δώσει εντολή να πραγματοποιηθεί ΕΔΕ, η οποία όμως «αποφάνθηκε» ότι δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο και στη συνέχεια ο εν λόγω καθηγητής κρίθηκε και τοποθετήθηκε διευθυντής σε γυμνάσιο της Μυτιλήνης.

Αντιδράσεις…
Η είδηση για τη σύλληψη του Στρατή Μπαλάσκα προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, αντιδράσεις. Καταρχήν, το σωματείο εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ) καταγγέλλει το γεγονός, κάνοντας λόγο για απόπειρα εκφοβισμού και ζητά να σταματήσει κάθε δίωξη κατά του δημοσιογράφου. Σημειώνει δε ότι ο συγκεκριμένος διευθυντής Γυμνασίου είναι γνωστός στην κοινωνίας της Μυτιλήνης για τις εθνικοσοσιαλιστικές του πεποιθήσεις κι ότι «ο κ. Μακρυπούλιας θα βρει αντιμέτωπους όχι μόνο το σύνολο των εργαζομένων στα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και όλο το δημοκρατικό λαό της Λέσβου».
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταδίκασε κι αυτή την προσπάθεια τρομοκράτησης του Στρατή Μπαλάσκα, λέγοντας ότι πρόκειται για «κατάφωρη προσπάθεια φίμωσης του δημοσιογραφικού λόγου που δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει δεκτή». «Οι φασιστικές αντιλήψεις τρομοκράτησης του δημοσιογραφικού κόσμου», καταλήγει η ανακοίνωση, «που επιχειρούν να επιβάλλουν λογικές λογοκρισίας θα πέσουν στο κενό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα