Δυναμίτη στο Κυπριακό βάζει η Άγκυρα

Να δυναμιτίσει τις συζητήσεις για το Κυπριακό λίγες ώρες μόνο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης της Γενεύης, και ενώ το επόμενο ραντεβού έχει ήδη κλείσει για τις 18 Ιανουαρίου, επιχειρεί η Άγκυρα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η Άγκυρα είναι αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, καθώς το μπλοκ εμφανίζεται αδύναμο να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης, δήλωσε χθες Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί (…) Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η Ε.Ε. μέχρι στιγμής; (…) Η δομή (σ.σ. η Ε.Ε.) που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο ισχυρισμός πως η Ε.Ε. θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίζονται «επ’ αόριστον», οπότε θα πρέπει να επαναληφθούν την Τετάρτη και στη συνέχεια να τερματιστούν με μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα προβλεφθούν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και τα αρνητικά.

«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή αντιπαράθεση στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.

Μικρή πρόοδος, αλλά…
Όλα αυτά μόλις λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης της Γενεύης όπου αρχικά φάνηκε να σημειώνεται έστω μικρή πρόοδος! Και ενώ όλες οι πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται χρονικός περιορισμός για τον τερματισμό των συζητήσεων, η Άγκυρα θέλει λύση εδώ και τώρα και σίγουρα πριν το τέλος του μήνα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού.

Επί του πρακτέου τώρα, η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών, που θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν και όταν ετοιμάσουν ένα σχετικό πόρισμα που αφορά όλα αυτά τα θέματα, θα υπάρξει συνέχιση της Διάσκεψης με την ίδια σύνθεση όπως ξεκίνησε.

Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας ότι οι τεχνοκράτες θα προέρχονται από τα μέρη που συμμετέχουν στη Διάσκεψη. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Τα επόμενα βήματα
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, είπε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι νιώθει αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν τα επόμενα βήματα:
– Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.
– Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.
– Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.

Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ. Στη διάσκεψη η Ελλάδα πρότεινε την αποχώρηση του τουρκικού στρατού με συνεχή ροή και καταληκτική ημερομηνία υπό τον ΟΗΕ, ένα λεπτό ζήτημα που προκαλεί την αντίδραση της Άγκυρας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, εξήγησε ότι πρότεινε να μπει αυτό το σχέδιο «υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να υπάρξει μια ειδική ομάδα που να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της ΕΛΔΥΚ –δεν έχουμε καμία αντίρρηση–, τον οπλισμό που έχει και τον τύπο του οπλισμού και να μπορεί αυτή η ομάδα κατόπιν –ο ΟΑΣΕ και ο ΟΗΕ έχουν μεγάλες εμπειρίες– να καταγράφει τη ροή αποχώρησης αυτών των ομάδων».

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως το κεντρικό πρόβλημα ως προς την απόκλιση απόψεων είναι το ζήτημα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων. Όπως ήταν αναμενόμενο, λεπτό σημείο είναι και οι χάρτες που κατατέθηκαν. O εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, δήλωσε ότι και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αντιρρήσεις για τον χάρτη που παρουσίασε η ελληνοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό και ο Μουσταφά Ακιντζί προτίθεται να στείλει επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ και να διατυπώσει γραπτώς τις ενστάσεις του, όπως έκανε και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για τον τουρκοκυπριακό χάρτη. Ο χάρτης που κατατέθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ναι μεν πληροί τα κριτήρια που είχαν τεθεί στις συνομιλίες του Μον Πελεράν, ωστόσο δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς δεν προνοεί επιστροφή περιοχών που θεωρούνται ειδικού ενδιαφέροντος.

Πλήρως ικανοποιημένη εμφανίζεται η Λευκωσία από τις τοποθετήσεις που έγιναν στη σύνοδο της Γενεύης τόσο από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, όσο και από τον Πρόεδρο της Κομισιόν και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Παράλληλα, πηγές της Κυπριακής Προεδρίας σημείωναν πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στις δημόσιες δηλώσεις του έκανε δύο φορές αναφορά στην «Κυπριακή Δημοκρατία» και με τον τρόπο αυτό «άδειασε» τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, οι οποίοι είχαν αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα