Εδώ τα καλά φιλέτα!!! (σε αρχαιολογικό χώρο)

Τι συμβαίνει, άραγε, στην ελληνική Ριβιέρα της Βουλιαγμένης; Πριν από λίγες ημέρες ήταν η διαμάχη που η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αποκάλυψε ότι έχει ξεσπάσει μεταξύ μισθωτών της ακτής (σ.σ. οι οποίοι κάνουν λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων), και του Δημοσίου, το οποίο φέρεται να ζημιώνεται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Πριν, λοιπόν, κάτσει η σκόνη από το επίμαχο δημοσίευμα της «Ε», μια άλλη υπόθεση έρχεται στον αφρό, προκαλώντας πολλές και εύλογες απορίες. Ο λόγος για τον διεθνή διαγωνισμό στον οποίον προχωρά στα τέλη Ιουλίου –άρον-άρον, δηλαδή– η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), προκειμένου να παραχωρηθεί σε ιδιώτες έκταση μετά ακινήτου κτίσματος στη γνωστή Ωκεανίδα, το οποίο όμως εμφανίζεται να είναι κομμάτι αρχαιολογικού χώρου!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 350/4-10-2013 (τεύχος αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και πολεοδομικών θεμάτων) ο επίμαχος χώρος οριοθετήθηκε με υπογραφή τού τότε υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, ως αρχαιολογικός. Για τους μη γνωρίζοντες, στην επίμαχη περιοχή βρίσκεται, ανάμεσα σε άλλα, ο ναός τού Απόλλωνος Ζωστήρος, του 6ου αιώνα π.Χ., ιερατική οικία, δύο πύργοι τού 5ου αιώνα π.Χ., και οικιστικά κατάλοιπα από τους προϊστορικούς μέχρι και τους ελληνιστικούς χρόνους.

Αυτή είναι η πρώτη σοβαρή παράμετρος, η οποία προφανώς λόγω προχειρότητας (σ.σ. ουδείς θέλει να πιστέψει ότι πρόκειται για εσκεμμένο λάθος) δεν ελήφθη υπόψη από τις αρμόδιες υπηρεσίες τής υπό τη διεύθυνση του κ. Γρηγόρη Δούνη ΕΤΑΔ. Η προχειρότητα, μάλιστα, του διαγωνισμού αποδεικνύεται κι από το ότι στους ορθοφωτοχάρτες των υπό παραχώρηση εκτάσεων έχει παρατηρηθεί μια σειρά λανθασμένων συντεταγμένων.

 

Τράβαγε τα μαλλιά του!

Ωστόσο η ΕΤΑΔ του κ. Δούνη μοιάζει να αδιαφορεί και για μια δεύτερη εξίσου σημαντική παράμετρο που «καίει» τον διαγωνισμό: για κτίρια-εγκαταστάσεις που βρίσκονται στους επίμαχους χώρους που πρόκειται να παραχωρηθούν μέσω του διεθνούς διαγωνισμού σε ιδιώτες έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης! Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο/οι ενοικιαστής/ενοικιαστές κινδυνεύουν να καταβάλουν σημαντικό τίμημα και να εκμεταλλευτούν εκτάσεις στις οποίες ενδέχεται σε λίγο καιρό να μπουν οι… μπουλντόζες και να αρχίσουν να κάνουν κατεδαφίσεις!

Όλα τα παραπάνω ήρθαν σε γνώση της «Α» από επιχειρηματία ο οποίος ενδιαφέρθηκε να επενδύσει στην εν λόγω περιοχή, αλλά μόλις είδε τις σχετικές οικονομοτεχνικές μελέτες της επένδυσης τράβαγε τα μαλλιά του!

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω δημιουργούν αν μη τι άλλο ζήτημα αξιοπιστίας. Κι αυτό γιατί επί δύο χρόνια η Ωκεανίδα –το «παλάτι» της Βουλιαγμένης– ήταν κλειστή και ρήμαζε και μπροστά στην ανάγκη να παρουσιαστεί έργο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η διοίκηση Δούνη «όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει».

 

 

ΓΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ «3Β»)

«H ιδιωτικοποίηση δεν είναι το απόλυτο φάρμακο»

 

Με αφορμή το θέμα που ανέκυψε με την Ωκεανίδα, η «Α» απευθύνθηκε στον νεοκλεγέντα δήμαρχο του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ζητώντας την άποψή του συνολικά για το θέμα των παραλιών στην Αττική και για τον τρόπο που η πολιτεία διαχειρίζεται τις ακτές.

«Το παράδοξο είναι ότι η Πολιτεία αποφάσισε και πήρε τη διαχείριση όλων των παραλιών, με τα γνωστά σε όλους προβλήματα», απάντησε χαρακτηριστικά ο νέος δημοτικός άρχοντας των «3Β» και συνέχισε:

«Ουσιαστικά αφαίρεσε το δικαίωμα των πόλεων να διαχειριστούν το “μπαλκόνι” της πόλης στη θάλασσα. Ακόμα και τα ελεύθερα τμήματα της παραλίας δεν ανήκουν στη διαχείριση των δήμων και κατά περίπτωση παραχωρούνται για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο και θέμα που αφορά όλους τους δήμους της Επικράτειας.

»Όπως γνωρίζετε αναλαμβάνουμε τα καθήκοντά μας την 1η Σεπτεμβρίου. Στο θέμα διαχείρισης των παραλιών του δήμου μας θα κινηθούμε πάντα στα πλαίσια των αρχών που παρουσιάσαμε στο εκλογικό μας πρόγραμμα και επέλεξαν οι πολίτες της περιοχής μας (…). Σχετικά με τις κλειστές παραλίες της περιοχής, τις λεγόμενες “οργανωμένες ακτές”, πολλές εκ των οποίων είναι είτε χωματερές είτε σε πραγματικά άσχημη κατάσταση, παρά το ότι βρίσκονται ή βρέθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ιδιωτική διαχείριση, θα διεκδικήσουμε όπου ο δήμος έχει τη δυνατότητα να παραχωρηθούν σε εμάς για να τις αξιοποιήσουμε επ’ ωφελεία της πόλης και να τις κάνουμε σημεία αναφοράς της για όλο τον χρόνο και όχι μόνο τους 3 καλοκαιρινούς μήνες (Β΄ Πλαζ Βούλας).

»Για τις μεγάλες λουτρικές εγκαταστάσεις όπως αυτή της Βουλιαγμένης θα μου επιτρέψετε να πω ότι θα ήταν άτοπο και λαϊκίστικο το “ρίξτε τα κάγκελα” ή “δώστε τη για διαχείριση στον δήμο”, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Εκεί διεκδικούμε να έχουμε λόγο για το τι δράσεις επιτρέπονται, τι δόμηση μπορεί να υπάρξει, τι ωράριο λειτουργίας θα ισχύει, δωρεάν πρόσβαση των δημοτών κ.ά. Σε απόσταση λίγων μέτρων από τις περιφράξεις των ακτών κατοικούν άνθρωποι και θα προστατεύσουμε την ποιότητα ζωής τους με κάθε τρόπο. Δεν μπορούμε δηλαδή να φανταστούμε ότι μπορεί να υπάρξει λειτουργία των ακτών μετά τη δύση του ηλίου, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στη μετατροπή τους σε νυχτομάγαζα που θα υποβαθμίσουν την περιοχή μας».

Συνολικά για την παραλία της Βουλιαγμένης, ο κ. Κωνσταντέλλος είπε τα εξής:

«Η παραλία της Βουλιαγμένης, το ωραιότερο κομμάτι της ανατολικής Μεσογείου για μένα, μετά την αποχώρηση, νύχτα, των ιδιωτών που την εκμεταλλεύονταν (είπα και νωρίτερα η ιδιωτικοποίηση δεν είναι πάντα το απόλυτο φάρμακο), πέρασε σε μια ιδιότυπη συνδιαχείριση ΕΤΑΔ και δήμου, η οποία δεν ήταν αποτελεσματική και έτσι οι υπηρεσίες που προσφέρονταν ειδικά την τελευταία περίοδο να υπολείπονται. Το ίδιο και η φημισμένη Ωκεανίδα παραμένει κλειστή για 2-3 χρόνια να ρημάζει. Στη διαδικασία εκ νέου ιδιωτικοποίησης της ακτής Βουλιαγμένης προτιθέμεθα να αποκτήσουμε ρόλο και ισχυρό λόγο. Και αυτό θα το κάνουμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο για να προστατεύσουμε την πόλη μας και τους κατοίκους της και για να φέρουμε στην πόλη μας επιτέλους σειρά από ανταποδοτικά οφέλη.

»Δεν είμαστε δογματικά απέναντι σε καμία λύση (ισπανικό μοντέλο ήπιας αξιοποίησης), αλλά θα είμαστε κάθετοι σε οτιδήποτε επιχειρήσει να αλλοιώσει την ποιότητα ζωής της όμορφης πόλης μας. Θα μιλήσουμε, θα συμμετέχουμε, θα βοηθήσουμε όπου και όσο μπορούμε, καθότι δεν αντιτιθέμεθα στην όποια προσπάθεια ήπιας και ισόρροπης ανάπτυξης, η οποία όμως θα προάγει και τα συμφέροντα της πόλης και των κατοίκων της, διατηρώντας όμως απαρέγκλιτα τη σημερινή της φυσιογνωμία. Χάθηκαν 3,5 χρόνια στα θέματα αυτά και πρέπει να τρέξουμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Αυτό λοιπόν που ως νέα δημοτική αρχή καλούμε τον κ. Δούνη και την ΕΤΑΔ να κάνουν είναι να υπάρξει παράταση μερικών εβδομάδων μέχρι την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μας την 1η Σεπτεμβρίου. Τότε θα μπορούν τα όποια σχέδια αξιοποίησης να τεθούν σε διαβούλευση, να ενημερωθούμε για όλες τις παραμέτρους και να αποφασιστεί από κοινού η συμφερότερη λύση για τη Βουλιαγμένη και τους πολίτες της».

Προφανώς αυτά τα 3,5 χαμένα χρόνια για τα οποία κάνει λόγο ο κ. Κωνσταντέλλος προσπαθεί να καλύψει και η ΕΤΑΔ. Μια ΕΤΑΔ, όμως, που κατά δήλωση (τον περασμένο Μάρτιο στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής») του διευθύνοντος συμβούλου της κ. Γρηγόρη Δούνη «δεν υπάρχει συνολική πραγματική εικόνα για το χαρτοφυλάκιο των δημοσίων ακινήτων». Άραγε, για τη συνολική άγνοια και προχειρότητα της ΕΤΑΔ και του κυρίου Δούνη, οι πολιτικοί προϊστάμενοί του έχουν κάποια απάντηση;

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα