Με… άρωμα τρόικας

Τα αγκάθια στην διαπραγμάτευση με την τρόικα κυριαρχούν στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014. Τα κόμματα της συμπολίτευσης επισημαίνουν τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που συνοψίζονται στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την αντιπολίτευση να επικρίνει το μείγμα πολιτικής και να αμφισβητεί τις αισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις.

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εστίασαν στο πλεόνασμα και επισήμαναν ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο, από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται στον «αέρα» και πως σύντομα θα υπάρξει αναθεώρησή των στοιχείων του με λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό οι πέντε συνεδριάσεις θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου με την ονομαστική ψηφοφορία. Με τα έως τώρα δεδομένα, υπέρ του προϋπολογισμού τάσσονται οι ΚΟ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψηφίζει.

Πάντως, η συζήτηση του προϋπολογισμού εξελίσσεται χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμα στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων μέσω του οποίου το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα περίπου 2,6 δισ. ευρώ καθώς επίσης και χωρίς να έχει υπάρξει λύση για το θέμα των πλειστηριασμών. Θέματα των οποίων η εξέλιξη θα καθορίσει εν πολλοίς τις πολιτικές ισορροπίες.

Το ασφαλιστικό

Βέβαια την ώρα που στη Βουλή «ανάβει» η μάχη για την ψήφιση του προϋπολογισμού, η τρόικα εκτός από τα ανοιχτά ζητήματα δεν φείδεται στο να προκαλεί νέες αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Έτσι το νέο κεφάλαιο που άνοιξε είναι το ασφαλιστικό για το οποίο υποστηρίζει ότι το ελληνικό σύστημα έχει ξεπεράσει τα όρια του και επιδιώκει την βίαιη επιβολή δομικών αλλαγών, μέσω των οποίων η επάρκεια των συντάξεων θα πρέπει να είναι «ατομική» υπόθεση.

Το σχέδιο των εκπροσώπων των δανειστών προβλέπει συρρίκνωση της δημόσιας – κοινωνικής ασφάλισης παράλληλα με την ήδη συντελούμενη μείωση της δημόσιας δαπάνης προς αυτή. Την ίδια στιγμή, μπαίνει στο στόχαστρο της Τρόικας η πρώτη κατοικία και συνολικά η ακίνητη περιουσία των συνταξιούχων. Κεντρικό ρόλο στη νέα αυτή δομή του συστήματος θα έχει η «συμπληρωματική σύνταξη», του δεύτερου και τρίτου πυλώνα. Τόσο Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ ήδη κινούνται σε κατεύθυνση που έχει χαράξει το ΔΝΤ.

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα