Μπούσουλας ο… ΟΟΣΑ

 Καλή και άγια η στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ, ευχής έργον να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, όμως μέχρι τότε υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε μία περίοδο εξαιρετικά φορτισμένη. Και μάλιστα οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα με την επίτευξη συμβιβασμού με την τρόικα.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, το έδαφος πάνω στο οποίο θα βαδίσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θυμίζει ναρκοπέδιο. Από την αρχή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ακούμε από τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο και τους υπουργούς, ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα περιοριστικά μέτρα, παρά μόνο παρεμβάσεις σε αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος».

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ανοίξουν το αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεδιπλωθούν, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, με όπλο την έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία παρεμπιπτόντως στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο 900.000 ευρώ. Η απελευθέρωση των αγορών θα είναι προς όφελος του ανταγωνισμού και του καταναλωτή. Όμως τα πράγματα δεν είναι απλά. Και αυτό διότι τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια, θα πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων το πολύπλοκο και δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η επεξεργασία τροφίμων, τα οικοδομικά υλικά και το λιανικό εμπόριο. Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι ρυθμίσεις πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, γεγονός που ακόμα και στο υπουργείο Ανάπτυξης παραδέχονται ότι δεν θα είναι εύκολο.

Οι παρεμβάσεις

Το στίγμα της συνταγής των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να δοθεί νομοθετικές παρεμβάσεις-«σκούπα», που ετοιμάζεται να καταθέσει το επόμενο δίμηνο το υπουργείο Ανάπτυξης. Μεταξύ των παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει είναι η αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος και η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων. Επίσης παρεμβάσεις θα υπάρξουν στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, σε ό,τι αφορά τις μαρίνες, στα ξενοδοχεία αλλά και στον χώρο της κρουαζιέρας.

Στη μελέτη του ο ΟΟΣΑ κάνει 329 συστάσεις για την κατάργηση ισάριθμων διατάξεων που κατά την άποψή του εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, κρατούν ψηλά τις τιμές των υπηρεσιών και των ειδών πρώτης ανάγκης και αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των εταιρειών. Κατά την εκτίμησή του, μάλιστα, εφόσον υιοθετηθούν οι 66 σημαντικότερες προτάσεις που κάνει, θα προκύψει ετήσιο όφελος 5,2 δισ. ευρώ για την οικονομία.

Η δοκιμασία

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συμφωνούν πως τώρα είναι η καταλληλότερη ώρα να προχωρήσουν στις διαρθρωτικές αλλαγές. Όμως από την απόφαση μέχρι την υλοποίηση υπάρχουν πολλά ζητήματα, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί και τα οποία είναι αμφίβολο εάν διευθετηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μοιάζει με κινούμενη άμμο και ο Ευ. Βενιζέλος φαίνεται ότι αδυνατεί να εγγυηθεί ότι η όποια απόφαση ληφθεί θα στηριχθεί από την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα μοιάζουν να καταλήγουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, στον απόηχο της τελευταίας συνάντησης των δύο ανδρών στο Μαξίμου. Σε αυτήν τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος εμφανίστηκε σχεδόν απόλυτα αρνητικός στα δύο θέματα που θεωρείται ότι μπορούν να… ξεκλειδώσουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Μιλάμε φυσικά για τις ομαδικές απολύσεις, όπου δεν δέχεται καμία απολύτως αλλαγή στο υπάρχον καθεστώς, ενώ φέρεται να επέστρεψε και σε πιο σκληρή θέση σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας, προκρίνοντας την παράταση της προστασίας για ένα έτος.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, όταν ο κυβερνητικός εταίρος δεν συναινεί στο να λυθεί ο «Γόρδιος Δεσμός» με την τρόικα, πώς θα προχωρήσουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για το άνοιγμα της αγοράς, που αποτελεί μία πραγματική μεταρρύθμιση; Η στάση του ΠΑΣΟΚ και ο εγκλωβισμός του Ευ. Βενιζέλου συνιστούν πονοκέφαλο για το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά, στο οποίο κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εμφανιστεί συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στα διαρθρωτικά μέτρα προκειμένου να επιτύχει τον συμβιβασμό που επιδιώκει ως προς τα δημοσιονομικά. Αυτό άλλωστε υπήρξε και το διά ταύτα της συνάντησης του Αντ. Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους Γ. Στουρνάρα, Γ. Βρούτση και Κ. Χατζηδάκη να εξετάσουν εναλλακτικά σενάρια, που πάντως θα συνιστούν μεταβολή σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, που θα είναι αποδεκτά από την τρόικα και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα