Ο εκβιασμός (Σόιμπλε) μυρίζει υποχώρηση (της Αθήνας)

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις… αποκαλύφθηκε το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα που συνδέεται άμεσα με τις γερμανικές εκλογές. «Ξεχάστε την έξοδο του ΔΝΤ» διαμήνυσε προς την Ελλάδα και κάλεσε επί της ουσίας την Αθήνα να υποκύψει σε όλες τις απαιτήσεις.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου με αφορμή τις δηλώσεις Σόιμπλε την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν άμεσα. Τότε κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν πως αυτές ήταν εκβιαστικού χαρακτήρα, ώστε η Αθήνα να δεχθεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ που επίσης με τη σειρά του παίζει παιχνίδια επιβολής. Ο Γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ. επανήλθε στο θέμα για να ξεκαθαρίσει πως οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα δεν θα περνούσε από τη γερμανική Βουλή γιατί θα θεωρείτο αποτυχία. Μόνο που σε αυτό το παιχνίδι ο σκληρός Βόλφγκανγκ δεν είναι μόνος.

Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του ESM αλλά και την ακόμα πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στο τραπέζι πέφτει και το χρέος της Ελλάδας.  «Δεν υπάρχει χώρα στην ευρωζώνη που η ΕΚΤ να θεωρεί ότι το Δημόσιο Χρέος της δεν είναι βιώσιμο». Τη διαβεβαίωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, συμπληρώνοντας ότι ειδικά όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδος η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και στην παρούσα φάση διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της. Ο Μάριο Ντράγκι παραβλέπει φυσικά την άποψη του Ταμείου, το οποίο επιμένει εκτός των άλλων και σε δραστική περικοπή του ελληνικού χρέους το οποίο χαρακτηρίζει μη βιώσιμο.

Αν και ιδεολογικός (στα οικονομικά) αντίπαλος του Β. Σόιμπλε, σε αυτό δείχνει να συμπλέει με τον Γερμανό υπουργό εξ ανάγκης. Και αυτό ενώ στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη Δευτέρα, θα τεθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που δημοσίευσε ο ESM, αναμένεται πρώτα να εξεταστούν οι κανόνες που διέπουν όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι το πρόσθετο κόστος των εν λόγω μέτρων θα επιβαρύνει την Ελλάδα και ότι δεν θα αναληφθεί επιπλέον κόστος από τις χώρες-μέλη του ESM – όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών στον ΕSM θα εξετάσουν τους κανόνες που διέπουν τα παρακάτω μέτρα: την αντικατάσταση των ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, την ανταλλαγή επιτοκίου με στόχο τη σταθεροποίηση του κόστους χρηματοδότησης για την Ελλάδα και την ευθυγράμμιση των μελλοντικών εκταμιεύσεων του ESM, έτσι ώστε να μη συμπίπτει η αποπληρωμή τους με τα παλιά δάνεια.

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα θα ακολουθήσει το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup στο οποίο θα κριθούν πολλά, καθώς σε αυτό θα συζητηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί έως τώρα η σε εξέλιξη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, με βάση την τελευταία ενημέρωση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που συμμετέχουν στην αξιολόγηση. Οι υπουργοί θα εξετάσουν, επίσης, την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία ενέκρινε το Eurogroup στη συνεδρίασή του στις 5 Δεκεμβρίου.

Εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή του Ταμείου
Και ενώ ο Β. Σόιμπλε επιμένει να συντηρεί τη συζήτηση για εναλλακτικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, το οποίο παρ’ όλα αυτά χαρακτηρίζει απίθανο, πηγές από την ευρωζώνη ξεκαθαρίζουν πως η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι στην παρούσα φάση εκ των ων ουκ άνευ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η υπόθεση εργασίας πάνω στην οποία εργάζονται οι Βρυξέλλες είναι να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αμέσως μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν από τις ολλανδικές εκλογές. Αυτός είναι ο πιο σύντομος τρόπος για να κλείσει η αξιολόγηση, επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης. Εξάλλου, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο ESM συνεχίζει να εργάζεται σκληρά ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Πηγές της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο (ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη του 2017), διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά Κοινοβούλια της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η άποψη ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με μία τροποποίηση του υπάρχοντος προγράμματος δεν είναι ρεαλιστική, προς το παρόν.

Στο Μαξίμου, πάλι, έχουν αντιληφθεί πως η επιμονή τους προς ένα πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο πολύ απλά θα αφήσει τη χώρα ακάλυπτη κατά την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού. Δύσκολα η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση. Και ενώ όλα τα σενάρια εξετάζονται, κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως κανένας δεν θα αναλάβει την ευθύνη να εκθέσει την χώρα σε νέους κινδύνους. «Θα κάνουμε τις απαραίτητες υποχωρήσεις για να προχωρήσουμε και θα γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις στη συνέχεια», σχολιάζεται χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα δώσει τα απαραίτητα (π.χ. παράταση του κόφτη) με την ελπίδα ότι θα κερδίσει τον πολιτικό χρόνο που αναζητά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα