Τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια μέσα…

Τέλος στο διάλειμμα για το σύνολο της κυβέρνησης. Το νέο σχήμα που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει άμεσα δουλειά μετά από μια περίοδο παλινωδιών. Και μάλιστα με επιπλέον υποχρεώσεις, καθώς θα πρέπει να υλοποιήσουν όλα τα προαπαιτούμενα που θα οδηγήσουν στο 3o Μνημόνιο. Και όλα αυτά υπό την απειλή… εκλογών.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Αποκρατικοποιήσεις, περικοπές (έστω και έμμεσες) και αναζήτηση ισοδύναμων για να περισώσουν ό,τι μπορούν θα κυριαρχήσουν στην πολιτική ατζέντα των επόμενων μηνών. Οι καλοκαιρινές διακοπές για τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου θα μετατραπούν απλά σε καλοκαιρινό εφιάλτη, μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες  θα κάνουν ακόμα πιο σκληρές τις υποχρεώσεις τους.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, και με μικρές εξαιρέσεις, σε νομοπαρασκευαστικό επίπεδο η κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιδείξει σημαντικό έργο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο διαγωνισμός για τις συχνότητες, η μία αναβολή ακολουθεί την άλλη, ακόμα και στην τρέχουσα εβδομάδα, μιας και η εξαγγελία του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Χρ. Σπίρτζη για την Παρασκευή σκόνταψε στις εξελίξεις.

Μόνο που πια το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει να προωθήσει νομοσχέδια σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νομοσχέδια συμμόρφωσης των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και όσα θα ακολουθήσουν.

Καλώς τα… παιδιά!
Παράλληλα, ήδη από τη Δευτέρα θα πρέπει να εκδοθούν διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις για μια σειρά από ζητήματα ώστε να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή όλες οι αλλαγές. Και όλα  αυτά νιώθοντας την καυτή ανάσα των τεχνικών (αρχικά) κλιμακίων της τρόικας στον λαιμό τους να απειλούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Η επικοινωνιακή νίκη της κυβέρνησης πριν από λίγους μήνες γύρισε εν τέλει μπούμερανγκ καθώς το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να ξεκινήσουν τον έλεγχο των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία.

Ο έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αποφασίστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια, μέσω του 3ου Μνημονίου που αιτήθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα από τον μηχανισμό στήριξης του ESM. Μετά την έκθεση αξιολόγησης από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, θα δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα που προβλέπει η συμφωνία, για την εκταμίευση των δόσεων.

Η διαφορά είναι πως αυτήν τη φορά η τρόικα θα αποτελείται από… τέσσερα μέλη, μιας και θα συμμετέχει κατά πάσα πιθανότητα ένα ακόμα πρόσωπο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM). Αν και η ελληνική πλευρά υπέβαλε πρόταση προς τους θεσμούς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Brussels Group (δηλαδή από τεχνοκράτες υπαλλήλους των τριών οργάνων ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, και όχι από πολιτικούς προϊσταμένους), ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση. Όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν πάντως πως το αίτημα δεν θα γίνει δεκτό…

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί ο τρόπος και οι διαδικασίες ελέγχου του ελληνικού προγράμματος, η συχνότητα επίσκεψης και ο χρόνος παραμονής (σε αυτήν τη φάση) της τεχνικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, εάν η τεχνική ομάδα θα έχει εξουσιοδότηση να συνδιαλέγεται με το ανώτερο πολιτικό προσωπικό στη χώρα (υπουργούς ή με τον πρωθυπουργό) ή αν θα συνεχίσουν αυτόν τον ρόλο να παίζουν οι Ντέκλαν Κοστέλο για λογαριασμό της Ε.Ε., Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και Ρίσι Γκογιάλ από την πλευρά του ΔΝΤ.

Ελευθέρας…
Όπως και να έχει όμως, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα έχουν ελευθέρας ώστε να επιτελέσουν το έργο τους, κάτι που έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση, ώστε σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν «να εξομαλύνει πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων επιτόπιων εργασιών στην Αθήνα, ώστε να βελτιωθούν η υλοποίηση και η παρακολούθηση του προγράμματος».

Ο μεγαλύτερος όμως πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι η ψηφοφορία της Τετάρτης για τη δεύτερη ομάδα προαπαιτούμενων καθώς, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των αγροτών, οι οποίοι θα φορολογούνται πλέον με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και θα τους επιβληθεί προκαταβολή φόρου που θα φθάσει στο 100%. Επίσης θα χάσουν την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση του αγροτικού πετρελαίου. Στο ίδιο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την αναδιάρθρωση των τραπεζών στο Εθνικό Δίκαιο καθώς και οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα