Έδεσε στο λιμάνι του Πειραιά το Πλοίο της Ειρήνης (φωτό)

Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε το πρωί της Κυριακής  το Πλοίο της Ειρήνης, που πραγματοποιεί τον γύρο της γης για έναν κόσμο ειρήνης, χωρίς πυρηνικά.

Το πλοίο, προερχόμενο από τη Μάλτα, με 1.400 επιβάτες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και πολίτες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, καθώς και Ιάπωνες ακτιβιστές, που πραγματοποιούν διεθνή εκστρατεία για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Ιαπωνικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της χώρας, πραγματοποιεί το 84ο ταξίδι του. Ξεκίνησε στις 9 Ιουλίου 2014 από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, όπου θα επιστρέψει στις 21 Οκτωβρίου.

Το πρώτο ταξίδι του Πλοίου οργανώθηκε το 1983 από ομάδα Ιαπώνων πανεπιστημιακών φοιτητών, ως αντίδραση στις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας για την αποσιώπηση του ρόλου της μεγάλης αυτής χώρας ως επιτιθέμενης δύναμης στο παρελθόν στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση εδρεύει στην Ιαπωνία και δημιουργήθηκε από τους επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι για την προώθηση της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση υποδοχής του πλοίου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Γαβρίλης, καθώς και εκπρόσωποι φιλειρηνικών οργανώσεων.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε:

«Ως νέος Δήμαρχος της πόλης καλωσορίζω το «Πλοίο της Ειρήνης», ένα πλοίο που έχει γίνει θεσμός εδώ και τριάντα χρόνια που ξεκίνησε την πορεία του. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος, είναι εναντίον των πολέμων, εναντίον του φασισμού και υπέρ της Ειρήνης. Είμαστε εναντίον όπου και αν γίνεται πόλεμος, όπου υπάρχει φασισμός.

Στην κατεύθυνση αυτή καλωσορίζουμε το «Πλοίο της Ειρήνης» και τους επιβάτες του. Είναι χαρά και τιμή μας που βρίσκεται στο πρώτο λιμάνι της χώρας, σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, τον Πειραιά. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι φορείς της πόλης, μπορούμε να αναλάβουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Καλωσορίσατε στην πόλη μας».

Στη «διακήρυξη για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία» που διάβασε η βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάνια Παπαδημητρίου, γινόταν αναφορά στην εκρηκτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή και τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη, στην ουκρανική κρίση, στη συνεχιζόμενη καταστροφή της Φουκουσίμα.

«Μπροστά στις άκρως επικίνδυνες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, θεωρούμε πολύ σημαντικό τον αγώνα για ειρήνη και επανένωση της Κύπρου και για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» τονίστηκε.

Μετά τον Πειραιά, το Πλοίο θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και από εκεί θα κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα, επισκεπτόμενο λιμάνια της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας.

Από τον Πειραιά μέχρι την Κωνσταντινούπολη με το Πλοίο θα ταξιδέψει οκταμελής ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νέων, οι οποίοι θα ενημερώσουν -σε εκδηλώσεις εν πλω- τους επιβαίνοντες, για το κυπριακό πρόβλημα και τους αγώνες για την ειρήνη στην Κύπρο.

Μετά την εκδήλωση υποδοχής ακολούθησε επίσκεψη των συμμετεχόντων στον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα