Έναν νέο ποδοσφαιρικό χάρτη οραματίζεται ο Κροάτης

Απρόσμενος σύμμαχος στη σκέψη του Γιάννη Αλαφούζου περί αποχώρησης του Παναθηναϊκού από την ελληνική Super League φαίνεται να ξεπροβάλει μέσω των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών συγκεκριμένων βαλκανικών χωρών και κυρίως αυτής της Κροατίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, δημοσιεύματα από τη Σλοβενία και την Κροατία αναφέρονται στην ιδέα της πλήρους μετάλλαξης των διοργανώσεων των συγκεκριμένων χωρών και της συνεργασίας τους στο επίπεδο δημιουργίας ενός υπερβαλκανικού πρωταθλήματος που θα αλλάξει για τα καλά τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, το πλάνο αναφέρεται στη δημιουργία κοινής λίγκας 13 χωρών των Βαλκανίων, η οποία θα αντικαταστήσει τα εγχώρια πρωταθλήματα και μέσω αυτής της διοργάνωσης θα εξασφαλίζονται τα εισιτήρια για το Champions League και το Europa League. Η πηγή αυτής της σκέψης προήλθε πρωτίστως από τις Ομοσπονδίες των χωρών εκείνων που τα έσοδα από την τηλεόραση και τα εισιτήρια είναι ελάχιστα και οι χορηγίες δεν επαρκούν για τη συντήρηση ανταγωνιστικών πρωταθλημάτων. Θα λέγαμε πως μέσα σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται πλέον και η ελληνική Super League. Ή μήπως κάποιος πιστεύει το αντίθετο;

Οι χώρες που μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διοργάνωση είναι οι: Τουρκία, Κύπρος, Ελλάδα, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, Ρουμανία, Σλοβενία, Βοσνία, Κροατία, Ουγγαρία και Μαυροβούνιο. Το σχέδιο, βέβαια, δεν είναι ολοκληρωμένο και δεν δύναται ακόμη να διευθετηθούν λεπτομέρειες, σχετικά με το πόσες συνολικά ομάδες θα μετέχουν στη λίγκα, πόσους συλλόγους θα μπορεί να έχει κάθε χώρα και τι εισιτήρια θα δώσει η UEFA για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Διότι αν χτιστεί μία λίγκα με 16 ομάδες (δύο από Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία και μία από τις υπόλοιπες χώρες) και στην Ευρώπη βγαίνουν μόνο δύο ή τρεις, τότε πολλές χώρες θα μείνουν χωρίς ευρωπαϊκή εκπροσώπηση.

Παράλληλα, θα πρέπει να διευθετηθούν ζητήματα, όπως τι θα γίνει με τα εγχώρια πρωταθλήματα, αν το εγχώριο Κύπελλο θα προσφέρει ευρωπαϊκό εισιτήριο και αν οι σύλλογοι που μετέχουν στη λίγκα θα παίζουν με κλειστά συμβόλαια (άρα θα πρέπει να εκπληρώνουν προϋποθέσεις, όπως μεγάλο γήπεδο) ή με βαθμολόγηση.

Το ελληνικό ποδοσφαιρικό σκηνικό

Ας πάρουμε την κορυφαία υπόθεση εργασίας, δηλαδή της δημιουργία λίγκας 20 ή και περισσότερων ομάδων, στην οποία θα μπορούν να μετέχουν τρεις ελληνικές ομάδες. Τότε θα μιλάμε για ένα πρωτάθλημα 38 και πλέον αγωνιστικών με πολλά εμπορικά παιχνίδια με αντιπάλους ομάδες όπως η Γαλατά, η Φενέρ, η Μπεσικτάς, ο Ερυθρός Αστέρας, η Παρτιζάν Βελιγραδίου, η Στεάουα Βουκουρεστίου, η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ο ΑΠΟΕΛ, αλλά φυσικά και τα εγχώρια ντέρμπι. Εννοείται πως θα μιλάμε για κεντρική διαχείριση χρημάτων από τα τηλεοπτικά (που σίγουρα θα είναι περισσότερα, μιας και το πρόγραμμα θα είναι πιο ελκυστικό), ίσως για περισσότερα χορηγικά έσοδα, αλλά και περισσότερα εισιτήρια και διαρκείας.

Την ίδια ώρα, θα υπάρχει και το εγχώριο πρωτάθλημα όπου ο πρώτος θα μπορεί να διεκδικεί είσοδο στη λίγκα (ίσως σε μπαράζ με την τελευταία ελληνική ομάδα του βαλκανικού πρωταθλήματος), αλλά και το Κύπελλο στο οποίο θα μετέχουν και οι μετέχοντες της βαλκανικής λίγκας και το οποίο επίσης θα χαρίζει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν αποτελούν, ωστόσο, εμπόδιο για σκέψεις. Το αν μία τέτοια διοργάνωση προσελκύσει συγκεκριμένες ελληνικές ομάδες θα φανεί μόνο όταν επισημοποιηθεί και φυσικά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι μεγάλοι σύλλογοι της χώρας θα θελήσουν να μετάσχουν σε αυτή τη λίγκα με κλειστά τα μάτια. Η UEFA, άλλωστε, ακόμη κι αν δημιουργηθεί ένα τέτοιο πρωτάθλημα, δεν θα δικαιούται να ακυρώσει το εγχώριο πρωτάθλημα και να μην προσφέρει ευρωπαϊκά εισιτήρια μέσω αυτού! Ίσως να μειώσει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια (αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βγάζει πέντε ομάδες στην Ευρώπη)

Τι να λέει ο Αλαφούζος;

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως σκέφτεται σοβαρά να αποσύρει την ομάδα του από τη διοργάνωση της Super League. Τι μπορεί να σημαίνει γι’ αυτόν μία Βαλκανική λίγκα; Είναι αυτό που οραματίζεται για τον ΠΑΟ ή δεν του κάνει και θέλει απλά να διοργανώσει ένα καινούριο πρωτάθλημα Ελλάδας χωρίς τη συμμετοχή του Ολυμπιακού. Και αν πετύχει κάτι τέτοιο, το πρωτάθλημα αυτό θα είναι υπό την αιγίδα της UEFA; Μπέρδεμα!

Μένει να δούμε το επόμενο διάστημα πόσο σοβαρά σκέφτονται οι Ομοσπονδίες ποδοσφαίρου των βαλκανικών χωρών αυτό το σενάριο. Ήδη ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς έχει πει πως είναι προς το συμφέρον των χωρών αυτών που έχουν ελάχιστα κέρδη από το ποδόσφαιρο, αρκεί οι φίλαθλοι των λαών των Βαλκανίων να δουν με ωριμότητα την προσπάθεια αυτή! Από την πλευρά του, ο Κροάτης Νταβόρ Σούκερ –μέλος της UEFA– έχει τονίσει κατ’ επανάληψη πως η Βαλκανική Λίγκα θα είναι σωτήρια για χώρες όπως η Κροατία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Ελλάδα και η Τουρκία, και οι πληροφορίες τον θέλουν ως κύριο εκφραστή της ιδέας αυτής στα γραφεία της UEFA στην Ελβετία.

Ο Μισέλ Πλατινί είναι βέβαια αυτός που παίρνει τις αποφάσεις και αν τελικά δείξει ριζοσπαστική διάθεση και εκτιμήσει την ιδέα, τότε δεν αποκλείεται το 2018 να αποτελέσει χρονιά-αφετηρία της νέας αυτής προσπάθειας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα