Ένα… μνημόνιο για μεταγραφές στην Ευρώπη

Την ώρα που η Ελλάδα «φλέγεται», όντας αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της άτακτης χρεοκοπίας, την ώρα που στον τόπο μας άνθρωποι διαβιώνουν με 500, 400, 300 ή και καθόλου ευρώ τον μήνα, την ώρα που η Ευρώπη βλέπει τους δείκτες ανεργίας να «καλπάζουν» σε όλα τα κράτη, το ποδόσφαιρο δείχνει να περικλείεται σε έναν… δικό του κόσμο, εκ διαμέτρου αντίθετο, ξένο στην πλειοψηφία των πολιτών, με εκατοντάδες εκατομμύρια να αλλάζουν χέρια και να προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

Tελευταία και χαρακτηριστική περίπτωση η μεταγραφή του 20χρονου Ραχίμ Στέρλινγκ, ο οποίος μετακινήθηκε από τη Λίβερπουλ στη Μάντσεστερ Σίτι έναντι 68,3 εκατομμυρίων ευρώ. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής αγωνίζεται μόλις τρία χρόνια σε επαγγελματικό επίπεδο. Με 95 παιχνίδια στα πόδια του, η τιμή του έφτασε σχεδόν στα 70 εκατομμύρια! Και ακολουθούν ακόμη… χειρότερα. Όπως λόγου χάρη ο Πολ Πογκμπά, ο οποίος ξεπερνά σε αξία τα 80 εκατομμύρια. Πολλοί –κυρίως– Άγγλοι  ποδοσφαιριστές, με ισχνή καριέρα, η τιμή των οποίων ακολουθεί την «εκτόξευση» ενός δείκτη ιδιότυπου χρηματιστηρίου, ο οποίος καθορίζεται από επίσης ιδιότυπα δεδομένα, απολαμβάνουν οικονομικά προνόμια που άλλοι άνθρωποι, με σπουδές, κόπο, καθημερινό αγώνα, δεν πρόκειται να απολαύσουν συνολικά στη διάρκεια του βίου τους.

Με αφορμή τη δαπανηρή μεταγραφή του Ραχίμ Στέρλινγκ στη Μάντσεστερ Σίτι, συγκεντρώσαμε τις πιο ακριβές μετακινήσεις ποδοσφαιριστών στην ιστορία του αθλήματος. Μεταγραφές που προκάλεσαν αίσθηση, σχόλια αρνητικά ή και θετικά, σάλο, ντόρο, σίγουρα πολλές συζητήσεις και κόντρα συζητήσεις…

1) Γκάρεθ Φρανκ Μπέιλ

Ο Ουαλός πήρε μεταγραφή από την Τότεναμ στη Ρεάλ Μαδρίτης, το καλοκαίρι του 2013, έναντι 119,8 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη και σήμερα παραμένει η ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο, παρ’ ότι στη «Βασίλισσα» δεν είναι εκείνος το «πρώτο βιολί», αλλά ο Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο.

2) Κριστιάνο Ρονάλντο ντος Σάντος Αβέιρο

Ο Πορτογάλος μετακινήθηκε το 2009 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 111,4 εκατομμυρίων ευρώ. Την εποχή εκείνη ήταν η μεταγραφή που έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 100 εκατομμυρίων.

3) Λουίς Σουάρες Αλμπέρτο Ντίας

Ο Ουρουγουανός επιθετικός μετακινήθηκε το 2014 από τη Λίβερπουλ στην Μπαρτσελόνα έναντι 90,6 εκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας από τη μία πρόβλημα στον μάνατζερ των «κόκκινων» Μπρένταν Ρότζερς, ο οποίος δεν κατάφερε ποτέ να αναπληρώσει το κενό του, και από την άλλη πρόβλημα στον σύλλογο της Καταλονίας, ο οποίος δαπάνησε ένα τεράστιο ποσό, την ίδια στιγμή που ο παίκτης… δάγκωνε αντίπαλό του στο Μουντιάλ και θα έμενε εκτός δράσης, λόγω τιμωρίας, για ένα εξάμηνο!

4) Xάμες Νταβίδ Ροντρίγκες Ρούμπιο

Είναι ο πιο ακριβός Κολομβιανός ποδοσφαιριστής και κόστισε στη Ρεάλ Μαδρίτης το ποσό των 87,8 εκατομμυρίων ευρώ, το καλοκαίρι του 2014. Σούπερ ταλέντο, σούπερ παίκτης, αλλά… πολλά τα λεφτά, Άρη!

5) Άνχελ Φαμπιάν Ντι Μαρία Ερντάνες

Ο Αργεντινός πραγματοποίησε την… ανάποδη πορεία. Πήγε από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι 83,1 εκατομμυρίων ευρώ. Αν απέδωσε τα λεφτά του; Το γεγονός ότι σήμερα γίνεται συζήτηση για εκ νέου μετακίνησή του στην Παρί Σεν Ζερμέν, προσφέρει μία απάντηση…

6) Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Ο Σουηδός «θεός», όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται, μετακινήθηκε το 2009 από την Ίντερ στην Μπαρτσελόνα, έναντι 79,4 εκατομμυρίων ευρώ. Η πανάκριβη μεταγραφή άντεξε μόλις έναν χρόνο. Το 2010 πήγε δανεικός στη Μίλαν και το 2011 αγοράστηκε από τους «ροσονέρι». Πήγαν στράφι τόσα χρήματα…

7) Ρικάρντο Ιζέκσον ντος Σάντος Λέιτε ή «Κακά»

Ο «πρίγκιπας» του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου μετακινήθηκε το 2009 από τη Μίλαν στη Ρεάλ Μαδρίτης, έναντι 78,1 εκατομμυρίων ευρώ. Σε τέσσερα χρόνια, αγωνίστηκε σε 85 ματς και σημείωσε 23 γκολ. Ήτοι, περίπου 20 ματς ανά σεζόν. Ακριβά παιχνίδια να σημειώσουμε…

8) Έντινσον Ρομπέρτο Καβάνι Γκόμες

Ο έτερος Ουρουγουανός παικταράς, ο οποίος μετακινήθηκε το 2013 από τη Νάπολι στην Παρί Σεν Ζερμέν, έναντι 77,4 εκατομμυρίων ευρώ. Σε 65 αγώνες τα δύο αυτά χρόνια, έχει σημειώσει 34 γκολ.

9) Ρανταμέλ Φαλκάο Γκαρσία Ζάρατε

Ο τρομερός σκόρερ από την Κολομβία μετακινήθηκε το 2013 από την Ατλέτικο Μαδρίτης στη Μονακό έναντι 71,1 εκατομμυρίων ευρώ. Με τους Μονεγάσκους έπαιξε μόλις 20 παιχνίδια και σημείωσε 11 τέρματα. Ο σοβαρός τραυματισμός του τον άφησε πίσω και από τότε ψάχνει ομάδα για να φύγει.

10) Νταβίντ Λουίς Μορέιρα Μαρίνιο

Ο Βραζιλιάνος έγινε ο ακριβότερος αμυντικός όταν το καλοκαίρι του 2014 πήρε μεταγραφή από την Τσέλσι στην Παρί Σεν Ζερμέν, έναντι 69,7 εκατομμυρίων ευρώ.

11) Φερνάντο Χοσέ Τόρες Κρουθ

Ο Ισπανός επιθετικός μετακινήθηκε το 2011 από τη Λίβερπουλ στην Τσέλσι έναντι 69,7 εκατομμυρίων ευρώ. Σε 110 ματς που αγωνίστηκε με τους «μπλε» σημείωσε μόλις 20 τέρματα. Φέτος, ο Μουρίνιο κατάφερε να τον… ξεφορτωθεί!

12) Ραχίμ Σακίλ Στέρλινγκ

Ο Άγγλος με ρίζες από την Τζαμάικα αποτελεί το πιο τελευταίο δείγμα ότι το ποδόσφαιρο κινείται σε έναν δικό του κόσμο. Μετακινήθηκε πριν από λίγα 24ωρα από τη Λίβερπουλ στη Μάντσεστερ Σίτι, έναντι 68,3 εκατομμυρίων ευρώ. Η ιστορία θα δείξει…

13) Ζινεντίν Γιαζίντ Ζιντάν

Το φαινόμενο από τη Γαλλία, με ρίζες από την Αλγερία, αποτέλεσε το 2001 την πιο δαπανηρή μεταγραφή στον πλανήτη, όταν μετακινήθηκε από τη Γιουβέντους στη Ρεάλ Μαδρίτης, έναντι 64,4 εκατομμυρίων ευρώ. Τουλάχιστον ο συγκεκριμένος, τα άξιζε…

14) Κάρλος Αλμπέρτο Μαρτίνες Τέβες

Τεράστιος παίκτης, αν και γεματούλης, πήρε μεταγραφή από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Μάντσεστερ Σίτι, έναντι 63,5 εκατομμυρίων ευρώ.

15) Μεσούτ Οζίλ

Ο Γερμανός με τουρκικές ρίζες μετακινήθηκε το 2013 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Άρσεναλ έναντι 60,5 εκατομμυρίων ευρώ. Καλός παίκτης, αλλά…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα