Ένα Ταμείο Συντάξεων για όλους τους Έλληνες

Σωρεία αλλαγών στο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης έρχεται από το 2017 αφού το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την ενοποίηση όλων των βασικών λειτουργιών των Ταμείων κύριας ασφάλισης (είσπραξη εισφορών, οικονομική διαχείριση και απονομή συντάξεων) και τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου- γίγαντα, στο οποίο  θα υπάγονται περισσότερα από 11 εκατομμύρια ασφαλισμένοι και από το οποίο θα δίδεται όλες οι συντάξεις  για όλους τους Έλληνες. Το νέο Ταμείο θα ονομάζεται Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων ενώ προβλέπεται επίσης και η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών εσόδων.

  Με βάση το πρωτοσέλιδο της εφημερίας «τα ΝΕΑ», το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ηλεκτρονικά όλες τις αλλαγές και τις εξελίξεις στον εργασιακό βίο των απασχολούμενων και με βάση αυτά τα στοιχεία θα αποδίδει τη σύνταξη.

 Ειδικότερα:

-Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα απασχολούμενων, δηλαδή γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων με τον ΟΑΕΕ

 

-Στο ΙΚΑ θα ενταχθεί το νέο Ταμείο που θα προκύψει από την ενοποίηση ΕΤΑΑ και

ΟΑΕΕ και θα ισχύσει νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

 

-Θα αναδιοργανωθεί ο ΟΓΑ και τέλος θα έρθει το Ταμείο-γίγας που θα ονομαστεί ΕΕΑΤ, δηλαδή Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο.

 

Το Ταμείο αυτό, θα είναι υπεύθυνο για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων, ενώ από αυτό θα καθορίζονται και οι συντάξεις ανάλογα με τον ασφαλιστικό βίο του καθένα.

Στο Ταμείο θα ενταχθούν εκτός από τους 5.9720.000 ενεργούς ασφαλισμένους και τους 2.657.000 συνταξιούχους και τα 2.882.000 προστατευόμενα μέλη τους.

 

Υπουργείο Εργασίας: Δεν υπάρχει απόφαση για την ενοποίηση των Ταμείων

 

Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει λάβει οριστική απόφαση για την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου, «με αφορμή σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρεται σε ειλημμένη απόφαση δημιουργίας ενός και μόνο ασφαλιστικού ταμείου για όλους τους εργαζόμενους της χώρας».

 

«Στο πλαίσιο της αναγκαίας διοικητικής αναδιάρθρωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για τον οργανωτικό εξορθολογισμό, τη βελτίωση των υπηρεσιών και την οικονομική αποτελεσματικότητά του, εξετάζει διάφορα σενάρια διοικητικών (και μόνο) αλλαγών, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα