Αγκυλώσεις και καχυποψία

Από την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες συμφωνούν ότι πρέπει η προσπάθεια να καταλήξει στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα.
Για να φθάσουν, όμως, έως εκεί τα πράγματα θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν μια σειρά από αγκυλώσεις, υποψίες και καχυποψίες. Έτσι οι εκπρόσωποι του Ποταμιού ανησυχούν μήπως “μολυνθούν από το τοξικό ΠΑΣΟΚ”. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν το άγχος τους πως μπορεί κάποιοι να συμμετέχουν με δεύτερες σκέψεις. Δηλαδή, να χρησιμοποιούν τον διάλογο για να απορρίψουν στο τέλος τη συνεργασία καταγγέλλοντας και απαξιώνοντας για μία ακόμη φορά τη Χαριλάου Τρικούπη.
Και υπάρχουν και οι άλλοι, οι οποίοι ζητούν νέο πολιτικό φορέα μετ’ επιτάσεως, αλλά δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι μπορεί να αφομοιωθούν από το ΠΑΣΟΚ, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων, που ουδείς μπορεί να προσδιορίσει.
Ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί ότι η πολιτική αυτονομία ισοδυναμεί με πολυδιάσπαση δυνάμεων και απαξίωση, καθώς ο χώρος εμφανίζει μια εικόνα «επικράτησης των εγωισμών». Σε αυτό το μήκος κύματος αντιμετωπίζουν και την αποχώρηση του Χάρη Θεοχάρη από το Ποτάμι. Οι πληροφορίες που υπάρχουν στα στελέχη του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη είναι πως ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων είναι σε επαφή με τον… Αλέκο Παπαδόπουλο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει αποκαλύψει ότι σχεδιάζει νέο κόμμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει τολμήσει. Το ερώτημα είναι αν θα το κάνει τώρα με τον Χάρη Θεοχάρη.
Η κυριαρχία της Φώφης
Ανεξάρτητα στο συμπέρασμα που θα καταλήξει η επιτροπή διαλόγου, η τελευταία δημοσκόπηση στην οποία υπάρχει άνοδο για την Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και άνοδο στη δημοφιλία της Φώφης Γεννηματά, καθιστά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε κυρίαρχο του 3ου πόλου. Την κ. Γεννηματά όπως πάνε τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την αμφισβητήσει κάποιος. Με σταθερά βήματα η ίδια προχωράει προς την επόμενη μέρα για την κεντροαριστερά και έχει δηλώσει πως τον νέο επικεφαλής θα τον εκλέξει η βάση.
Όπως έχουν τα δεδομένα τώρα, ίσως να μην υπάρξει αντίπαλος για την κ. Γεννηματά. Αυτό φαίνεται και από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος που σιγά-σιγά την πλαισιώνουν, οι οποίοι συμμετέχοντας στις συσκέψεις, προσπαθούν να δείξουν στην πρόεδρο πως στηρίζουν τις πρωτοβουλίες της. Το επόμενο βήμα είναι να παρουσιάσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, αλλά και προτάσεις για το πως θα αλλάξει η χώρα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να μιλήσει στους ανθρώπους που τα χρόνια του μνημονίου γύρισαν την πλάτη τους στο ΠΑΣΟΚ αλλά και σε όλους εκείνους που πια δεν θέλουν το ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε καμιά περίπτωση δε θα ψήφιζαν τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αμφιβολίες
Την ίδια ώρα, πάντως ο προβληματισμός περισσεύει στην Χαριλάου Τρικούπη κατά πόσο θα προχωρήσει η επιτροπή και ποιους τελικά θα εκφράσει. Όπως λένε, οι εξελίξεις στο Ποτάμι με την αποχώρηση του Χάρη Θεοχάρη, αλλά και το άνοιγμα του Σταύρου Θεοδωράκη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν θολώσει την προσπάθεια. Ακόμη και στελέχη του Ποταμιού δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν σε όσα γίνονται στο κόμμα τους. Μια από τις αναλύσεις που γίνονται είναι πως τελικά στο Ποτάμι ο καθένας θα πάρει το δρόμο του και κάποιοι θα καταλήξουν στην Νέα Δημοκρατία και οι υπόλοιποι στην κεντροαριστερά που θα έχει ως κορμό τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σε κάθε περίπτωση τα όσα συμβαίνουν στο Ποτάμι προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό για το που μπορούν να φτάσουν οι συζητήσεις.
Πάντως στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν κανονικά με τη συνδιάσκεψη που έχουν προγραμματίσει για τις 13 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα