Αδιέξοδο (οικονομικό) και αναβολή (συνεδρίου)

Με ένταση ξεκίνησε χθες και άδοξα έληξε σήμερα Κυριακή το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ καθώς από τις φωνές της Ραχήλ Μακρή σύντομα πέρασαν στο αδιέξοδο που έφερε το οικονομικό έλλειμμα της ομοσπονδίας. Έτσι, το συνέδριο αναβλήθηκε για την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου δίνοντας χρόνο στα πρωτοβάθμια Σωματεία να συμφωνήσουν στον τρόπο κάλυψης του οικονομικού ανοίγματος της Ομοσπονδίας.

Η αναβολή αποφασίστηκε έπειτα από πρόταση των Σωματείων των Διοικητικών (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ), αλλά και των καταμετρητών, επιστημονικού προσωπικού, μηχανικών κ.α. που δεν δέχθηκαν την πρόταση των υπολοίπων, να δοθούν εξουσιοδοτήσεις προς την επιχείρηση προκειμένου να παρακρατά αυξημένη εισφορά υπέρ της ΓΕΝΟΠ απευθείας από τους μισθούς των εργαζομένων. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, μετά τον έλεγχο του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στη ΓΕΝΟΠ οι εισφορές που παρακρατώνται από τους μισθούς αποδίδονται στα πρωτοβάθμια Σωματεία και όχι στην Ομοσπονδία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι:

-Τυχόν συνέχιση του συνεδρίου χωρίς τη συμμετοχή των αντιπροσώπων που δεν δέχονταν να δοθούν εξουσιοδοτήσεις θα οδηγούσε σε νομική προσβολή της εγκυρότητας του συνεδρίου.

-Πολλά Σωματεία ζήτησαν να υπάρξει αναλυτική έκθεση για το ύψος του χρέους της ΓΕΝΟΠ και τον τρόπο που δημιουργήθηκε πριν συνέλθει και πάλι το συνέδριο, στις αρχές Ιουνίου.

-Και τέλος, ότι σε μια περίοδο που δρομολογείται η αποκρατικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» που θα δημιουργηθεί με την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με το οικονομικό άνοιγμα της Ομοσπονδίας, και βέβαια με τον -κατά το προεδρείο του Συνεδρίου- «φραστικό εκτροχιασμό» της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων κυρίας Ρ. Μακρή.

Το έλλειμμα

Στα 1,3 εκατ. Ευρώ ανέρχεται το άνοιγμα και σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη ΓΕΝΟΠ από το ΣΔΟΕ πριν από πέντε χρόνια, το οποίο με τις προσαυξήσεις υπερβαίνει πλέον τις 200.000 ευρώ.

Στις τοποθετήσεις τους κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, οι συνδικαλιστές τάχθηκαν κατά της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ με την πώληση του 66% των μετοχών της θυγατρικής που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς (ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα) και της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» που ακολουθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε τη σύσταση του εκπροσώπου της διοίκησης της ΔΕΗ στο συνέδριο, γενικού διευθυντή Ανθρώπινων Πόρων της επιχείρησης, Γ. Δαμάσκου, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας καθώς η ισχύουσα λήγει τον Ιούνιο του 2015 και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους λήγει η μετενέργεια.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα