Ακολουθούν το δικό τους δρόμο

Μπορεί η Φώφη Γεννηματά όπου σταθεί κι όπου βρεθεί να κάνει λόγο για ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όμως τα εσωτερικά προβλήματα ολοένα και διογκώνονται. Κατ’ αρχάς τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και αρκετά στελέχη με αναφορά σε αυτόν είναι χολωμένοι με την επιστροφή Παπανδρέου.

Ταυτόχρονα αρκετά στελέχη όλων των βαθμίδων έχουν εκφραστεί αρνητικά στον τρόπο που προσεγγίζει η ηγετική ομάδα τους βουλευτές από άλλα κόμματα, με πρώτο και καλύτερο τον ευρωβουλευτή και πρώην γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη.

Την ίδια ώρα η κα Γεννηματά προσπαθεί να χτίσει εκ νέου τις σχέσεις του κόμματος με τα συνδικάτα, όμως βλέπει ότι οι “πράσινοι” συνδικαλιστές κινούνται σε διαφορετική ρότα από ό,τι το κόμμα. Οι ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. που ακολουθεί η κα Γεννηματά δεν ισχύουν σε ό,τι αφορά κάποια συνδικαλιστικά στελέχη.

Αυτό συνέβη σε δύο επιμελητήρια όπου οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ τα πήγαν θαυμάσια, στο ΤΕΕ και στο Οικονομικό. Όμως οι εκλεγμένοι με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προχώρησαν σε συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., κάτι που ενοχλεί τα μάλλα την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά ρίχνουν τις ευθύνες στον Νίκο Ανδρουλάκη για τα δύο επιμελητήρια, καθώς οι εμπλεκόμενοι συνδικαλιστές είναι της επιρροής του ευρωβουλευτή.

Οι ίδιες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι στο ΤΕΕ μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ συμμάχησαν με τον «γαλάζιο» πρόεδρο Γ. Στασινό, εξασφαλίζοντας την αντιπροεδρία και μερικές έμμισθες ακόμη θέσεις, παρά τη ρητή διαφωνία τουλάχιστον του 40% της συνδικαλιστικής παράταξης. Τα στελέχη αυτά, που έχουν αναφορές στον τέως γραμματέα του κόμματος και νυν ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, κατηγορούνται από τους συντρόφους τους ότι δρουν αυτόνομα, χωρίς την έγκριση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, και τελικά υπονομευτικά για το παρόν και το μέλλον του κόμματος.

Αναρωτιούνται μάλιστα οι ίδιες πηγές: «Πώς θα καταφέρουν να δικαιολογήσουν στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ –που τους στήριξε με κάθε τρόπο στις εκλογές, παρά τις αντίθετες απόψεις πολλών συνεργατών της– το χάος που επικρατεί και την παρ’ ολίγον διάσπαση; Πώς θα δικαιολογήσουν όλες εκείνες τις φωνές που λένε ότι η παράταξη στο ΤΕΕ έχει γίνει ένας μηχανισμός για να ενισχυθεί η εσωκομματική ισχύς του Ν. Ανδρουλάκη; Πώς θα δικαιολογήσουν την αποχώρηση έμπειρων στελεχών του ΤΕΕ και μελών του ΠΑΣΟΚ από τα ψηφοδέλτια της ΔΗΣΥΜ; Τέλος, πώς οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της «αριστεροσύνης» του ΠΑΣΟΚ θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την πλήρη υποταγή στον Γ. Στασινό της Ν.Δ. και την κατάργηση κάθε διαχωριστικής γραμμής που, εκτός από το δώρο της προεδρίας του ΤΕΕ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει αρχίσει να δημιουργεί ψίθυρους και για άλλου είδους συμφωνίες;»

Η ίδια κατάσταση παρατηρείται στο Οικονομικό Επιμελητήριο, όπου υπάρχει και γραπτή καταγγελία της συνδικαλιστικής παράταξης προς τα επίσημα όργανα του κόμματος. Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, «στις εκλογές στις 28.01.17 για την ανάδειξη της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε. το ψηφοδέλτιο της Π.Δ.Σ.Ο. έλαβε μόνο 42 ψήφους (από τους 58 εκλέκτορες που είχε εκλέξει) με αποτέλεσμα να απολέσει για 0,01 του εκλογικού μέτρου την 4η έδρα. Τα μέλη που δεν ψήφισαν την παράταξή μας επέλεξαν λευκό, άκυρο,  αλλά για να διασφαλίσουν ότι δεν θα πάρουμε την 4η έδρα  ψήφισαν την παράταξη της ΑΚΙΟΕ ( έλαβε 18 ψήφους αντί για 16 που ήταν η δύναμή της ) η οποία και πήρε τελικά την έδρα που απώλεσε η δική μας παράταξη  (ΑΚΙΟΕ 1,49 και  Π.Δ.Σ.Ο. 3,48)».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα