Αλέξης Τσίπρας: Ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας η επίσκεψη Μακρόν

Τη θλίψη του για τα θύματα του τυφώνα Ίρμα, που έπληξε γαλλικές κτήσεις στην Καραϊβική  εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Εμανουέλ, θέλω να σε καλωσορίσω στην Ελλάδα, πριν από όλα θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τα θύματα της φυσικής καταστροφής που έπληξε τις προηγούμενες ώρες τις Γαλλικές Αντίλλες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα «ορόσημο» για τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Πιστεύω, λοιπόν, ότι η σημερινή επίσκεψή σου μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο τόσο για τις ελληνογαλλικες σχέσεις που παραδοσιακά είναι στενές, έχουμε μεγάλες ρίζες σε βάθος χρόνου, όσο και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει οριστικά η Ευρώπη από τη σημερινή της κρίση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Και κατέληξε: «Θέλω να σε ευχαριστήσω για το γεγονός ότι βρίσκεσαι σήμερα εδώ, παρότι η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα της μεγάλης καταστροφής, θέλω να σε ευχαριστήσω ειλικρινά και να ευχηθώ να είναι η παραμονή σου στην Ελλάδα δημιουργική και να καταφέρουμε να πετύχουμε τους σημαντικούς στόχους μας, εσύ ιδίως τους στόχους που έχεις βάλει για τη θητεία σου ως νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, που βρίσκεται στα πρώτα της βήματα, αλλά και τους σημαντικούς στόχους για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ιδέας, την έξοδο από την κρίση, την αναγέννηση της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, στον σύντομο διάλογο με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες, είπε ότι μετά τις μεταρρυθμίσεις και τις τεράστιες προσπάθειες των Ελλήνων, πρέπει να γίνει συζήτηση και για την έξοδο από την κρίση, ενώ τόνισε ότι για τον ίδιο «η Ελλάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε για την καταστροφή στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου, γνωστοποιώντας ότι θα τα επισκεφθεί μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι οι φυσικές καταστροφές έχουν αίτιο, που δεν είναι άλλο από την κλιματική αλλαγή και, όπως σημείωσε με έμφαση «αυτήν πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα