Αναζήτηση μιας βιώσιμης λύσης

Συνεδριάζει σήμερα, εκτάκτως, στις 17:30 (ώρα Ελλάδος), το Euro Working Group, με αντικείμενο την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν πηγές της κυβέρνησης.

Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group αναμένεται να επικεντρωθεί στα έως τώρα ευρήματα των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγη ώρα μετά το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού να πραγματοποιηθεί πενταμερής συνάντηση με τους Άγγελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του μετέφερε την επιθυμία του την στιγμή που όλες οι πλευρές διαβεβαίωναν πως η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στο… κυρίως πιάτο της Συνόδου.

Η εκπρόσωπος της Ε.Ε. Μίνα Αντρέεβα σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ για να συζητήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό πως θα συζητηθεί και το ελληνικό αίτημα. Τόνισε πάντως, ότι στην παρούσα φάση, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε άμεση λύση προφανώς πολιτικού χαρακτήρα. Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος σε συνέντευξή του σημειώνει:
«Η αίσθησή μου είναι ότι θα έχουμε συμφωνία με την Ελλάδα εντός της εβδομάδας. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής στο πλαίσιο του Eurogroup. Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις, για το επενδυτικό πλαίσιο της χώρας και την αναζωογόνηση της οικονομίας. Είναι πλέον καιρός, δεν μπορούμε να περιμένουμε για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Είμαστε στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων. Χρειαζόμαστε μια λύση πριν από το τέλος του μήνα».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση σχετική με το αν και κατά πόσο θα πρέπει η ΕΕ να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο Μ. Σουλτζ επισημαίνει:
«Όχι. Αν θέλετε να μείνει κάποιος σε μια οικογένεια, δεν διεξάγετε μελέτες σχετικά με πιθανή έξοδο. Εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η παραμονή της Ελλάδας είναι προς το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον. Αυτό που επιδιώκω είναι να βοηθήσω τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους καθημερινούς ανθρώπους που υπέστησαν τις συνέπειες της ανευθυνότητας που επικράτησε για χρόνια στη χώρα και την έλλειψη αλληλεγγύης των “ιδιαιτέρως πλουσίων”, οι οποίοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Θέλω να βοηθήσω την ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, να παραμείνει στην ευρωζώνη. Επειδή η κερδοσκοπία σε βάρος του ευρώ έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιζήμια. Η γραμμή είναι απλή: Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και η πόρτα στην κερδοσκοπία σε βάρος του κοινού νομίσματος κλείνει».

Οσον αφορά το ταξίδι Τσίπρα στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε δηλώσεις του, το πρωί στον ΑΝΤ1 εξήγησε πως «η καγκελάριος, αλλά και ο κ. Τσίπρας, επιθυμούν να έχουν μία απευθείας επικοινωνία, χωρίς ενδιάμεσους διαύλους, έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί μία λύση» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί «σε μια συνάντηση ουσίας και όχι μια συνάντηση επικοινωνιακή».

«Από τη δική μας πλευρά, ως ελληνική κυβέρνηση, τα ζητήματα που θα βάλουμε και στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στη συνάντηση στο Βερολίνο με την κ. Μέρκελ έχουν να κάνουν από τη μία πλευρά στην επιμονή μας για την υλοποίηση της απόφασης της 20ής Φλεβάρη του Eurogroup, όπως αυτή προέβλεπε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στην ουσία θα δημιουργούσαν ένα μεταβατικό στάδιο από την εποχή του μνημονίου σε μία νέα μετα-μνημονιακή εποχή και, ταυτόχρονα, θα τεθούν και τα ζητήματα της ρευστότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μεταξύ άλλων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο περιορισμού καταθέσεων στην Ελλάδα, ενώ δήλωσε ότι σήμερα κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα