Απαρχή πολιτικών εξελίξεων

Ένα ποτήρι με νερό κάποιοι το βλέπουν μισογεμάτο και κάποιοι άλλοι το θεωρούν μισοάδειο. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αντώνης Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.  Η κυβέρνηση νιώθει ικανοποιημένη για μία τόσο υψηλής σημασίας επαφή με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ενώ την ίδια ώρα η αντιπολίτευση εκτιμά πως οι Γερμανοί αρνούνται να συζητήσουν το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Το σίγουρο είναι πως η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο είναι η απαρχή πολιτικών εξελίξεων.

Μπορεί οι συναντήσεις των δύο ηγετών να είναι αρκετά συχνές τα τελευταία δυόμισι χρόνια, όμως δεδομένης της κρίσιμης χρονικής στιγμής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το «τετ α τετ» στη γερμανική πρωτεύουσα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση της Αθήνας να μην δεχθεί νέο μνημόνιο, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για το φλέγον θέμα του χρέους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστική αποχώρηση των δανειστών, με τον κ. Σαμαρά να αναμένεται να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την επικείμενη άφιξης των τροϊκανών στην Αθήνα, έτσι ώστε να μην υπάρξει ανεπιθύμητη εξέλιξη, όπως μία παρατεταμένη παραμονή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα που θα «ακυρώσει» τις επαφές στο Παρίσι.

Εξάλλου μόνο τυχαίες δεν ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη που τόνισαν η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο, επενδύοντας στην έξοδο στις αγορές.

 

Διαφορετικής σημασίας

 

Μπορεί η γερμανική κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, να επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις στη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά, και ότι αυτές θα παρθούν μετά το τέλος του προγράμματος, όμως σε Αθήνα και Βερολίνου όλοι γνωρίζουν ότι η συνάντηση αυτή δεν πρόκειται να είναι σαν τις προηγούμενες.

Το Βερολίνο αντιμετωπίζει τον Έλληνα Πρωθυπουργό σαφώς με πιο θετική διάθεση απ’ όσο στο παρελθόν, χωρίς όμως να εμφανίζεται πρόθυμο για εν λευκώ παραχωρήσεις προς τους Έλληνες. Την ίδια στιγμή, η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε μάλλον ενοχλημένη με τη διαρροή των σεναρίων της Αθήνας για απεμπλοκή από την τρόικα, μη χρησιμοποίηση των πόρων του ΔΝΤ και αυτοδύναμη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από τις αγορές.

Μόνον βέβαιο είναι ότι η ευρωζώνη δεν έχει, ακόμη, σαφή εικόνα τι θα πράξει με την ελληνική περίπτωση. Το ΔΝΤ είναι σε τροχιά αποχώρησης από το πρόγραμμα, εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται πίσω από κλειστές πόρτες, ωστόσο αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Το ζητούμενο, συνεπώς, είναι αν η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να πείσει για τα δημοσιονομικά δεδομένα και, φυσικά, αν θα μπορέσει να κερδίσει την πολιτική κατανόηση των εταίρων της στην προσπάθεια ανατροπής του πολιτικού κλίματος.

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα