Απονομή των Βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων

Με μια εξαιρετικά σημαντική για τον κόσμο των γραμμάτων αποκάλυψη, για το σχέδιο δημιουργίας ενός μεγάλου και ρηξικέλευθου λογοτεχνικού λεξικού από την Ακαδημία Αθηνών, κορυφώθηκε η χθεσινή τελετή απονομής των βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά στους Ζέφη Δαράκη (βραβείο Διδώ Σωτηρίου) και Χριστόφορο Χαραλαμπάκη (βραβείο Δαίδαλος).

Την εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων συντόνισε η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Αγγελική Στρατηγοπούλου, ενώ ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, παρουσίασε και υποδέχτηκε τα νέα μέλη της εταιρείας (τακτικά μέλη: Κούλα Αδαλόγλου, Νίκη Αναστασέα, Γιάννης Ατζακάς, Σοφία Διονυσοπούλου, Κώστας Χατζηαντωνίου, αντεπιστέλλοντα: Ταρίκ Γκιούνερσελ, Θοδωρής Καλλιφατίδης, Γκάμπριελ Ρόζενστοκ και επίτιμα: Σοφία Ζαραμπούκα, Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια, Κρεσέντσιο Σαντζίλιο).

Τα βραβεία απένειμε ο υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της πολιτιστικής δημιουργίας στη χώρα μας, ενώ εκ μέρους του συνδιοργανωτή Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α), χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρός του, Χρήστος Τεντόμας.

Για το πλούσιο και λαμπρό έργο της βραβευθείσας ποιήτριας Ζέφης Δαράκη μίλησαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Έλλη Φιλοκύπρου και ο ποιητήςΒάκης Λοϊζίδης, οι οποίοι εξήραν το διαφορετικό στίγμα που η σημαντική ποιήτρια αφήνει στη νεότερη ελληνική ποίηση. Στο πλούσιο έργο στη γλωσσολογία, τη λογοτεχνία και την ιστορία της ελληνικής γλώσσας του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη αναφέρθηκε στη δική του ομιλία ο «μαθητής» του Χαραλαμπάκη, επίκουρος καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Νίκος Λαβίδας.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη του γενικού συντονιστή του Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας, καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαραλαμπάκη, ότι προετοιμάζει ήδη, και πάλι με την υποστήριξη της Ακαδημίας Αθηνών, το «magnum opus» του ερευνητικού του έργου: ένα λεξικό όπου θα ερμηνεύονται οι λέξεις όπως χρησιμοποιούνται από τους λογοτέχνες – πεζογράφους και ποιητές – από τα Απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη μέχρι σήμερα. Αθησαύριστοι όροι, νεολογισμοί και λέξεις όπως αυτές καταγράφηκαν στα νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα θα συγκεντρωθούν για πρώτη φορά σ’ ένα λεξικό, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα σύγχρονα ελληνικά γράμματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα