“Αυξήθηκε η διαφθορά το 2016”

Την ημέρα που η κυβέρνηση εορτάζει τα γενέθλια για τα δύο χρόνια στην εξουσία η Διεθνής Διαφάνεια ανακοίνωσε πως η χώρα το 2016 υποχώρησε κατά 11 θέσεις στην σχετική λίστα. Συγκεκριμένα η Ελλάδα για το 2016 υποχώρησε στην 69η θέση από την 58η που βρισκόταν το 2015. Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης και στις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης βάσει του δείκτη που αντικατοπτρίζει την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα και βασίζεται στην ανάλυση ειδικών οργανισμών για τη διαφθορά στο δημόσιο, ενώ από την έρευνα προκύπτει και ότι έχει επανέλθει το «φακελάκι» σε δημόσιες υπηρεσίες με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση καθώς τα πάντα έχουν παραλύσει επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
«Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας η χώρα συνεχίζει να κατρακυλά σε ότι έχει σχέση με τη διαφθορά. Τα δύο τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πέσαμε 11 θέσεις. Είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη και βέβαια τα προβλήματα είναι η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια στις προσλήψεις. Το Ποτάμι διαρκώς καταγγέλλει το γεγονός ότι συνεχώς κάνουμε βήματα προς τα πίσω, και από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να διορθώσει τα πράγματα, τα κάνει τα πράγματα κάθε μέρα και λίγο χειρότερα. Με βάση και την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, το Ποτάμι θα καταθέσει ερώτηση στον Πρωθυπουργό για να συζητήσουμε στη Βουλή τα πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν για την αντιμετώπιση της διαφθοράς – πράγματα που δεν στοιχίζουν, αλλά απλώς χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Άγγελο Συρίγο.
Ο Δανέλλης
Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, Γρηγόρης Ψαριανός, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Μηλαπίδης.
Για τα δύο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Σπύρος Δανέλλης υποστηρίζει πως «Ενώ το Μαξίμου θριαμβολογεί πως όλα “βαίνουν καλώς” στα δύο χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, η έρευνα της ΓΕΣΕΒΕ αποτυπώνει διαφορετικά την πραγματικότητα». Και σημειώνει ακόμη:
«-75,3% των ελληνικών νοικοκυριών είχε μείωση εισοδημάτων το 2016 σε σχέση με το 2015.
-Το 73,5% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το 2017.
-Το 34% εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος.
-Το 32% των νοικοκυριών αναφέρει πως ζει με τουλάχιστον έναν άνεργο στην οικογένειά του, ενώ είναι γνωστό πως πολλοί από τους “εργαζόμενους” αμείβονται με λιγότερα από τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ».
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «ο θάνατος του μεσαίου παραγωγικού χώρου είναι το αποτέλεσμα του εκρηκτικού συνδυασμού αφρόνων πολιτικών λιτότητας και υπερφορολόγησης, που κλιμακώθηκαν την τελευταία διετία», ενώ προσθέτει ότι «η αδυναμία των κυβερνήσεων, αλλά και συνολικότερα του πολιτικού συστήματος, να σχεδιάσουν και να υποστηρίξουν ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για παραγωγή εισοδήματος και στέρεων θέσεων εργασίας, οδηγεί στην κλιμακούμενη καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας».
Καταλήγοντας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού τονίζει ότι «επιβάλλεται όσο ποτέ στο παρελθόν να αφυπνισθεί η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση» και ότι «η ανάγκη συμφιλίωσης με την πραγματικότητα, σύνεσης και συνεννόησης είναι οι αναγκαίες συνθήκες για την οικοδόμηση όρων ελπίδας και αυτοπεποίθησης, όρων απαραίτητων για τη δημιουργική επανάσταση που χρειάζεται η χώρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα