Αυτά είναι τα κίνητρα των τζιχαντιστών για τις καταστροφές μνημείων

Στα κίνητρα των τζιχαντιστών πίσω από τις καταστροφές μνημείων και λεηλασίες εστιάζει σε δημοσίευμά τους οι New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στην στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους  τονίζοντας ότι τα κάνουν όλα για τη δόξα και τα λεφτά.

 

Aπ ΄όπου κι αν περνούν, καταστρέφουν ότι βρουν και μετά αρχίζουν τις λεηλασίες . «Τι κρύβεται όμως πίσω από τις καταστροφές αρχαιολογικών χώρων;», διερωτώνται αρχικά οι New York Times και παραθέτουν την δική τους εκδοχή.

Από τη μια, το Ισλαμικό Κράτος θέλει να εντυπωσιάσει τους επίδοξους μαχητές και από την άλλη να εκφοβίσει τους αντιπάλους. Θέλει ο κόσμος να μάθει τα κατορθώματά του καθιστώντας σαφές πόσο αδίστακτο είναι. Το Ισλαμικό Κράτος επιχειρεί να επεκτείνει το χαλιφάτο του πέραν της Συρίας και του Ιράκ κηρύσσοντας τον πόλεμο της προπαγάνδας .

Το Ισλαμικό Κράτος άρχισε να επεκτείνει την κυριαρχία του σε όλη τη Συρία και το Ιράκ αφήνοντας το στίγμα του με την καταστροφή πολλών αρχαιολογικών χώρων. Με τις λεηλασίες, σκοπός του είναι το κέρδος και με τις καταστροφές αρχαίων μνημείων , οι τζιχαντιστές επιδιώκουν να προσελκύσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας. Αυτή την εβδομάδα το Ισλαμικό Κράτος ισοπέδωσε το Ναό του Βάαλ, ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της αρχαία πόλης της Παλμύρας, έναν ναό της ρωμαικής εποχής .

Ο ναός χτίστηκε στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. και ήταν αφιερωμένος στον Θεό των Φοινίκων Βάαλ, στον οποίο αποδίδονταν χαρακτηριστικά ουράνιας θεότητας (κυρίαρχος του κεραυνού και της καταιγίδας). Σε κείμενα της περιοχής, ο Θεός Βάαλ ταυτίζεται με τον Δία. Ο ναός είχε χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε τοποθετήσει νάρκες γύρω από το Ναό από τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με έκθεση από το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στη «φωτιά» του πολέμου οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» συνεχίζουν τη συστηματική λεηλασία και καταστροφή αρχαιολογικών θησαυρών.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν ήδη καταστρέψει τμήματα των πόλεων Νιμρούντ και Χάτρα στο Βόρειο Ιράκ αλλά και τμήματα του ασσυριακού αρχαιολογικού χώρου Ντουρ Σαρουκίν, κοντά στο χωριό Χορσαμπάντ, που χρονολογείται από το 800 π.Χ. Αν και οι τζιχαντιστές ταυτίζουν την αρχαία τέχνη με την ειδωλολατρία- ένας από τους λόγους που καταστρέφουν τα αρχαία- , δεν παραλείπουν να αποκομίσουν κέρδος από αυτά, λεηλατώντας τα και πουλώντας τα στη μαύρη αγορά. Πρόσφατα απαγορεύθηκε κάθε αγοραπωλησία αρχαίων από τη Συρία.’Όπως αναφέρουν οι “New York Times”, το Ισλαμικό Κράτος έχει από τον περασμένο Μάιο υπό τον έλεγχό του την Παλμύρα.

Γνωστή και ως το «μαργαριτάρι της ερήμου», η αρχαία Παλμύρα, που σημαίνει πόλη των Φοινίκων, είναι μία καλά διατηρημένη όαση βορειοανατολικά της Δαμασκού.

Σε μία ραδιοφωνική εκπομπή στις 27 Μαίου, ηγετικό στέλεχος του ισλαμικού κράτους της πόλης αυτής ανακοίνωσε ότι τα ρωμαικά ερείπια εκεί δεν θα υποστούν ζημιά.  Την ίδια ώρα, ερευνητής από το Iδρυμα Quilliam που μελετά τις κινήσεις των τζιχαντιστών  , δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να ισοπεδώσει τα αρχαία στην Παλμύρα ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας θα προσεγγίζουν την πόλη.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που αποτυπώνουν την καταστροφή παγκοσμίου φήμης αρχαίων μνημείων για να “διαφημίσουν” το έργο τους. Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν τους τζιχαντιστές να μεταφέρουν εκρηκτικά στο εσωτερικό αρχαίου ναού Βααλ και να τα τοποθετούν στα τοιχώματά του. Στη συνέχεια, τα εκρηκτικά πυροδοτούνται και μετατρέπουν το μνημείο σε σωρό ερειπίων.  Προτού οι μαχητές του ISIS εισβάλουν στην Παλμύρα, οι συριακές αρχές είχαν απομακρύνει σε ασφαλέστερες τοποθεσίες τα αγάλματα του αρχαιολογικού χώρου.

Ωστόσο, μεγαλύτερες κατασκευές, όπως οι αρχαίοι ναοί και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, έμειναν αναγκαστικά στο έλεος των τζιχαντιστών.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον 82χρονο Σύρο αρχαιολόγο Χαλίντ Ασαντ και κρέμασαν το πτώμα του σε κοινή θέα, όπως κατήγγειλε ο υπεύθυνος της συριακής αρχαιολογικής υπηρεσίας.Ο άτυχος άνδρας φρόντιζε τα καλοδιατηρημένα ρωμαϊκά και ελληνιστικά μνημεία της Παλμύρας επί τέσσερις δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα