Γιαννάκου προς Κομισιόν: «Τί γίνεται με τα προγράμματα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα»;

Το φλέγον ζήτημα της χρηματοδότησης προγραμμάτων ψυχικής υγείας στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο έθεσε με επείγουσα γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επικεφαλής τής ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μαριέττα Γιαννάκου. Η ίδια επισημαίνει πως η διακοπή τής χρηματοδότησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπως το πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», για την επόμενη προγραμματική περίοδο ενέχει σοβαρότατους κινδύνους για μερικά από τα πιο ευάλωτα μέλη της ελληνικής κοινωνίας.

Η κα Γιαννάκου τονίζει ότι η συμφωνία της προηγούμενης Επιτροπής, η οποία προέβλεπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις δαπάνες μετά από το πέρας τής τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, όχι μόνο δεν είναι νομικά δεσμευτική αλλά είχε συναφθεί σε ένα ριζικά διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών τής Ν.Δ. φέρει προ των ευθυνών της και την ίδια την Επιτροπή, καθώς όπως υπογραμμίζει στην ερώτησή της, η απόφαση έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις νομικές υποχρεώσεις της Ένωσης που απορρέουν από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (δικαίωμα στην ανεξάρτητη διαβίωση και ένταξη στην κοινότητα), όσο και με τους νέους Κανονισμούς τού Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, οι οποίοι προβλέπουν ρητώς την επιλεξιμότητα των εν λόγω δαπανών από το συγκεκριμένο Ταμείο.

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών τής Ν.Δ. καλεί την Επιτροπή να αναθεωρήσει την σχετική απόφαση, η οποία μπορεί να αποβεί καταστρεπτική για την υγεία χιλιάδων ασθενών, ενώ σημειώνει και την ιδιαίτερα αρνητική απήχηση που θα έχει στη διεθνή κοινότητα η διακοπή τής χρηματοδότησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε  κοινοτικό επίπεδο. Η κα Γιαννάκου ζητεί να πληροφορηθεί από την Επιτροπή εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει αναθεώρηση της συμφωνίας, αλλά και κατά πόσο της έχει κοινοποιηθεί ο προγραμματισμός της ελληνικής κυβέρνησης για την συνέχιση των  υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα