Γιατί οι μαφιόζοι θέλουν τον… Αρχιμήδη τους!

Πάνω από 2.000 άνδρες μέσα σε μόλις 9 ημέρες συνέλαβαν περισσότερους από 1.000 υπόπτους για συμμετοχή σε κάθε είδους εγκληματικές δραστηριότητες. Αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον στατιστικό έρχεται από την έδρα της ευρωπαϊκής αστυνομία Europol στη Χάγη και περιγράφει το επιτυχές αποτέλεσμα ενός χτυπήματος των αρχών ασφαλείας της Ευρώπης εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του ο διευθυντής της Europol, Ρομπ Ουέινραϊτ, ανακοινώνοντας ότι από τις 15 ως τις 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στη Γηραιά Ήπειρο περισσότερες από 1.000 συλλήψεις (διακινητές ανθρώπων και λαθρέμποροι ναρκωτικών) και κατασχέθηκαν περίπου 600 κιλά κοκαΐνης, 200 κιλά ηρωίνης και 1.300 κιλά κάνναβης.

Η καλοσχεδιασμένη διεθνής κινητοποίηση είχε το κωδικό όνομα «Επιχείρηση Αρχιμήδης» και οι περισσότεροι από τους 20.000 εκπρόσωπους των αρχών ασφαλείας που έλαβαν μέρος στον «Αρχιμήδη» πραγματοποίησαν πάνω από 300 μεμονωμένες εφόδους. Στο στόχαστρο της Europol βρέθηκαν 9 «κλάδοι» του οργανωμένου εγκλήματος, όπως το λαθρεμπόριο ηρωίνης και κοκαΐνης, τo trafficking και η οργάνωση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς επίσης και η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο.

Ο διευθυντής της Europol δήλωσε ότι η υπηρεσία του θέλησε να επιτεθεί «στην υποδομή στο σύνολό της και όχι σε απλές μεμονωμένες περιπτώσεις», υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των συλλήψεων εξακολουθεί να αυξάνεται «τη στιγμή που μιλάμε». «Η κοινότητα των δυνάμεων της τάξης πραγματοποίησε την επιχείρηση αυτή για να απαντήσει σ’ αυτές τις απειλές με τρόπο ισχυρότερο απ’ ό,τι μέχρι τώρα», πρόσθεσε ο Ρ. Ουέινραϊτ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «διάφορες εγκληματικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και οι πιο σοβαρές, αποδιοργανώθηκαν ανά την Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο κρατών στην επιχείρηση η οποία συντονίσθηκε από την Europol συμμετείχαν οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ελβετία, η Σερβία και η Κολομβία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα