Δεν αντέχουμε άλλα μέτρα

Τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν με αγωνία στο Μαξίμου για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα τους στην πολιτική σκακιέρα. Από την πλευρά της κυβέρνησης η στόχευση είναι μία παράταση τόση όση να υπερκαλύπτεται ο χρόνος διάρκειας της διαδικασίας προεδρικής εκλογής, ήτοι περίπου ένας μήνας. Η διαδικασία αυτή όμως προϋποθέτει συμφωνία σήμερα σε ποσοστό πάνω από το 90% των εκκρεμοτήτων και ψήφισή τους από την Βουλή πριν αυτή κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

 Στελέχη της Κομισιόν εκτιμούν ότι αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο παρά το ότι στις Βρυξέλλες «έχουν αρχίσει να επανεκτιμούν τις συνέπειες πολιτικού κινδύνου» στην Αθήνα, γεγονός που ακόμα δεν μπορεί όμως να αξιολογηθεί ως προς το αν θα δημιουργήσει μεγαλύτερα περιθώρια προσέγγισης στο Eurogroup.

Σε περίπτωση πάντως που το πακέτο μέτρων που θα προτείνει η κυβέρνηση – με βάση τα απαντητικά email που έχει αποστείλει στην τρόικα – για άμεση ψήφιση (εφαρμογή δηλαδή των προβλεπόμενων από τον προϋπολογισμό) κριθεί ότι δεν επαρκεί για να καλύψει τις εκκρεμότητες, τότε το δεύτερο σενάριο εκείνο της παράτασης κατά ένα εξάμηνο θεωρείται δεδομένο. Και όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου για να μπορέσουν και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να εγκρίνουν τις αλλαγές στο πρόγραμμα.

Σημαντικό και κρίσιμο πάντως είναι το γεγονός ότι από την πλευρά του ευρωπαϊκού σκέλους της τρόικα παραμένει σταθερή η απορριπτική στάση απέναντι στην σύσταση του ΔΝΤ για επανεξέταση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων για την διετία 2015 – 2016 (3% και 4,5% αντίστοιχα), τα οποία θεωρούνται υπερβολικά για να επιτευχθούν σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι η επιμονή του ΔΝΤ για δημοσιονομικά μέτρα που να διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων αυτών.

Ο Σαμαράς

Στην συνεδρίαση του Eurogroup ο Γκίκας Χαρδούβελης θα μεταφέρει στους ομολόγους του την απόφαση Σαμαρά να μην προβεί σε νέες υποχωρήσεις, κάτι που ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε καις την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι μεγάλα περιθώρια υποχωρήσεων από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχουν. «Μας ζήτησαν εκτεταμένα, οριζόντια και οδυνηρά μέτρα και απαντήσαμε όχι» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, αποδίδοντας στην τρόικα την εκτίμηση για δημοσιονομικό κενό ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Δεχθήκαμε κάποιες προτάσεις τους, κυρίως μεταρρυθμιστικές, και κάποια που αντέχει η οικονομία (ΦΠΑ σε ξενοδοχεία) «αλλά μέχρις εκεί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η διαφωνία έχει μικρύνει πολύ αλλά δεν έχει μηδενιστεί».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση (παράταση του μνημονίου) την οποία και απέδωσε σε τεχνικούς λόγους, κυρίως στην αδυναμία των ξένων κοινοβουλίων να εγκρίνουν εγκαίρως τη νέα συμφωνία.

Ο κ. Σαμαράς, φέρεται να, προχώρησε σε σειρά επαφών με ομολόγους του ενώ σε ανοικτή γραμμή είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Πιέρ Μοσκοβισί, με στόχο την απεμπλοκή. Άπαντες μοιάζουν να ζητούν ένα ακόμη βήμα από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα