“Δεν πρόκειται να καταργηθεί η προσωπική διαφορά που ζητά το ΔΝΤ”

Το ΔΝΤ θέτει κατάργηση “προσωπικής διαφοράς” το 2019″στα πλαίσια του πακέτου μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει,δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος  μιλώντας  στο ΣΚΑΪ ενώ τόνισε πως “δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις».

Ο Αναστάσιος Πετρόπουλος σημείωσε ότι δεν θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά παρά τις πιέσεις που υπάρχουν για ανατροπή μετά το 2019″Δεν δεχόμαστε να το συζητάμε ούτε για το μέλλον”.”Έχουμε συμφωνήσει (σ.σ. με τους θεσμούς) στα κόστη και στις σταθμίσεις” του νέου Ασφαλιστικού και αυτό γιατί “δεν μπορούν να έρχονται κάθε λίγο και λιγάκι να θέτουν άλλα ζητήματα”.Και αυτό “διότι εντός της χώρας ανοίγουν διάφοροι θέματα”.

Υπενθυμίζεται ότι η “προσωπική διαφορά” θα προκύψει από τον επανϋπολογισμό των κύριων συντάξεων μέχρι τέλος του 2017 με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που έχει τεθεί σε ισχύ από 12/5/2016. Η “προσωπική διαφορά” θα είναι η διαφορά μεταξύ του σημερινού επιπέδου των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων και του επιπέδου που θα προκύψει μετά τον επανϋπολογισμό τους.

Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει διατήρηση της “προσωπικής διαφοράς” μέχρι 31/12/2018. Από 1.1.2019 θα συμψηφίζεται με τις ονομαστικές αυξήσεις που προβλέπει ο ίδιος νόμος ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τάχθηκε εναντίον της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων επικαλούμενος και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ είπε ότι το βασικό ζήτημα στη διαπραγμάτευση είναι ο τρόπος που εγκρίνονται και ελέγχονται οι προϋποθέσεις από τον υπουργό οι ομαδικές απολύσεις. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει στη διαπραγμάτευση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ακόμα πως το ΕΚΑΣ θα διατηρηθεί για τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Σε ότι αφορά τον ΕΦΚΑ είπε πως θα προχωρήσει και πως σύντομα θα εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι που εκκρεμούν. Αναγνώρισε πως υπάρχουν τεχνικές δυσχέρειες για τις εγκυκλίους που αφορούν τα μπλοκάκια, αλλά σημείωσε ότι όσοι είναι ασφαλισμένοι και στο ΙΚΑ δεν έχουν λόγο να διακόψουν τη λειτουργία τους αφού θα πληρώνουν μόλις το 20% σε εισφορές επί των καθαρών εσόδων τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις με ατομικές επιχειρήσεις θα είναι λιγότερες οι εισφορές από ότι είναι σημέρα για χαμηλά εισοδήματα, συμπλήρωσε για τους εργαζόμενους με “μπλοκάκι”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα