Διαχείριση πρώτων υλών, ένα επάγγελμα από το μέλλον

Σκοπός τής πανεπιστημιακής ημερίδας για τις πρώτες ύλες, η οποία διεξάγεται την προσεχή Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είναι η ανάδειξη μιας πληθώρας μελλοντικών επαγγελμάτων στον τομέα της διαχείρισης πρώτων υλών. Κύριος στόχος της είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές τις δυνατότητες ενδιαφέρουσας σταδιοδρομίας στον τομέα των πρώτων υλών και να ενθαρρυνθούν να σπουδάσουν στους ανάλογους κλάδους θετικών επιστημών και μηχανικής.

Άλλωστε την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Ευρωπαϊκό Συνέδριο Υψηλού Επιπέδου για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του τομέα αυτού για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Περιφερειών της.

Οι πρώτες ύλες είναι πολύ σημαντικές για τη σύγχρονη κοινωνία. Πολλά καινοτόμα προϊόντα που σήμερα αποτελούν μέρος τής καθημερινής μας ζωής, όπως τα έξυπνα τηλέφωνα, οι προσωπικοί υπολογιστές, οι επίπεδες οθόνες, καθώς και τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεν μπορούν να παραχθούν χωρίς τη χρήση ορισμένων πρώτων υλών. Τα μέταλλα και τα ορυκτά βρίσκονται παντού γύρω μας και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Περισσότεροι νέοι Ευρωπαίοι πρέπει να ενδιαφερθούν γι αυτό το ενδιαφέρον και γεμάτο προκλήσεις επάγγελμα, προσανατολισμένο στο μέλλον.

Οι πρώτες ύλες είναι παντού – σκεφτείτε απλά το «smartphone» σας: μπορεί να περιέχει έως και 50 διαφορετικά μέταλλα, στα οποία οφείλει το μικρό βάρος του και το μικρό και φιλικό προς το χρήστη μέγεθός του. Βασικοί οικονομικοί κλάδοι στην Ευρώπη, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πρώτες ύλες. Οι εν λόγω πρώτες ύλες αποτελούν το ζωτικό στοιχείο τού σημερινού βιομηχανικού κλάδου και έχουν θεμελιώδη σημασία για την ανάπτυξη των «πράσινων» τεχνολογιών και του ψηφιακού θεματολογίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα