Διπλή «βόμβα» στο… πινάκιο του Αρείου Πάγου

Για δύο «καυτές» υποθέσεις που αναλόγως της εξέλιξής τους η κυβέρνηση μπορεί να μπει σε δημοσιονομικούς μπελάδες, καλείται να αποφασίσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του το κυριακάτικο «Έθνος» οι δύο «βόμβες» αφορούν καταρχάς το «χαράτσι» για τα ακίνητα που πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ και αφετέρου το επίδομα των 176 ευρώ που με τον νόμο 3016/02 δόθηκε σε πολλές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικότερα:

# «Χαράτσι» ΔΕΗ: Η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου καλείται να εκδικάσει την υπόθεση του ΕΕΤΗΔΕ, του έκτακτου τέλους για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που πληρώσαμε τη διετία 2011-2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι τον συγκεκριμένο φόρο (σ.σ. μετονομασμένο ως ΕΕΤΑ και ελαφρά μειωμένο κατά 10%) κατέβαλαν οι υπόχρεοι και το έτος 2013, ενώ το χαράτσι παρέμεινε στην ουσία ενσωματωμένο και στο πλαίσιο του νεότερου φόρου για τα ακίνητα, του περιβόητου ΕΝΦΙΑ.
Η απόφαση του Δ’ Τμήματος του Αρείου Πάγου που παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια κρίνει το «χαράτσι» αντισυνταγματικό και αν η άποψη αυτή υπερισχύσει τελικά, αυτό θα έχει ως συνέπεια να αναγνωριστεί ότι τα δημόσια ταμεία παράνομα εισέπραξαν περίπου 2 δισ. ευρώ για μία διετία και άλλο ένα δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Οι περαιτέρω επιπτώσεις μπορεί να είναι «βαρύτερες» αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραπεμπτική απόφαση στηρίζει την επιχειρηματολογία της αντισυνταγματικότητας και στις εξαιρετικά «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στέλνοντας ουσιαστικά δεύτερο «τελεσίγραφο» προς το οικονομικό επιτελείο (όπως έχει κάνει και το Συμβούλιο της Επικρατείας) για μείωσή τους.

# Επίδομα €176: Στη συγκεκριμένη υπόθεση θα κριθεί εάν θα συνεχιστεί η επέκταση και σε άλλους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) του γνωστού επιδόματος των 176 ευρώ που θεσπίστηκε με τον νόμο 3016/02 και έκτοτε δόθηκε σε πολλές κατηγορίες υπαλλήλων, είτε μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, είτε μέσω δικαστικών αποφάσεων για λόγους τήρησης της συνταγματική αρχής της ισότητας.
Το ζήτημα παραπέμφθηκε ως εξαιρετικής σημασίας στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ (μέσα από τρεις «πιλοτικές» αποφάσεις), καθώς αφορά ευρύτατο κύκλο προσώπων.

Και στις δύο περιπτώσεις γεγονός παραμένει ότι η νομολογία του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει διχαστεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου υιοθετήσει τις απόψεις των τμημάτων ΑΠ, τότε την τελική λύση ίσως χρειαστεί να δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για να τερματιστεί η σύγκρουση ανάμεσα σε αντιφατικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα