«Είστε η ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας»

«Για μας δεν υπάρχει βιώσιμη οικονομική πολιτική χωρίς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης στην αρχή της ομιλίας του σε ημερίδα για τις ΜμΕ που διοργάνωσε η ΔΗΜΑΡ.

«Αυτή τη στιγμή το κοινωνικό πρόβλημα παραμένει οξύ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας, τα εισοδήματα μειώνονται, τα έξοδα διαβίωσης είναι πιεστικά, το κοινωνικό κράτος υποχωρεί, οι φόροι είναι δυσβάσταχτοι και εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την πρόσβαση τους στο σύστημα υγείας. Στην ελληνική κοινωνία η απαισιοδοξία μονιμοποιείται.. Η εμφανής αναποτελεσματικότητα προς την κατεύθυνση της ανάταξης δημιουργεί μια ροπή σε λαϊκιστικές πολιτικές και ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει» συμπλήρωσε.

Ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως πρώτη και βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Πρότεινε την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 2014-15 με χρονική μετακύλιση των ομολόγων 4,4 δις ευρώ που δόθηκαν από το δημόσιο και λήγουν το 2014 για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών έναντι προνομιούχων μετοχών , καθώς και με μετακύλιση των ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην αναδιάρθρωση του χρέους επισημαίνοντας πως είναι αναγκαία η ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών από τον ESM.

«Η αντιμετώπιση των μικρών επιχειρήσεων αποτελούσε πάντα μια πρόκληση για την Αριστερά. Για αυτό το λόγο υποστηρίζουμε ότι η διάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να ενυπάρχει σε όλες τις πολιτικές ως σταθερή παράμετρος. Πρέπει να υπάρχει στην πολιτική απασχόλησης, στην πολιτική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην πολιτική επιδοτήσεων και ενισχύσεων, στους αναπτυξιακούς νόμους κ.ο.κ» ανέφερε συμπληρώνοντας πως «σήμερα είναι αναγκαία μια επιχειρηματικότητα με εξωστρέφεια. Με έμφαση στην παραγωγή. Παραγωγή προϊόντων ή προσφορά υπηρεσιών με βλέψεις απόκτησης μεριδίου αγοράς και στο εξωτερικό. Με ενσωμάτωση καλών πρακτικών. Ανταγωνιστική. Με τιμές προσαρμοσμένες στη σημερινή συγκυρία. Η εσωτερική κατανάλωση είναι και αυτή κρίσιμο μέγεθος και με σειρά αλλαγών μελλοντικά θα ενισχυθεί, όμως χρειάζεται και εξωστρέφεια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα