Εισαγγελέας της Βενεζουέλας παραδέχτηκε την υπερβολική χρήση βίας

Η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα παραδέχθηκε την «υπερβολική» χρήση βίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και διευκρίνισε ότι ερευνούνται 102 υποθέσεις φερόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ορτέγα πρόσθεσε ότι 17 αξιωματικοί των δυνάμεων επιβολής του νόμου έχουν συλληφθεί για αυτές τις υποθέσεις και υπογράμμισε ότι όλοι αυτοί που ευθύνονται θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Έχουμε ορισμένες υποθέσεις στις οποίες διαπράχθηκαν καταχρήσεις και στις οποίες παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το γραφείο της εισαγγελίας ξεκίνησε έρευνες για να αποδώσει ευθύνες στους αξιωματικούς που μπορεί να εμπλέκονται», πρόσθεσε.

Συνολικά 39 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περίπου 608 τραυματίστηκαν από τις 12 Φεβρουαρίου στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με τις αρχές.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου υποστηρικτές της κυβέρνησης συγκρούστηκαν με αντικυβερνητικούς φοιτητές που διαδήλωναν στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας στο ανατολικό Καράκας. Στις συμπλοκές αυτές, την ευθύνη για τις οποίες οι αρχές του πανεπιστημίου και οι φοιτητές επέρριψαν στις φιλοκυβερνητικές ομάδες, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 6 άνθρωποι, ενώ η αστυνομία διέλυσε την διαδήλωση των φοιτητών κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Ο Μαδούρο έχει κατηγορήσει τους διαδηλωτές ότι προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του, ενώ η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει την δυσανάλογη χρήση βίας και τις επιθέσεις στους διαδηλωτές από ένοπλες φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

«Η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να βυθιστεί σε ένα σπιράλ βίας αν δεν γίνουν βήματα για να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι οι αντιτιθέμενες πλευρές», αναφέρει στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας σε έκθεση της οργάνωσης αυτής όσον αφορά τις διαδηλώσεις στην Βενεζουέλα, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Παράλληλα η αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει την πραγματοποίηση αργότερα σήμερα και νέας διαδήλωσης στο Καράκας με αίτημα την απελευθέρωση του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος έχει φυλακιστεί από τα μέσα Φεβρουαρίου και κατηγορείται ότι υποδαυλίζει τα βίαια επεισόδια που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και δύο μήνες.

Με σύνθημα «Απελευθερώστε τον Λεοπόλδο», οι διοργανωτές προγραμματίζουν η «ειρηνική πορεία» των διαδηλωτών να φτάσει ως το Δικαστικό Μέγαρο, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, οι κάτοικοι της οποίας τάσσονται στην πλειονότητά τους υπέρ του προέδρου Μαδούρο.

Η γενική εισαγγελέας Ορτέγα είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι η εισαγγελία απήγγειλε επισήμως κατηγορίες στον Λόπες για “υποκίνηση της βίας, επιθέσεις σε ιδιοκτησίες, πυρπολήσεις και σχέσεις με εγκληματίες”. Η ίδια είχε προσθέσει ότι οι δικαστικές αρχές θα ορίσουν μια ημερομηνία για τη δίκη του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα