Εκτός από μπάλα θα παρακολουθούν και τους δείκτες

Ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΑΕΚ δεν περίμεναν ότι θα κάνει τόσο μεγάλο γκελ στον «κιτρινόμαυρο» κόσμο η υπαγωγή της ΠΑΕ σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα που ανήκει στην ιδιοκτήτρια εταιρία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου! Φαίνεται, όμως, ότι ο στερημένος από τίτλους κόσμος, προσπαθεί να πιαστεί από παντού…

Εδώ μιλάμε, βέβαια, για μία κίνηση εντυπωσιακή και ουχί εντυπωσιασμού, άρα ίσως και να είναι δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός των φιλάθλων της ΑΕΚ που έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να παρακολουθούν δικαστικά, οικονομικά και κατασκευαστικά ρεπορτάζ. Τι ακριβώς είναι αυτό το πρόγραμμα, όμως, που μπήκε ξαφνικά στην ειδησεογραφία της ΠΑΕ; Ας εξηγήσουμε…

Κατ’ αρχήν δεν είναι κάτι ξαφνικό. Η αίτηση υπαγωγής της ΑΕΚ στο πρόγραμμα έγινε πέρσι και από τότε κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί μελετούν τα βιβλία της ΠΑΕ και την προοπτική εξέλιξης της εταιρίας. Μόλις διαπίστωσαν τη διαρκώς ανοδική τάση (χάρη στις πάμπολλες χορηγίες που εξασφάλισε η διοίκηση με προεξέχουσα τη βασική της Jeep) και αφού εξέτασαν διεξοδικά το όραμα (βασικό ζητούμενο του προγράμματος), την απουσία χρεών και την ιστορική διαδρομή της εταιρίας, άναψαν το πράσινο φως για την υπαγωγή. Η χρονική συγκυρία ήταν η καλύτερη. Δεν το συζητάμε ότι πριν από το 2014 δεν θα μπορούσε ποτέ η ΑΕΚ να μετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα!

 Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα ELITE

Το πρόγραμμα ELITE αφορά 200 αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές εταιρίες και στόχο έχει μέσω της συνεργασίας αυτών των εταιριών να αναδειχθεί η καινοτομία τους, να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οι εταιρίες αυτές δεν αφορούν μόνο τον αθλητισμό, αλλά και τη χημεία, την τεχνολογία, τη διατροφή, την υγεία, την οικιακή οικονομία, τα μεταλλεύματα κ.α.

Το πρόγραμμα αυτό το στηρίζουν οικονομικά 77 εταιρίες που ανήκουν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, στο οποίο δυνητικά μπορούν να εισέλθουν και οι 200 νέες εταιρίες, με στόχο και αυτές στο μέλλον να στηρίξουν παρόμοιες ενέργειες.

Το μότο του προγράμματος είναι: «Σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα. Από καινούρια εταιρία, μία εταιρία που θα πρωταγωνιστεί».  Είναι ένα πρόγραμμα με τεράστια ανταπόκριση και με προμετωπίδα τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ εταιριών που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους!

Τα οφέλη του προγράμματος

Σε δύο βασικούς άξονες χωρίζονται τα οφέλη που μπορεί να έχει η ΠΑΕ ΑΕΚ από αυτή τη συνεργασία. Ο βασικότερος δεν είναι άλλος από το συνοικέσιο που θα γίνει μεταξύ της ελληνικής ομάδας και 199 ακόμη εταιριών που μπαίνουν στο πρόγραμμα, εταιριών που άμεσα ή σε βάθος χρόνου μπορούν να συνεργαστούν σε κάθε πιθανό επίπεδο με την Ένωση. Είναι σχεδόν… υποχρέωση του προγράμματος να συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή να αποκτήσουν κοινή πορεία οι εταιρίες που μετέχουν στην Elite. Αυτό σημαίνει πως μελλοντικά, η ΠΑΕ μπορεί να συνάψει χορηγικές συμφωνίες με τις εταιρίες αυτές, ή απλά να συνεργαστεί σε ανταποδοτικό πλαίσιο άλλης μορφής, όχι απαραίτητα χρηματικό. Θα υπάρξουν, επίσης, συνεργασίες συμβουλευτικού χαρακτήρα και μάλιστα σε μία περίοδο που η ΠΑΕ χρειάζεται πάσης φύσεως βοήθεια στο κομμάτι εύρεσης χορηγών για το νέο γήπεδο, ο φάκελος του οποίου προφανώς και παρουσιάστηκε στους ελεγκτές του προγράμματος (όπως επίσης και το προπονητικό κέντρο και η διάθεση ανάπτυξης των Ακαδημιών της ΑΕΚ σε παγκόσμιο επίπεδο).

Ο δεύτερος άξονας δεν είναι άλλος από τη μελλοντική εισχώρηση της εταιρίας ΑΕΚ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου υπάρχουν κι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, κυρίως βρετανικές. Το κατά πόσο αλλάζει επίπεδο μία εταιρία όταν μπαίνει στο Χρηματιστήριο δεν χρειάζεται να αναλυθεί ιδιαίτερα… Η ΑΕΚ θα θωρακιστεί σε βαθμό τεράστιο για τα δεδομένα ελληνικού αθλητικού συλλόγου.

Χορηγίες από παντού!

Οι συνεργασίες μέσω Elite, ωστόσο, δεν αναμένονται άμεσα. Άλλωστε, είναι ένα καινούριο πρόγραμμα που τώρα μπαίνει στις ράγες και θα απαιτηθεί χρόνος για να οργανωθεί και να εκτελεστεί. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως οι άνθρωποι της ΑΕΚ έχουν ρίξει παραγάδι και απλώς περιμένουν. Την ίδια ώρα υπάρχουν κι άλλες κινήσεις πέρα από τον… Ατλαντικό, με τον ίδιο πάντα γνώμονα, την εύρεση χορηγών.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο πρότζεκτ μάνατζερ της «Αγίας Σοφίας», Δημήτρης Ανδριόπουλος, βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ και ψάχνουν χορηγικές συνεργασίες για το γήπεδο! Δεν είναι βέβαια μία αναζήτηση στα τυφλά , καθώς έχουν γίνει προεργασίες από την Ελλάδα. Ο εξω-διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ και ο άνθρωπος που χειρίζεται το φάκελο του νέου γηπέδου καλούνται να επιστρέψουν στη χώρα έχοντας βρει έναν ικανοποιητικό αριθμό πόρων προκειμένου να το προσθέσουν στο ποσό αυτοχρηματοδότησης και στη συνέχεια να γίνει ο τελικός υπολογισμός για το ποσό του δανείου που θα πρέπει να πάρει η ΠΑΕ για να ενισχύσει το έργο.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η ΑΕΚ βρίσκεται σήμερα στην ευχάριστη θέση να μη χρωστάει χρήματα, ωστόσο το άνοιγμα της νέας σεζόν δεν μπορεί να είναι ασήμαντο, αν η ομάδα θέλει να κάνει πρωταθλητισμό, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται. Για τις αγωνιστικές ανάγκες της σεζόν 2015-2016 η ΠΑΕ θα πρέπει να δαπανήσει γύρω στα 12 εκατομμύρια για κάλυψη μισθών και συμβολαίων, 5-10 εκατομμύρια για αγορές παικτών και 3-5 εκατομμύρια για άλλες υποχρεώσεις (μισθούς εργαζομένων, ενοίκιο ΟΑΚΑ κτλ). Μιλάμε δηλαδή για ετήσιο μπάτζετ 25 εκατομμυρίων, όχι αστεία. Παράλληλα, τα έσοδα που αναμένονται από τηλεοπτικά είναι αβέβαια (λόγω της κατάστασης) και αναμένονται περίπου 10-12 εκατομμύρια από χορηγούς και διαρκείας και γύρω στα 3-4 εκατομμύρια από εισιτήρια, με το συγκεκριμένο ποσό να έχει ανοδικές τάσεις αν η ομάδα πηγαίνει καλά, μιας και το ΟΑΚΑ έχει μεγάλη χωρητικότητα. Περίπτωση πώλησης κάποιου ποδοσφαιριστή δεν υπάρχει, άρα μιλάμε για ένα άνοιγμα που μπορεί να πλησιάσει τα 10.000.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι μεγάλο, διότι την ίδια ώρα απαιτούνται γύρω στα 20 εκατομμύρια για να χτιστεί το γήπεδο (με εξασφαλισμένα γύρω στα 35 από αυτοχρηματοδότηση και κρατική επιχορήγηση). Είπαμε, αν θες να κάνεις πρωταθλητισμό και να φτιάξεις γήπεδο θέλει έξοδα. Άλλωστε, γι’ αυτό μπήκε ο Μελισσανίδης στην ΑΕΚ της Γ’ Εθνικής. Διότι δεν είχε επιπλέον χρέη…

Γίνεται, λοιπόν, απολύτως κατανοητό, πως τόσο το ταξίδι στην Αμερική, όσο και η ένταξη στο πρόγραμμα Elite, έχουν τεράστια σημασία για την ΑΕΚ που φέτος δεν θα βγει στην Ευρώπη και που γενικώς δεν έχει εξασφαλισμένα λεφτά από το Champions League όπως έχει τόσα χρόνια ο Ολυμπιακός. Ο μεγάλος στόχος είναι ένας σούπερ χορηγός για το γήπεδο! Και ανά την επιστροφή του Μελισσανίδη από την Αμερική ίσως υπάρχουν εξελίξεις…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα