Ελεγχος σε τρεις βουλευτές

Τέλος στην ονοματολογία που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τους βουλευτές που ελέγχονται για εμβάσματα στο εξωτερικό, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οπως έγινε γνωστό, αυτοί είναι οι Βασίλης Κικίλιας, Βασίλης Καπερνάρος και Μαρία Ρεπούση, ενώ επίσης ελέγχονται και οι σύζυγοι των κ.κ. Σηφουνάκη και Καπερνάρου.

«Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών και συμπληρώνει πως η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ελέγχει κατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και «δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες». «Συνεπώς», συνεχίζει, «και ως προς αυτό το σκέλος, τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η διαδικασία ελέγχου κάποιων εξ αυτών των υποθέσεων είναι σε εξέλιξη και η υπόθεση του κ. Κικίλια είναι στις 531 στοχευμένες υποθέσεις.

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ακόμη τα ακόλουθα:

«Ο κ. Κικίλιας προσκόμισε κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης στις 15/4/2013 στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας, πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία.

Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας. Υπενθυμίζουμε, όμως, ότι πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά. Προς τούτο, θυμίζουμε ότι στις 44 υποθέσεις που πρόσφατα ελέγχθηκαν μόνο οι 12 (27%) κατέδειξαν αποκρυβέντα εισοδήματα. Η πλειοψηφία, συνεπώς, παρείχε πλήρη δικαιολόγηση των ποσών των εμβασμάτων».

Η απάντηση Κικίλια

Πριν την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο Βασίλης Κικίλιας εμφανίστηκε έκπληκτος για τα δημοσιεύματα που θέλουν να έχει στείλει έμβασμα το οποίο ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού και το οποίο δεν δικαιολογείται από το πόθεν έσχες του.

«Με έκπληξη διαβάζω δημοσιεύματα για έμβασμα μου στο εξωτερικό που δήθεν δεν δικαιολογείται από το πόθεν έσχες μου. Τα χρήματά μου προέρχονται από τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες πολύ πριν την ενασχόληση μου με την πολιτική (επαγγελματικό μπάσκετ, ιατρική) είναι φορολογημένα στο σύνολό τους, βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες και είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες μου.

Πορεύομαι με την τιμή και την υπόληψη μου, που κανένας δεν μπορεί και δεν δέχομαι να αμφισβητήσει. Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ένδικα μέσα αλλά το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και στις συκοφαντίες προς το πρόσωπο μου επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματος μου», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

H απάντηση Καπερνάρου 

«Τέλειωσαν τα ψέματα, προσφεύγω στη Δικαιοσύνη θα γίνει επιτέλους γνωστό ποιοι και γιατί παίζουν πολιτικά παιχνίδια», αναφέρει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος, σχετικά με τα εμβάσματα στο εξωτερικό. «Αν ενόχλησαν οι διαρροές για ενδεχόμενη υποψηφιότητα μου στην Αθήνα, τους απαντώ ότι είμαι καθαρός και δεν με κρατάνε από πουθενά», απαντά ο κ. Καπερνάρος.

Σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. τονίζει:

«Αρχικά με κατηγόρησαν για 5,5 εκατομμύρια φοροδιαφυγή, το ποσό αυτό απεδείχθη ότι όχι μόνο δεν είναι αληθές (το γνωρίζουν και οι ίδιοι), αλλά στο τέλος του ελέγχου θα ξαναμιλήσουμε.

Για το ποσό που έχει μείνει (καμία σχέση με 5,5 εκατομμύρια) έχω προσφύγει ήδη στην δικαιοσύνη. Όσον αφορά στα σημερινά, απαντώ:

Το Φεβρουάριο του 2009, που δεν ήμουν βουλευτής, έκανα αίτηση, μέσω Ελληνικής τράπεζας, εμβάσματος, με την σύζυγο μου.

Τον Μάρτιο του 2009 (ένα μήνα μετά), τα χρήματα επιστρέφουν στην Ελλάδα και με αυτά αγοράζω το σπίτι, στο οποίο διαμένω έως και τώρα. Το ποσό είναι απολύτως φορολογημένο και δεν καταλαβαίνω τον λόγο που δημοσιοποιείται.

Έχω επανειλημμένως και φορτικά γνωστοποιήσει στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζονται, να μου το ζητούν και θα είμαι στην διάθεση τους, όπως άλλωστε το έχω αποδείξει.

Γιατί άραγε, αντ’ αυτού καταφεύγουν στα ΜΜΕ; Αφού γνωρίζουν τα στοιχεία μου, τα οποία άλλωστε έχω καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής, γιατί δεν τα αποκαλύπτουν, παρά καταφεύγουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις;»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα