Ελπίζουν σε αύξηση δύναμης

Η κυβέρνηση κατέθεσε την πρόταση για την ψήφο εμπιστοσύνης και η διαδικασία ξεκινά την Τετάρτη απόντος του Αντώνη Σαμαρά, που θα βρίσκεται στο Μιλάνο για την Σύνοδο Κορυφής. Όμως από το Μαξίμου ήδη διαρρέουν πως αναμένουν την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ ευχάριστα καθώς θεωρούν ότι θα αυξηθούν οι ψήφοι την κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

 Τι σημαίνει αυτό; Προφανώς όπως λέγεται από συνεργάτες των δύο πολιτικών αρχηγών έχουν «μαντρωθεί» οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες και αναμένουν να λάβει η κυβέρνηση περισσότερες ψήφους. Και βέβαια εάν συμβεί αυτό, τότε θα ομιλούμε για επικοινωνιακή επιτυχία, αλλά σίγουρα δεν εξασφαλίζει την προεδρική εκλογή.

Εξάλλου ας μην λησμονούμε, ότι πολλοί εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, οι οποίοι έχουν στραμμένα πάνω τους όλα τα φώτα της δημοσιότητας θεωρούν διαφορετικές τις δύο ψηφοφορίες.

Έτσι οι περισσότεροι διαχωρίζουν τις δύο διαδικασίες, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος προσανατολίζεται να ψηφίσει εναντίον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όμως έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, ότι είναι υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Εκτιμώντας ότι οι 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή) θα καταψηφίσουν αντίστοιχα την κυβέρνηση, ο ρόλος των ανεξάρτητων βουλευτών θα είναι καθοριστικός για την διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος.

 

Οι ανεξάρτητοι

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την ΔΗΜ.ΑΡ., Σ. Λυκούδης, Κ. Μάρκου και Β. Οικονόμου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μόνο ο Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών».

Και οι τέσσερις βουλευτές είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού έχουν αποσυνδέσει την Προεδρική εκλογή από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Αρνητική προς την κυβέρνηση αναμένεται να είναι η ψήφος των ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων είναι οι Μ. Ανδρουλάκης, Θ. Παραστατίδης, Θ. Τζάγκρη και Μ. Μπόλαρης. Αρνητική προς την κυβέρνηση αναμένεται να είναι η ψήφος και του Χρήστου Αηδόνη. Στο ίδιο κλίμα αναμένεται να κινηθούν ο Π. Τατσόπουλος που έχει ξεκαθαρίσει ότι σε σημαντικές ψηφοφορίες στην βουλή θα ακολουθεί την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, και οι  ανεξάρτητοι βουλευτές Οδ. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς που έχουν προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκπλήξεις αναμένονται από τον χώρο των ανεξάρτητων που προέρχονται από την Κεντροδεξιά.

Κατά της κυβέρνησης θα ψηφίσει ο βουλευτής Αχαΐας, Ν. Νικολόπουλος, ενώ στην ίδια γραμμή αναμένεται να κινηθεί και ο Β. Πολύδωρας. Αντίστοιχα ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει παρών ή υπέρ της κυβέρνησης. Στο ίδιο κλίμα εκτιμάται ότι θα κινηθούν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κοζάνης που διαγράφηκε από τη Ν.Δ. για τη ΔΕΗ, Γ. Κασσαπίδης και η Μίκα Ιατρίδη. Ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Γ. Κουράκος αναμένεται να καταψηφίσει την κυβέρνηση όπως και οι Β. Καπερνάρος και Χρ. Γιαταγάνα που προέρχονται από τουςΑΝΕΛ.

Πιθανός ανασχηματισμός

 

Στο μεταξύ έχουν ενταθεί οι φήμες πως με αφορμή την φυγή Αβραμόπουλου στην Κομισιόν θα υπάρξει ένας μίνι ανασχηματισμός, καθώς κάποιοι εκ των υπουργών δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Μάλιστα η ρήση του πρωθυπουργού το προηγούμενο Σάββατο, ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την απόδοση ορισμένων υπουργών.

Όπως επίσης και το ότι καυτηρίασε τις προσωπικές πολιτικές στρατηγικές.

Έτσι λόγω της υποχρεωτικής αντικατάστασης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν πόστο κάποιοι εκ των υπουργών, ενώ κάποιοι να επιστρέψουν στα βουλευτικά έδρανα.

 

 

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα