Ενδοοικογενειακή κόντρα στη Ν.Δ. ελέω Τζαβάρα

Αν αναρωτιέστε αν ένας ανασχηματισμός μιας σκιώδους κυβέρνησης θα μπορούσε να δημιουργήσει ενδοοικογενειακή κόντρα, απαντάμε πως ναι! Ειδικά όταν οι εμπλεκόμενοι είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη…

 

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εδώ και καιρό είχε εντοπίσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία του κόμματος και ήθελε να κάνει αλλαγές σε πρόσωπα και σε διαδικασίες. Κάποιες εισηγήσεις, όμως, καθυστέρησαν τον χρόνο ανακοίνωσης των ονομάτων και δημιούργησαν και γκρίνιες στο εσωτερικό του κόμματος.

Από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να τοποθετήσει «σκιώδη» υπουργό οικονομίας την Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να δώσει το μήνυμα ότι σε αυτό τον κρίσιμο για τη χώρα τομέα, βάζει ένα από τα πιο ισχυρά «χαρτιά» της παράταξης.

Ωστόσο, η πρώην υπουργός ζήτησε μεταξύ άλλων να τοποθετηθεί σε καίρια θέση ο επίσης πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Τζαβάρας. Οι σχέσεις ΝτόραςΤζαβάρα έχουν γίνει πολύ θερμές τους τελευταίους μήνες και μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν παρατηρήσει ότι πραγματοποιούν και αρκετές κοινές πολιτικές εμφανίσεις καθώς και πολιτικά γεύματα. Ο Κ. Τζαβάρας ως κοινοβουλευτικός, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και μάλιστα έχει αποδείξει ότι δεν «μασάει» τα λόγια του και ότι αυτό που σκέφτεται θα το πει δημόσια, αν και μερικές φορές αυτό του δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα.

 

«Ανήκουμε σε διαφορετικούς κόσμους…»

Όταν η Ντ. Μπακογιάννη πρότεινε το όνομα του Κ. Τζαβάρα για μία θέση τομεάρχη, ο κ. Μητσοτάκης αντέδρασε και μάλιστα ιδιαίτερα σκληρά. Θυμήθηκε –και με το δίκιο του– τις σκληρές εκφράσεις που είχε δημόσια χρησιμοποιήσει εναντίον του. Τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε με επιστολή του ζητήσει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, την κατάργηση του επιδόματος για συμμετοχή των βουλευτών σε Επιτροπές της Βουλής, το κλείσιμο του καναλιού της Βουλής, την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων και για να προσδώσει την δέουσα σοβαρότητα, είχε ζητήσει την κατάργηση στην πράξη της βουλευτικής ασυλίας και την διαχρονική ανάρτηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών στο διαδίκτυο. Τότε είχαν ερωτηθεί πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ζητήσει κάτι τέτοιο εξαιτίας της δύσκολης περιόδου στην οποία έμπαινε η χώρα.

Ο κ. Τζαβάρας είχε τελείως αντίθετη άποψη από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Αυτό είναι πολιτικά θεμιτό ανάμεσα σε δύο βουλευτές του ιδίου κόμματος όταν όμως η κριτική μένει σε πολιτικά ορθόδοξο κλίμα και όχι όταν η κριτική γίνεται προσωπική. Τι είχε πει τότε ο κ. Τζαβάρας; Είχε βάλει στο στόχαστρο τις οικογενειακές καταβολές του νυν προέδρου του και την οικονομική του κατάσταση:

«Με τον Κυρ. Μητσοτάκη ανήκουμε σε δυο διαφορετικούς κόσμους. Εκπροσωπούμε διαφορετικές αξίες ζωής. Εγώ δεν είμαι προϊόν μιας ιστορίας ευκλεούς που έχει η οικογένεια μου. Είμαι ένας ταπεινός δικηγόρος της επαρχίας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει λόγους να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που οι αγανακτισμένοι πολίτες δημιουργούν καθημερινά εναντίον της οικογενειοκρατίας. Εγώ κάνω 4.000 χλμ το μήνα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει ανάγκη να κάνει κανένα. Άρα στο κοινοβούλιο σας λέω υπάρχουν δυο φωνές βουλευτών. Είναι αυτοί οι οποίοι βγαίνουν στην επαρχία και οι οποίοι είναι ήρωες, είναι εκείνοι που δεν έχουν χορηγούς, είναι εκείνοι που δεν έχουν προστάτες».

Μάλιστα ο κ. Τζαβάρας συνεχίζοντας τη δημόσια παρέμβασή και προκειμένου να ενισχύσει τα λεγόμενά του βάζει στο στόχαστρο και την υπόλοιπη οικογένεια του νυν προέδρου: «Ο Κυρ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί μια πολιτική δυναστεία και εγώ εκπροσωπώ την ταπεινότητά μου. Εγώ και ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν προσήλθαμε στην πολιτική με τους ίδιους όρους και μην μου πείτε ότι εγώ ένας δικηγόρος επαρχίας που επί 30 χρόνια αγωνίστηκα από το γραφείο μου και έπεισα την κοινωνία την τοπική, συναγωνίστηκα με τους ίδιους όρους έναν πολύ μεγάλο μεγαλόσχημο βουλευτή της Β΄ Αθηνών που κατάγεται από μια λαμπρή και ένδοξη οικογένεια και βέβαια που δεν χρειάζεται να προσφύγει στις πενιχρές και στις οποιεσδήποτε αποταμιεύσεις του πατέρα του ή της συγγένειας του για να ασχοληθεί με τα βουλευτικά του καθήκοντα. Με τον Κυρ. Μητσοτάκη ανήκουμε σε διαφορετικό ηθικό και νοητικό παράδειγμα, προσεγγίζουμε τα προβλήματα της πολιτικής με διαφορετικό τρόπο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πιστεύει στη συναινετική δημοκρατία εγώ πιστεύω στη δημοκρατία με την έννοια του αγώνα της σύγκρουσης. Αυτή είναι η διαφορά μας».

 

Σκεπτικός ο Κυριάκος, fun η Ντόρα…

Από τότε –η αλήθεια είναι – μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι και η Ντ. Μπακογιάννη ήρθε πολύ κοντά με τον Κ. Τζαβάρα και μάλιστα αυτοί που γνωρίζουν λένε ότι συμπίπτουν πλέον πολιτικά σε όλα τα επίπεδα. Ο ίδιος ο Κ. Τζαβάρας σε διάφορους συνομιλητές του τονίζει το γεγονός ότι η γραμμή που ακολουθεί ο Μητσοτάκης είναι η καλύτερη δυνατή για την παράταξη και για τη χώρα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης σε όλα αυτά που του έθετε ως επιχειρήματα η αδερφή του ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός. Από την μία είναι άνθρωπος που δεν κρατάει κακία σε προσωπικό επίπεδο και πόσο μάλλον να κρατήσει κακία σε πολιτικό που και ο ίδιος έχει την εμπειρία και γνωρίζει ότι κάποιες φορές γίνονται δηλώσει για να ικανοποιηθούν τα αυτιά κάποιων ή για καθαρά εσωτερική κατανάλωση ή ακόμα και για ψηφοθηρικούς λόγους.

Θέλοντας, λοιπόν, να δείξει ότι εννοεί στο έπακρο την διεύρυνση του κόμματος και ότι έχει διαγράψει το παρελθόν για την επανεκκίνηση του κόμματος και της χώρας, αντιπρότεινε στη Ντόρα να τοποθετηθεί ο κ. Τζαβάρας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά στον κ. Τζαβάρα, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η άτυπη διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Κυριάκο και Ντόρα θα πρέπει να σκέφτηκε πολλές φορές τη φράση «τα Σστερνά τιμούν τα πρώτα»….

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα