Ενεργειακός πόλεμος Ε.Ε. – Ρωσίας

Την ώρα που τα τύμπανα του πολέμου στην περιοχή της Κριμαίας ηχούν όλο και πιο δυνατά, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να πλήξει οικονομία τη Ρωσία και τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Πως; Παγώνοντας τη διαδικασία για έγκριση δύο μεγάλων ενεργειακών σχεδίων της Gazprom, τον αγωγό South Stream αλλά και τον αγωγό OPAL, που παράλληλα με τα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας, θα καταλήγει στα γερμανοτσεχικά σύνορα.

Την ίδια ώρα, καταδεικνύεται η προσπάθεια της Γηραιάς Ηπείρου να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της από τη Ρωσία, αφού το όπλο του ρωσικού φυσικού αερίου απειλεί να ανατρέψει τις γεωστρατηγικές ισορροπίες της μεταψυχροπολεμικής εποχής. Μάλιστα, στην επικείμενη (σ.σ. για το τέλος Μαρτίου) Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. και ΗΠΑ το ζήτημα της εξασφάλισης εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Πάντως, μόνο εύκολη εξίσωση δεν είναι το πώς η Ευρώπη θα μπορούσε -έστω και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ- να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, σε περίπτωση που για τον όποιο λόγο έκλεινα οι κάνουλες του φυσικού αερίου από τη Μόσχα. Μάλιστα, ο αρμόδιος επίτροπος, Γκίντερ Ετινγκερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», προειδοποίησε ότι με αφορμή τις εξελίξεις στην Κριμαία θα παγώσει η διαδικασία για την έγκριση του αγωγού South Stream. Βέβαια, γνωρίζει και ο ίδιος πως οι… λεονταρισμοί και από τις δύο πλευρές δεν μπορούν να κρατήσουν για πολύ, καθώς η μεν Ε.Ε. έχει ανάγκη το φυσικό αέριο, η δε Ρωσία το «ζεστό» χρήμα.

Από την πλευρά του, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν έμεινα με σταυρωμένα χέρια, με την Gazprom να ανακοινώνει ότι περιμένει μέχρι το τέλος του μήνα να υπογραφεί κανονικά η συμφωνία για τον South Stream. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε, πως η Ρωσία έχει ξεκινήσει ήδη την κατασκευή του αγωγού που θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα καλύπτει από το 2018 μέσω της Μαύρης Θάλασσας το 15% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα