Ενστάσεις… λόγω ρατσισμού ενόψει του Μουντιάλ 2018!

Τις ενστάσεις του για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ 2018 στη Ρωσία, λόγω των υψηλών ποσοστών… ρατσισμού που καταγράφονται στην κοινωνία της αχανούς χώρας, εξέφρασε το στέλεχος της FIFA και πρόεδρος της CONCACAF Τζέφρεϊ Γουέμπ!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δήλωσε πως με τις παρούσες συνθήκες δεν πρέπει να διοργανωθεί στη Ρωσία το Μουντιάλ! Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έκανε αρμόδια ομάδα στο διαδίκτυο, το 15-20% των ερωτηθέντων αναφέρθηκε σε «ανθρώπους διαφορετικής φυλής», απαντώντας στην ερώτηση για το ποιους δεν θα ήθελαν να έχουν ως γείτονές τους, το… 2013!

Ο Γουέμπ δήλωσε στο ESPN πως η διοργάνωση του Μουντιάλ 2018 αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη FIFA λόγω των υψηλών ποσοστών ρατσισμού στη ρωσική κοινωνία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γουέμπ, το φαινόμενο έχει επιβεβαιωθεί από τον πρόεδρο των σπορ της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, ο οποίος έχει δρομολογήσει την εφαρμογή ενός προγράμματος επιμόρφωσης του πληθυσμού.

«Είναι μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε τη διάθεση πολλών ανθρώπων τα επόμενα τρία χρόνια. Πρέπει να το κάνουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω από αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της FIFA.

Βέβαια, ο Τζέφρεϊ Γουέμπ δεν αναφέρθηκε στις συνθήκες του πρόσφατου Μουντιάλ που διεξήχθη στη Βραζιλία. Εκεί που το 50% των ανθρώπων ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, πολλοί με μόλις ένα δολάριο της ημέρα. Εκεί που τα εργατικά ατυχήματα για την κατασκευή των έργων διαδέχονταν το ένα το άλλο, με τις συνθήκες εργασίας να παραπέμπουν σε Μεσαίωνα. Εκεί που έξω από την γκλαμουριά του κάθε γηπέδου, χιλιάδες άνθρωποι συγκρούονταν με την αστυνομία και το στρατό, ζητώντας ένα κομμάτι ψωμί και μία διαφυγή από την απόλυτη φτώχια που βιώνουν.

Αν και Αφρικανός, ο Τζέφρεϊ Γουέμπ επεσήμανε τη… διάθεση διαχωρισμού, ή την ξενοφοβία που ενδεχομένως να διακατέχει μία μερίδα του πληθυσμού όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε όλο τον κόσμο. Δεν επεσήμανε όμως τους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους σε διαχωρισμούς ή ακόμη και σε ακραίες μορφές ρατσισμού. Καλές οι καμπάνιες και τα προγράμματα επιμόρφωσης, καλά όλα τα ευχολόγια για μία καλύτερη κοινωνία, αλλά τελικά, αυτό που μετράει είναι οι αποφάσεις, οι πολιτικές και οι συνθήκες που διαμορφώνονται. Διότι μέσω αυτών καθορίζονται οι διαθέσεις και οι συμπεριφορές της μάζας. Με την αφ’ υψηλού κριτική, ουδείς αντιμετώπισε τα κακώς κείμενα. Μόνο με τη βούληση για πραγματικές τομές θα επέλθει η λύτρωση. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς «βιτρίνα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα