Ενωτικός Αλέξης, «φεστιβαλικός» Πάνος

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ, ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΑ "ΓΕΝΕΘΛΙΑ" ΤΟΥ ISKRA

Οι πρόσφατες διαφοροποιήσεις διόλου ευκαταφρόνητου αριθμού μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές στη Βουλή κατά τη διάρκεια των σχετικών ψηφοφοριών στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα, είχαν εκ των πραγμάτων αναγάγει σε κομβικής σημασίας τη διεξαγωγή της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Κι όσο και αν ανάλαφρο –ελέω καύσωνα– ήταν το ντύσιμο του προέδρου του κόμματος και της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, άλλο τόσο «βαριά» πολιτικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε με την παρέμβασή του στο κομματικό όργανο.

Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από όλα εξέφρασε την ανάγκη να συζητηθούν ανοιχτά και να αποτιμηθούν αναλόγως τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της εξάμηνης διαπραγμάτευσης με κατακλείδα την απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

Δεν αρνήθηκε για άλλη μία φορά να συζητηθούν τα λάθη που έχουν γίνει, ωστόσο επέμεινε στα «κέρδη» της διαπραγματευτικής μάχης, απαριθμώντας το 3ετές χαμηλότοκο δάνειο των 85 δισ. ευρώ, τη δέσμευση εκ μέρους των δανειστών για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και το ύψους 35 δισ. ευρώ αναπτυξιακό πακέτο.

Βεβαίως, από την προεδρική παρέμβαση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι με τακτ και υπό μορφή ερωτημάτων βολές εναντίον όλων όσοι εκτός ή εντός κόμματος ασκούν κριτική για λάθος χειρισμούς και φιλολαϊκές λύσεις που δήθεν δεν επιλέχθηκαν. «Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;».
Έχοντας, δε, προφανώς στο μυαλό του εκείνους που κάνουν λόγο για μετάλλαξη του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεφύλασσε και την ρητορική ερώτηση-καρφί: «Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος; ¨Η να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;».

Και λέμε ρητορική γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να τοποθετηθεί επ΄ αυτού, λέγοντας πως πρέπει να γίνει απόλυτη συνείδηση όλων ότι μια διακυβέρνηση με κύριο πόλο την Αριστερά έχει σήμερα να παίξει εξαιρετικά κομβικό και καθοριστικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει –και ως αποτέλεσμα της ελληνικής διαπραγμάτευσης– σοβαρότατες πολιτικές διεργασίες, γύρω από τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της ευρωζώνης.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσίπρα η ανάγκη για απομείωση του χρέους ομολογείται πλέον ανοιχτά, και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της πρόσφατης ελληνικής διαπραγμάτευσης, σε αντίθεση όπως είπε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες χαρακτήριζαν το χρέος της χώρας βιώσιμο.

Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός επέμεινε στο αισιόδοξο επιχείρημα ότι υπάρχουν περιθώρια στην διαπραγμάτευση που πρέπει να εξαντληθούν ώστε η συμφωνία να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη, ενώ ήταν κάθετος στο να μεταφραστεί σε κυβερνητικό έργο το στίγμα της Αριστεράς.

«Τώρα είναι η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε τομείς που δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της Αριστεράς (πάταξη φοροδιαφυγής-διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, θεσμικός εκσυγχρονισμός κλπ). Είναι αδιανόητο να εγκαταλειφθεί η προοπτική αυτή, που ανοίγει για πρώτη φορά στον τόπο μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ενωτικός…
Τα σπουδαία σε ό,τι τουλάχιστον αφορά το εσωκομματικό μέτωπο ο Αλέξης Τσίπρας τα άφησε για το τέλος. Κλείνοντας την παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημοποίησε τρόπον τινά το σκηνικό ρήξης λέγοντας ότι «έχουν γίνει ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και την μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη».
Ωστόσο ο Αλ. Τσίρπας μοιάζει να μην επιλέγει τον δρόμο της ρήξης, αλλά αυτόν της… δημιουργικής (σ.σ. αναγκαστική θα πούμε εμείς…) συνύπαρξης, υπογραμμίζοντας πως υποχρέωση όλων των στελεχών είναι η περιφρούρηση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Αν λάβουμε υπόψη την προεδρική αισιοδοξία, ασπίδα της κομματικής ενότητας θα αποτελέσουν οι συντεταγμένες διαδικασίες (βλ. συνέδριο) που θα δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό βάσει του καταστατικού και θα εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων.

…και ο «φεστιβαλικός»!
Μία πρώτη γεύση για το αν οι συνιστώσες που αντιδρούν έχουν την ίδια άποψη με τον πρόεδρο θα φανεί εν μέρει στην εκδήλωση που διοργανώνει ο ιστότοπος ISKRA (σ.σ. το πόρταλ πολιτικού περιεχομένου που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας) στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Πανελληνίου στο Πεδίον του Άρεως επ’ αφορμή των πέντε χρόνων της διαδικτυακής λειτουργίας του.

Η εκδήλωση έχει «φεστιβαλικό» χαρακτήρα (σ.σ. έχουν προσκληθεί να τραγουδήσουν ο Γιώργος Μεράντζας και ο Στάθης Δρογώσης), αλλά αυτό που κυρίως ενδιαφέρει είναι το σαφές πολιτικό πρόσημό της, γεγονός που αναδεικνύεται τόσο από τον τίτλο τη εκδήλωσης -«Το “όχι” δεν ηττήθηκε, συνεχίζουμε»- όσο και από τον βασικό ομιλητή της που δεν είναι άλλος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Για να δούμε τι θα δούμε και κυρίως τι θα ακούσουμε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα