Επί τάπητος τα εθνικά θέματα

Εβδομάδα εθνικών θεμάτων είναι αυτή που διανύουμε παράλληλα με τις εξελίξεις για το που και πως θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα κατά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, όπως και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, όπου περιλαμβάνονται όλα τα προαπαιτούμενα για την δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Έτσι μετά την επίσκεψη Αναστασιάδη, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις στο Κυπριακό, έρχεται η σειρά για το μακεδονικό.

Η νέα επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα δεν πρόκειται να μας κάνει πιο σοφούς, καθώς ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ δεν κομίζει κάποια νέα πρόταση. Απλά επισκέφθηκε τα Σκόπια και τώρα την Αθήνα για να οσμιστεί το κλίμα που υπάρχει στις δύο πρωτεύουσες. Στην Αθήνα ο Νίμιτς έγινε δεκτός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού προηγουμένως στα Σκόπια συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, με τον πρόεδρο της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι.

Ο Νίμιτς τόνισε από τα Σκόπια ότι αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γερμανία, επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ. «Τα προβλήματα δεν πρέπει να αφήνονται να σιγοβράζουν αλλά να επιλύονται εγκαίρως» σημείωσε.

Ο Μάθιου Νίμιτς ανέφερε ότι έχει αρκετές ιδέες για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες τίθενται στο τραπέζι και εξετάζονται από τις κυβερνήσεις της πΓΔΜ και της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η παρούσα φάση, μετά τις εκλογές στην πΓΔΜ και τις ευρωεκλογές του 2014, είναι κατάλληλη για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Για την Κύπρο

Στο μεταξύ για το άλλο ανοιχτό εθνικό θέμα, το Κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία αναμένεται να ζητήσουν τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον νέο επικεφαλής της Κομισιόν η Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν όσα όπλα διαθέτουν για να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που συζήτησαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την επίσκεψη του κύπριου προέδρου στην Αθήνα. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η σχετική αναφορά του κύπριου προέδρου ότι «θα αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την παρουσία μας στην ΕΕ για να ενδυναμωθούν οι θέσεις μας».

Σε στρατηγικό επίπεδο, οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς για το τι θα πρέπει να αναμένεται μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, στις οποίες αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ουάσιγκτον έχει μεταφέρει σε Λευκωσία και Αθήνα ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε βήματα στο Κυπριακό, αν και κάτι τέτοιο μένει να αποδειχθεί. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε επίσης τον κ. Σαμαρά για τις επαφές του με τον αμερικανική ηγεσία και ιδιαίτερα για τα όσα συζήτησε με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν που πρόσφατα επισκέφθηκε το νησί.

 

 

Μ.Κ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα