Επιδέχεται κι άλλης βελτίωσης…

 

Η Εθνική μας ομάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο πρώτο κομμάτι του Eurobasket και με το πέντε στα πέντε είναι η μία από τις τρεις αήττητες του τουρνουά (Σερβία και Γαλλία οι άλλες δύο).

Θα περίμενε κανείς ότι αυτό το απόλυτο των νικών θα έφερνε την Εθνική και τους παίκτες της στις κορυφαίες στατιστικές λίστες, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η εξήγηση είναι απλή! Η Ελλάδα στηρίζεται στο σύνολο. Δεν περιμένει από έναν παίκτη να το βάζει όλα, από έναν άλλο να παίρνει τα ριμπάουντ και από έναν τρίτο να οργανώνει. Παίζει ο ένας για όλους. Με εξαίρεση κάποια καλά πλασαρίσματα του Πρίντεζη του Μπουρούση και του Κουφού σε κάποιες στατιστικές κατηγορίες, αλλά και τη δεύτερη θέση στις ασίστ, η Εθνική μας ομάδα τρέχει για το μετάλλιο χάρη στο ομαδικό της πνεύμα…

Πάντως, το ευχάριστο αυτής της ομάδας είναι ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στα ανώτερα επίπεδα της απόδοσής της, κάτι που φαίνεται και στο γήπεδο, αλλά παραδέχεται και ο Φώτης Κατσικάρης. Άρα, με λίγη ακόμη βελτίωση όλα είναι πιθανά…

ΣΥΝΟΛΙΚΑ

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σημειώνει 77,4 πόντους ανά αγώνα. Τους περισσότερους τους πέτυχε στην πρεμιέρα με τα Σκόπια (85) και τους λιγότερους στην αγγαρεία με την Ολλανδία (68). Θεωρητικά θα μπορούσε να υπερβαίνει τους 80 πόντους ανά 40λεπτο, αλλά πάτησε φρένο στο ματς με τη Γεωργία (κι ενώ είχε σημειώσει 50 πόντους στο α’ μέρος, ενώ με την Ολλανδία επέλεξε να το πάει χαλαρά).

Είναι χαρακτηριστικό ότι διαθέτουμε επτά παίκτες με μέσο όρο μεγαλύτερο των επτά πόντων (Ζήσης, Αντεντοκούμπο, Πρίντεζης, Κουφός, Μπουρούσης, Σπανούλης και Καλάθης)

Στην  άμυνα δεχόμαστε 68 πόντους ανά αγώνα (η τέταρτη καλύτερη στο τουρνουά). Με τα Σκόπια και την Ολλανδία δεχθήκαμε 65 και με τη Σλοβενία 72. Είναι αξιοσημείωτη η σταθερότητα της αμυντικής μας συμπεριφοράς…

Στα ποσοστά έχουμε καλά δείγματα και κακά δείγματα. Στα δίποντα το 57,9% είναι καλό νούμερο και οφείλεται κυρίως στα εκπληκτικά ποσοστά των Πρίντεζη και Μπουρούση, ενώ στα τρίποντα το 37,3 είναι μάλλον φυσιολογικό. Εκεί που πονάμε είναι οι βολές. Το 65,9 είναι χαμηλό ποσοστό που ακόμη δεν μας έχει στοιχίσει, αλλά τι θα συμβεί στη συνέχεια όταν οι βολές θα είναι κρίσιμες;

Τα 35 ριμπάουντ ανά αγώνα μας τοποθετούν στη 15η θέση της σχετικής λίστας, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, διότι σημασία στα ριμπάουντ έχει να παίρνεις περισσότερα από τον αντίπαλο, ενώ τα περισσότερα από τα επιθετικά μας ριμπάουντ καταλήγουν σε καλάθι (με κύριο εκφραστή τον Κουφό ).

Στις ασίστ έχουμε 23,2 ανά αγώνα, δείγμα της ομαδικότητάς μας και φυσικά των ικανότατων γκαρντ μας (χωρίς να παραγνωρίζουμε πως προσφέρουν καλάθια στο πιάτο και τα τριάρια και τα τεσσάρια μας με ωραίες ενέργειες και πάσες κάτω από το καλάθι στον ψηλό). Άλλωστε, είναι μάλλον απίστευτο το ότι είμαστε δεύτεροι σε ασίστ σε όλο το τουρνουά και ο πρώτος μας παίκτης (ο Σπανούλης με 5,5 ανά αγώνα) είναι μόλις δέκατος στη λίστα.

Στα λάθη (12,4 ανά αγώνα) στα κλεψίματα (10 συνολικά) και στις τάπες (15 συνολικά) έχουμε φυσιολογικά νούμερα για τα δεδομένα του τουρνουά.

ΑΤΟΜΙΚΑ

Ο Γιώργος Πρίντεζης βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση. Είναι πρώτος στη λίστα ευστοχίας στα δίποντα με 70,8% και δεύτερος συνολικά στα σουτ (65,6%), ενώ είναι σχεδόν αψεγάδιαστος και στις βολές με 6/7.

Ο Νικ Καλάθης από την πλευρά του είναι τρίτος στη σχετική λίστα στα τρίποντα με ποσοστό 60%, ωστόσο αυτό προέκυψε κυρίως από το ένα παιχνίδι στο οποίο είχε 4/6.

Ο Γιάννης Μπουρούσης είναι ο παίκτης με την πιο πολύμορφη προσφορά. Σκοράρει 10 πόντους ανά αγώνα, κατεβάζει 6,6 ριμπάουντ, ενώ προσφέρει και 2,2 ασίστ. Είναι επίσης τέταρτος στη λίστα με την ευστοχία στα δίποντα (64%), ενώ αν δεν είχε χάσει τις τρεις βολές στο «χαλαρό» μας με την Ολλανδία, θα ήταν σούπερ και σε αυτό το στατιστικό τομέα.

Ο Κώστας Κουφός από την πλευρά του είναι τρίτος στο τουρνουά σε επιθετικά ριμπάουντ (3,4 ανά ματς) και αναφέραμε και πριν τη σημασία αυτού του στατιστικού, αφού τα περισσότερα ριμπάουντ καταλήγουν στο καλάθι. Είναι επίσης έκτος στις τάπες!

Οι Αντεντοκούμπο, Κουφός και Μπορούσης, οι τρεις ψηλότεροί μας παίκτες, ανήκουν στη μικρή λίστα εκείνων που έχουν πετύχει double-double στη διοργάνωση

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα