Επιστροφή των κομμένων συντάξεών τους ζητούν οι συνταξιούχοι της ΑΤΕ και του ΕΤΑΤ

Την επιστροφή των περικοπών που έγιναν στις επικουρικές τους συντάξεις ζητούν με προσφυγή τους στο ΣτΕ συνταξιούχοι της Αγροτικής Τράπεζας και του Ενιαίου Ταμείου Ασφαλίσεως Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), το οποίο από την 1η Μαρτίου 2013 εντάχθηκε στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Η προσφυγή συζητήθηκε με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης από το Α’ Τμήμα του ΣτΕ. Εφόσον οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφανθούν ότι οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές, το όλο θέμα θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου προς κρίση. Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση εκδοθεί θα αφορά όλες τις παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια. Στην προσφυγή τους, οι συνταξιούχοι ζητούν να υποχρεωθεί το Ταμείο να τους επιστρέψει με το νόμιμο τόκο από την 1η Νοεμβρίου 2011 και μετά τα ποσά που τους μείωσε (15%) από τις επικουρικές συντάξεις τους σε εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4024/2011.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου, της ασφάλειας δικαίου, της προστατευομένης εμπιστοσύνης του πολίτη και την αρχής της χρηστής διοίκησης. Όμως παραβιάζεται και η συνταγματική υποχρέωση (άρθρο 22) του νομοθέτη για ίση ρύθμιση όμοιων καταστάσεων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η κατοχυρωμένη αρχή της ανταποδοτικότητας μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών. Από την πλευρά του, το Ταμείο υποστήριξε -μεταξύ άλλων- ότι οι μειώσεις εξυπηρετούν το γενικότερο δημόσιο συμφέρον που συνίσταται στη συνέχιση της καταβολής των επικουρικών συντάξεων, η οποία «θα ήταν αδύνατη χωρίς τις μειώσεις, ενόψει μάλιστα της κακής αριθμητικής σχέσεως ασφαλισμένων και συνταξιούχων, εξαιτίας της οποίας τα έσοδα από εισφορές δεν ήσαν επαρκή για τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεων με του προηγούμενο ύψος τους».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα