“Ευρωπαϊκή πρόκληση το προσφυγικό – Χρειάζεται συνεργασία των λαών”

Έκκληση για συνεργασία των λαών στο προσφυγικό ζήτημα απηύθυνε ο Μάρτιν Σουλτς που βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, στη πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα ενός λαού, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και απηύθυνε έκκληση για συνεργασία των κρατών προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για έκτακτη ανάγκη αναφερόμενος στην πολύχρονη οικονομική κρίση με την οποίο βρίσκεται η Ελλάδα.

Είμαστε όλοι συγκινημένοι με το χαμόγελο αυτών των παιδιών που επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο. Είναι άνθρωποι που έφυγαν από την πόλη Χαλέπι της Συρίας» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων.

«Η κρίση είναι κυρίως κρίση για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αφού δίνουν μάχη για να επιζήσουν κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ πρέπει να «διανείμει» τους πρόσφυγες σε 28 χώρες, ανάμεσα σε 507 εκατ. κατοίκους που ζουν στην ΕΕ, ο αριθμός των προσφύγων δεν είναι μεγάλος».

«Η Ελλάδα με δεδομένη την οικονομικής της κατάσταση αντιμετωπίζει το προσφυγικό. Όλες αυτές τις συνθήκες πρέπει να θεωρηθούν έκτακτες» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να μιλάμε για αλληλεγγύη μεταξύ κρατών, ώστε όλοι οι λαοί της Ευρώπης να συνεργαστούν για να λύσουν το πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία, αυτό είναι το πνεύμα της ΕΕ».

«Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το προσφυγικό δεν είναι μία ευρωπαϊκή πρόκληση, αλλά ένα εθνικό πρόβλημα» κατέληξε ο Μάρτιν Σουλτς.

«Αυτό που είδατε σήμερα, πρέπει να γίνει η ρουτίνα μας» είπε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. Ασελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα