Ησυχία, αταξία κι… ανασφάλεια στο Μαξίμου

Ηθικό ζήτημα και μάλιστα εις διπλούν προκύπτει για την κυβέρνηση. Από τη μία η περίπτωση των «χαμένων» εκατομμυρίων και από την άλλη το ασφαλιστικό ζήτημα, η πρώτη φορά αριστερά εμφανίζεται παγιδευμένη στα έργα της με κίνδυνο να στιγματίσει έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Σοκ και δέος προκαλεί η εισήγηση της επιτροπής των σοφών για το ασφαλιστικό, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ επί της ουσίας προτείνει την κατάργηση του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου. Και αν η κυβέρνηση απαντά ότι δεν δεσμεύεται, η αλήθεια είναι πως τα περιθώρια κινήσεων που έχει είναι ελάχιστα.

Η σοφία των… σοφών αμφισβητείται έντονα από τις κοινότυπες διαπιστώσεις και τις αυτονόητες λύσεις που προτείνουν, υιοθετώντας τακτικές και προτάσεις άλλων χωρών και παραβλέποντας τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας.

Μάλιστα, όχι μόνο δεν βλέπει την ανταποδοτικότητα του συστήματος αλλά εισηγείται την εγγύηση του Δημοσίου για τις μελλοντικές συντάξεις πείνας. Ανατρέπονται όλα όσα ξέρουν οι σημερινοί συνταξιούχοι, οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται ακόμα περισσότερο και να χάνουν σε ετήσια βάση έως και 3.000€ (όσοι λαμβάνουν το… υπέρογκο ποσό των 1.000€ τον μήνα).

Στόχος είναι να γεφυρωθεί το χάσμα παλιάς και νέας γενιάς συνταξιούχων, το οποίο δημιουργήθηκε μετά από τη μεταρρύθμιση του 1992.

Οι σοφοί προτείνουν ποσοστό αναπλήρωσης 50%-55% αντί του 70% και επανακαθορισμό των συντάξεων. Σε πραγματικά νούμερα οι μειώσεις θα είναι από 20% έως 30%, μιας και ο υπολογισμός θα γίνει στα συντάξεις που ίσχυαν πριν από τις πρώτες μειώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η… 13η σύνταξη που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πάει περίπατο και επιπλέον οι συνταξιούχοι θα χρηματοδοτήσουν εκ νέου το σύστημα.

Το πόρισμα της επιτροπής σοφών που θα αποτελέσει βάση συζήτησης με τους κοινωνικούς φορείς προβλέπει τρεις δραματικές ανατροπές:

1) Δεν θα ισχύει ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού για όλους. Το ποσοστό θα είναι μεγαλύτερο για τους χαμηλόμισθους και μικρότερο για τους υψηλόμισθους προκειμένου να προστατευτούν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Στο εξής το ποσοστό αναπλήρωσης θα συνδέεται με το εισόδημα και κατ’ εκτίμηση του καθηγητή Μ. Νεκτάριου, μέλους της επιτροπής, θα κυμαίνεται για την κύρια σύνταξη μεταξύ 45% και 55% από 65% που είναι σήμερα. Σε απλά ελληνικά, «ποινικοποιείται» η ιδιοκτησία και η περιουσία.

2) Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα καταβάλλεται στα 67 με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος της αναλογικής σύνταξης που θα προκύπτει από το σύνολο των εισφορών συν τυχόν εισοδήματα που έχει από εργασία ή από άλλες πλευρές (ενοίκια, μετοχές κ.λπ.). Η βασική σύνταξη «λάστιχο» θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της αναλογικής σύνταξης και τα μέλη της οικογένειας.

3) Δεν ασχολείται καθόλου με τον τρόπο συνταξιοδότησης αναπήρων, χήρων και όσων εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αν κάποιος βγει στη σύνταξη με ελάχιστα χρόνια ασφάλισης, στο νέο σύστημα το ποσό που θα πάρει αν δεν ληφθεί μέριμνα θα κυμανθεί στα 250-400 ευρώ.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι συνέπειες δεν είναι δραματικές μόνο για τους συνταξιούχους αλλά και για τους εργαζομένους, με δεδομένο πως η προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλιστικών ταμείων με αυτές του ΙΚΑ οδηγεί στον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ και σε μεγάλη αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Και όλα αυτά με τη σφραγίδα αριστερής κυβέρνησης!

 

 

Τα χαμένα εκατομμύρια

 

Την ίδια ώρα που αναζητούνται χιλιάδες χαμένα εκατομμύρια στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα, η κυβέρνηση τηρεί σιωπή ασυρμάτου σε ό,τι αφορά τους υπουργούς της, οι οποίοι εμφανίζονται να ξέχασαν μεγάλα ποσά τα οποία και έμειναν αδήλωτα στο «πόθεν έσχες» τους.

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τελειώνει με το παλιό, όπως αρέσκεται να λέει ο πρωθυπουργός, αλλά προστατεύει τακτικές του παρελθόντος, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν ως εμπλεκόμενους δύο από τους κορυφαίους υπουργούς, τους κ.κ. Σταθάκη και Φλαμπουράρη. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή έχει τινάξει στον αέρα όλον τον σχεδιασμό σε επίπεδο επιχειρημάτων στη Βουλή, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δέχονται τα βέλη της αντιπολίτευσης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα