Η αντιπολίτευση της… ταβέρνας

Έχουν αναστενάξει οι ταβέρνες Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων το τελευταίο διάστημα από βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., μετά την εκλογική ήττα της 25ης Ιανουαρίου. Κύριο μενού είναι η ηγεσία του κόμματος, καθώς οι περισσότεροι δίχως να το λένε ανοιχτά εκτιμούν πως πρέπει να προχωρήσει η Ν.Δ. σε αλλαγή προέδρου.

Βέβαια ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει καμία απολύτως όρεξη να τα παρατήσει και όπως λένε οι συνεργάτες του σύντομα η ΝΔ θα επανέλθει στην εξουσία. Στο επίκεντρο της ζύμωσης των γευμάτων είναι αναμφίβολα ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που συνομιλεί με πάρα πολύ κόσμο τελευταία και δίνει την εντύπωση ότι είναι παρών και πως χωρίς τη δική του συγκατάθεση και το δικό του νεύμα δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Όσο για τον ίδιο, αυτή τη στιγμή με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει καμία διάθεση επιστροφής και ανάληψης της ηγεσίας, χωρίς να αποκλείεται τίποτα για το μέλλον, ειδικά εάν υπάρξει μεγάλη κρίση στη χώρα.

Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών και στελεχών συμφωνεί ότι ήδη εμφανίζεται κουρασμένος ο Αντ. Σαμαράς και στη συνείδηση των περισσοτέρων είναι ακυρωμένος και η αποχώρησή του από την ηγεσία, πρέπει να θεωρείται ως αναγκαία συνθήκη αναζωογόνησης, όπως λέγεται, της ΝΔ και ευρύτερα της παράταξης.

Σε αυτό το κλίμα στην κεντροδεξιά, έξω από τα τείχη της Ν.Δ., αρχίζουν και κινούνται στους ρυθμούς της διαδοχής του Αντ. Σαμαρά και της «επόμενης ημέρας» στη Ν.Δ. Έτσι, δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές πολλών στελεχών για τη φράση του Αντ. Σαμαρά ότι αυτός πολεμιέται όπως και οι προηγούμενοι πρόεδροι από διάφορα παράκεντρα για να τεθεί η Ν.Δ. στη δίνη της αμφισβήτησης για να διευκολυνθεί η κυβέρνηση.

Όλοι συμφωνούν στο αυτονόητο και αυτό που όλοι αναγνωρίζουν στο κόμμα: ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας. Μέχρι στιγμής πολλά είναι τα ραντεβού, οι συνάξεις και οι συζητήσεις, με πρωταγωνιστές την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που είναι και οι βαρόνοι του κόμματος στην παρούσα φάση. Οι δυο τους έχουν συναντηθεί και συζητήσει πολλά για την επόμενη μέρα, ενώ υπάρχουν και επαφές της νεώτερης γενιάς με βουλευτές και στελέχη, όπως του Νίκου Δένδια, του Ευριπίδη Στυλιανίδη που έκανε και ηχηρή ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση με επίθεση στον Αντ. Σαμαρά και το δόγμα του σοκ που εφήρμοσε, του Μάκη Βορίδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αδυνατούν να συμφωνήσουν

Το συμπέρασμα είναι ότι τα στελέχη που συμφωνούν πως χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας αδυνατούν προς το παρών να συνεννοηθούν. Αυτή η αδυναμία συμφωνίας των στελεχών, δίνει το δικαίωμα στον Αντ. Σαμαρά να λέει ότι δεν τον αμφισβητούν. Ως εκ τούτου η μόνη συμφωνία που καταγράφηκε είναι ότι δεν πρόκειται να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση στην εσωκομματική σκακιέρα αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα η κατάσταση στη χώρα με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Από εδώ και πέρα, ο Αντ. Σαμαράς θα είναι αναγκασμένος να συνυπάρχει με βαρόνους και δελφίνους, κάτι που δεν υπήρχε τα πέντε χρόνια που είναι στην προεδρία της Ν.Δ.. Ποια όπλα διαθέτει ο Αντ. Σαμαράς για να αντισταθεί ταυτοχρόνως στους πολιορκητικούς κριούς; Το πρώτο είναι ότι κατέχει ακόμα τα κλειδιά της Συγγρού. 

Ο ίδιος επιμένει ότι η Ν.Δ. έχασε μόνο 1,85% στις εκλογές και οχυρώνεται πίσω από αυτό το επιχείρημα που όμως δεν είναι πειστικό για πολλούς. Το δεύτερο ότι οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες στη χώρα λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και άρα συνιστά υπομονή. Ένα ακόμα όπλο, σε τελική ανάλυση, είναι και οι ίδιοι οι αντίπαλοι του Αντ. Σαμαρά.

Πράγματι, αν κοιτάξει κάποιος καλύτερα τη στρατηγική των βαρόνων και των δελφίνων, των επίδοξων διαδόχων του προέδρου της Ν.Δ. θα παρατηρήσει ότι ακολουθούν την αρχή του «ώριμου φρούτου» που…«σαπίζει». Δεν εφορμούν δηλαδή για να καταλάβουν τα τείχη της παράταξης, αλλά περιμένουν να ωριμάσουν οι συνθήκες και να φθαρεί ο αρχηγός για να τον αντικαταστήσουν. Πόσο θα διαρκέσει αυτό; Ουδείς μπορεί να γνωρίζει ακόμα, καθώς όλοι λένε πως πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη χώρα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα