“Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει στρατόπεδο προσφύγων”

Tη δική του απάντηση στο δημοσίευμα του Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο Βερολίνο και Κομισιόν προτείνουν τη δημιουργία κέντρου υποδοχής έως και 50.000 προσφύγων στην Αθήνα έδωσε ο Γιάννης Μουζάλας. 

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, δηλώνειαρχικά άγνοια. «Κι εμείς το διαβάσαμε στο Spiegel. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Από την πλευρά της Ελλάδας δεν υπάρχει τέτοια ιδέα», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας.

«Μας ανησυχεί που στο Spiegel γράφεται κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο υπουργός, λίγο πριν αναχωρήσει για τη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό. Σε περίπτωση που υπάρξει τεθεί το ζήτημα αυτό στη σύνοδο, ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε μιλώντας στο MEGA, ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι αρνητική, «Έχουμε πει επανειλημμένα και εγώ και ο Πρωθυπουργός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων, δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια κωμόπολη προσφύγων».

Ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι, «η πρόταση αυτή δεν παίρνει καν υπόψη τον χώρο. Τι είναι η Ελλάδα. 60.000 είναι ένα χωριό μεγάλο, είναι μια πόλη. Επίσης δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι. Μονάχα στην Ιορδανία υπάρχει ένας. Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα ενός τέτοιου camp, αλλά πολιτικό, κοινωνικό κ.λπ.».

Όπως εξήγησε, αυτό που έχει συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και έχει τύχει της αποδοχής της ΕΕ και του ΟΗΕ είναι το σχέδιο για τους δύο χώρους φιλοξενίας για 8.000 – 10.000 ανθρώπους ο καθένας, έναν στην Αττική και έναν στη Μακεδονία και εκτίμησε ότι, «πιθανώς να είναι μια πρόταση πανικού μπροστά στο ρεύμα των προσφύγων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα