«Η λύση του προσφυγικού είναι η Τουρκία»

Τον βασικό ρόλο της Τουρκίας στην προσφυγική κρίση υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Ο κωδικός για το προσφυγικό πρόβλημα είναι η Τουρκία. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει μια λύση με την Τουρκία ώστε οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές να σταματούν στα τουρκικά εδάφη. Είναι κάτι που λέμε από την πρώτη μέρα», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης μετά το τέλος της συνάντησης.

Το τετ-α-τετ των δύο ανδρών κράτησε πάνω από μια ώρα, ενώ κατά τη διάρκειά της ο επικεφαλής του Ποταμιού παρέδωσε στον Μάρτιν Σούλτς την πρόταση δέκα σημείων του Κινήματος ώστε να υπάρξει διέξοδος στο προσφυγικό ζήτημα, καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα σχέδιο.

«Ο Σταύρος πρότεινε κάποια συγκεκριμένα βήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται μια ευρωπαϊκή συζήτηση με όλους τους θεσμούς στη Θεσσαλονίκη. Είμαι βαθιά εντυπωσιασμένος από την νηφαλιότητα με την οποία δουλεύει το Ποτάμι. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Θεοδωράκης

«Μιλήσαμε επί μακρόν για το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγιάς και συμφωνήσαμε στη βασική αρχή, ότι για να εδραιώσουμε τον ανθρωπισμό μας πρέπει να βαδίσουμε ρεαλιστικά. Ο κωδικός για το προσφυγικό πρόβλημα είναι η Τουρκία. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή ένωση να βρει μια λύση με την Τουρκία ώστε οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές να σταματούν στα τουρκικά εδάφη. Είναι κάτι που λέμε από την πρώτη μέρα. Το είπα από τον Απρίλιο που βρέθηκα στη Μυτιλήνη. Χαίρομαι πολύ που δέχτηκε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συζήτηση με όλους τους θεσμούς, και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια συνάντηση που θα μπορούσε να γίνει στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι το πέρασμα προς την Ευρώπη», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού και συνέχισε:

«Συμφωνήσαμε σε όλες τις επισημάνσεις που κάναμε. Σημασία έχει οι λαοί της Ευρώπης να αντιληφθούν ότι το προσφυγικό δεν είναι άλλο ένα πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα της Τουρκίας, δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα διεθνές πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, σιγουριά στους πρόσφυγες αλλά και λύσεις για τους τοπικούς πληθυσμούς που δέχονται αυτά τα προσφυγικά κύματα. Συζητήσαμε και για την ελληνική πραγματικότητα – πώς βλέπουμε εμείς τα πράγματα-και για άλλη μια φορά συνειδητοποίησα ότι ο Μάρτιν εκτός από ηγέτης ενός μεγάλου θεσμού, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει και πολύ καθαρό βλέμμα όσον αφορά την πραγματικότητα. Αντιλαμβάνεται τα προβλήματα των Ελλήνων και την ανάγκη να υπάρξει γρήγορα μια πολιτική ανάπτυξης και μια πολιτική που θα μας διαχωρίσει από το παλιό και άσχημο παρελθόν. Χρειάζεται επιχειρηματικότητα, δραστηριότητα των νέων και όχι κομματικό κράτος: όλα αυτά που επιζητά και μια ευρωπαϊκή σύγχρονη κοινωνία, η ελληνική».

Ο Σουλτς

Από την πλευρά του ο Γερμανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως υποστήριξε καις τη δήλωση του:

«Ο Σταύρος πρότεινε κάποια συγκεκριμένα βήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται μια ευρωπαϊκή συζήτηση με όλους τους θεσμούς στη Θεσσαλονίκη. Είμαι βαθιά εντυπωσιασμένος από την νηφαλιότητα με την οποία δουλεύει το Ποτάμι. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία. Επίσης συζητήσαμε το ελληνικό πολιτικό τοπίο, για το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, την κατάσταση στη Βουλή. Ήταν, μιλώντας ειλικρινά μια συνάντηση μεταξύ φίλων, που έγινε σε πολύ κάλο κλίμα. Αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή πρέπει να κινητοποιηθούμε στον έπακρο βαθμό για να στηρίξουμε τη χώρα».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα